Χρήσιμα

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κυριακή 25 Νοέμβρη 6.30μμ, στο Πολυτεχνείο, αίθουσα Γκίνη: δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους να συμβάλουν, με τη συμμετοχή τους, σε αυτήν την προσπάθεια.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
kladiki.epitropi.agwna@gmail.com

Ίσως είναι κοινότοπο, αλλά είναι απολύτως αληθινό, ότι η εποχή που διανύουμε δεν είναι συνηθισμένη. Όταν στο παρελθόν οι αλλαγές σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν σχετικά αργές, συνηθίζαμε να λέμε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά». Στην παρούσα, όμως, φάση έχουν αλλάξει πολλά: η οικονομική κρίση που ενέσκηψε είναι από τις πιο οξείες που έχει δημιουργήσει το καπιταλιστικό σύστημα. Η καμπή είναι κρισιμότατη και γι’ αυτό απαιτούνται απαντήσεις νέας μορφής και ποιότητας.

Βιώνουμε τη λεηλασία της ζωής μας από τη συγκυβέρνηση του κεφαλαίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την ιμπεριαλιστική τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά του λαού, για να επιβάλουν φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Τα όσα συμβαίνουν είναι πρωτόφαντα: «κινεζοποιημένοι» μισθοί, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), καθορίζοντας τον κατώτατο μισθό με απόφαση του υπουργού Εργασίας, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις ενάντια στη λαϊκή βούληση, κράτος βίας και καταστολής, ανεργία σε επίπεδα του 1950, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του καθεστώτος οι δηλωμένοι άνεργοι είναι 1.267.595 (25,4%) από 371.138 το 2008, 1 στους 2 νέους, 1 στις 3 γυναίκες, κάθε μέρα 1.000 εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο. Διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, βάθεμα της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης. Λεηλατούν μισθούς, συντάξεις, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ελεύθερους χώρους, απαξιώνουν, υπονομεύουν και εμπορευματοποιούν τη δημόσια εκπαίδευση και υγεία. Την ίδια ώρα στους δρόμους, αναβιώνοντας σκηνικό Μεσοπολέμου, τα μίσθαρνα όργανα του Κεφαλαίου, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, μαζί με τους μηχανισμούς καταστολής, διεκδικούν με αίμα να τους αναθέσει η κοινωνία να «ξεβρωμίσει ο τόπος» από τον εσωτερικό εχθρό, τους μετανάστες.

Οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι εξίσου πρωτοφανείς: αύξηση των αυτοκτονιών, της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, της μετανάστευσης κ.α. Οι ευθύνες για όλα τα παραπάνω εντοπίζονται όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες που προετοίμασαν το έδαφος για τη σημερινή κατάσταση. Σήμερα είναι πιο φανερή από ποτέ η συγκρότηση ενός μαύρου-μνημονιακού μετώπου αποτελούμενου από τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη σημερινή συγκυβέρνηση του κεφαλαίου και την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι εργοδότες με την πλήρη στήριξη του καθεστώτος εξαπολύουν τρομακτική επίθεση:

Στα ιδιωτικά σχολεία οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των σχολαρχών, ανέτρεψαν όλο το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών: αφού με το νόμο Διαμαντοπούλου δόθηκε η δυνατότητα στους σχολάρχες να απολύουν, προχώρησαν στην αυθαίρετη μείωση των μισθών κατά 20-40% με την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Αυθαιρεσία που νομιμοποίησε ορχικά ο Μπαμπινιώτης και καθιέρωσε ο νυν υπουργός Αρβανιτόπουλος, μεταφέροντας εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των εκπαιδευτικών και τα ασφαλιστικά τους ταμεία στις τσέπες των σχολαρχών. Οι απολύσεις όσων συναδέλφων αντιστέκονται και η προκλητική άρνηση των ιδιοκτητών να επαναπροσλάβουν συναδέλφους των οποίων  η απόλυσή τους κρίθηκε παράνομη από τα υπηρεσιακά συμβούλια, έρχονται να ολοκληρώσουν τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε εργασιακά γκέτο, όπου νόμος είναι το δίκιο του ιδιοκτήτη. Εκπαιδευτικοί εργάζονται χωρίς διοριστήρια, άλλοι αναγκάζονται σε απλήρωτη εργασία πέρα από το ωράριό τους (εκδηλώσεις, ενημερώσεις, απογευματινή μελέτη, συνοδοί στα λεωφορεία κ.ά.), μέσα σε ένα κλίμα φόβου και απαξίωσης, ενώ από πάνω τους θα κρέμεται πλέον και η δαμόκλειος σπάθη της «αξιολόγησης».

Στα κέντρα ξένων γλωσσών το στημένο από τους εργοδότες "σωματείο" υπέγραψε στις 6/9 "ΣΣΕ-έκτρωμα" με ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μεικτά (2,96 ευρώ καθαρά). Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Europalso, δια της προέδρου του, Άννας Μπουλντούμη, και του Γ. Γραμματέα του, Γεώργιου Ζηκόπουλου, υπέγραψαν με το alter ego τους, το στημένο από τους ίδιους «σωματείο εργαζομένων» στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής,  αντισύμβαση εργασίας,  ώστε να καρπώνονται τα δίδακτρα που πληρώνει ο κάθε μαθητής και να πετούν στους εκπαιδευτικούς ψίχουλα αντί αμοιβής. Η ίδια «σύμβαση»-έκτρωμα, όπως αναμενόταν, υπεγράφη την Τετάρτη 19/9/2012 (πράξη κατάθεσης 21/21-9-2012), και πάλι από το στημένο ψευδο-«σωματείο εργαζομένων» στα Κ.Ξ.Γ. ν. Αττικής  και από τις άλλες δύο εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, α) τον Σύλλογο Φροντιστών Ξένων Γλωσσών Σωματείου ΟΜΗΡΟΣ και Ανεξαρτήτων  και β) το Σωματείο Ιδιοκτητών Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων ΟΜΗΡΟΥ Δήμων Αττικής και Επαρχιών, εκπροσωπουμένων από τους προέδρους των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων τους, Μαρία Μπόκου και Παναγιώτη Λουλάκη. 

Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις, ΟΕΦΕ-ΕΣΙΦΜΕΑ, διαφημίζουν στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης μειώσεις διδάκτρων 15% «ώστε η ελληνική οικογένεια να έχει πρόσβαση στα φροντιστήρια», κατέθεσαν στις 26 Ιούλη την πιο αντιδραστική εργοδοτική πρόταση για σύμβαση δουλοπαροικίας, με 40% - 50% μείωση για τον νομό Αττικής:  (μείωση ωρομισθίου στα 8,80 Ευρώ μεικτά και 7,39 καθαρά από 13,57 μεικτά και 11,40 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για το νομό Αττικής (-35,2%), κατάργηση επιδόματος γάμου(-10%), κατάργηση αποζημίωσης αδείας και καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης. Από τον Σεπτέμβρη κυκλοφορούν κοινό μοτίβο ατομικής ΣΣΕ δουλοπαροικίας με ωρομίσθιο 6 Ευρώ μεικτά (5 Ευρώ καθαρά) και ταπεινωτικούς εξευτελιστικούς όρους εργασίας, το οποίο υποχρεώνουν τους εργαζομένους να υπογράψουν για να τους προσλάβουν. Εξάλλου, ο ΣΕΦΚ δέχτηκε πρωτοφανή στοχοποίηση όχι μόνο των εκλεγμένων συνδικαλιστών του, αλλά και όλων των εργαζομένων  στα φροντιστήρια που επιχειρήθηκε να γίνουν βορά στα νύχια των φροντιστηριαρχών…

Η πλημμυρίδα των εξελίξεων αυτών δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα εργαζόμενο, κανένα κλάδο, καμία ειδικότητα. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, οι αλλαγές δεν είναι μόνον μισθολογικές αλλά αφορούν στο τι και στο πώς θα διδάσκεται, στο χαρακτήρα του σχολείου και του πανεπιστημίου, στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Δικαιώματα και κατακτήσεις δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, βρίσκονται στους ολετήρες της ΕΕ, της κυβέρνησης, των σχολαρχών κι εν γένει της ολιγαρχίας.

Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ), οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί ήταν ανέκαθεν δύσκολες. Οι όποιες δυσκολίες μεγεθύνονταν, όμως, εφόσον η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας διαπαιδαγώγησε τον κλάδο, για χρόνια, σε συντεχνιακές λογικές.  Λοιδόρησε όποιον κινούνταν σε αγωνιστική κατεύθυνση. Βρισκόταν σε απευθείας συνεννόηση με το εκάστοτε υπουργείο. Στήριξε όλες τις αντιδραστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (αντιμεταρρύθμιση Αρσένη, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων).

Όλα τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ποικίλων ιδεολογικοπολιτικών αναφορών να αρχίσουν τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός συλλογικού μορφώματος που ως στόχο του θα έχει:

την ενημέρωση όλων των συναδέλφων για το τι πραγματικά συμβαίνει στους διάφορους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
>  τον κάθετο διαχωρισμό από την εργοδοσία.
>  την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση δικτύου αλληλεγγύης για όσους εκπαιδευτικούς υπόκεινται στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας (απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές, απειλές, κ.α.).
>  την αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στα μάτια των εργαζομένων.
> την άσκηση πίεσης στα αρμόδια κρατικά όργανα (διευθύνσεις εκπαίδευσης, επιθεωρήσεις εργασίας) προκειμένου να τηρείται η νόμιμη εργατική νομοθεσία.
>   τις συντονισμένες ενέργειες της βάσης προκειμένου να λαμβάνονται δημοκρατικές αποφάσεις που θα αναζωογονήσουν τη ζωή των σωματείων όλου του κλάδου (διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων κ.ά.).
>  τη συμβολή στον αγώνα του λαού για την ανατροπή των μνημονίων, των νόμων και των πολιτικών κατευθύνσεων που επιβάλλονται από κυβέρνηση-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν αποτελεί μία ακόμα συνδικαλιστική παράταξη. Πολύ περισσότερο δεν είναι ένα εγχείρημα για τη δημιουργία άλλων σωματείων. Το αντίθετο: επιδιώκει την αναζωογόνηση ή/και τον αναπροσανατολισμό των ήδη υπαρχόντων σωματείων. Ωστόσο, ο φορέας αυτός θα έχει και συνδικαλιστικό και πολιτικό λόγο. Η Επιτροπή Αγώνα απαντά στην ανάγκη των καιρών: 1) για συντονισμένα βήματα των εργαζομένων, 2) για ενότητα και για ενεργοποίηση της βάσης, 3) για υπέρβαση των γραφειοκρατικοποιημένων, φιλοκυβερνητικών, εργοδοτικών καθεστωτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση, να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια. Καλεί αυτούς που νιώθουν πως η απάντηση είναι η δράση από τα κάτω των χιλιάδων εργαζομένων της βάσης, να στηρίξουν στην πράξη αυτό το εγχείρημα. Η προοπτική βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται στους ενωτικούς αγώνες και στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι είμαστε πολλοί, ενώ αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, είναι μόλις μια χούφτα.

Κυριακή 25 Νοέμβρη 6.30μμ, στο Πολυτεχνείο, αιθ. Γκίνη, καλούμε τους/τις συναδέλφους που θέλουν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου