Χρήσιμα

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οι μάσκες έπεσαν για το ΠΑΜΕ στον ΣΕΦΚ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Οκτωβρίου όταν το ΠΑΜΕ αποφάσισε να υπογράψει την πλήρη διάσπαση των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση σε ταξικούς φίλους και εχθρούς.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής - Βύρων καταγγέλλει την απόφαση του ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών να ανακοινώσει στη Γενική Συνέλευση του κλάδου των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού Αττικής (ΣΕΦΚ) ότι η ΑΣΚ (Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση) δεν θα συμμετέχει στις εκλογές του στις 26, 27 & 28 Νοέμβρη.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι για να παλέψουν ενάντια στη λαίλαπα του εργασιακού μεσαίωνα που διανύουμε και να οργανωθούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας τους.

Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί λύση σε κανένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά επιβεβαιώνει την ανάγκη του ΠΑΜΕ να περιχαρακωθεί και να οδηγήσει τα μέλη του σε έναν απίθανο νεο-αριστερισμό. Προσπαθεί να εγκλωβίσει τα μέλη του σε "καθαρά" σωματεία, αμόλυντα δήθεν από αστικοδημοκρατικές προλήψεις. Ένα δικό του παραταξιακό πόλο που, όμως, δεν απαντά στην ανάγκη δημιουργίας του εργατικού πόλου, που δεν μπορεί να οργανωθεί με αποφάσεις από τα πάνω στο πλαίσιο μιας κλειστής συνδικαλιστικής ομάδας του ΚΚΕ, αλλά μόνο με δράση από τα κάτω, από την βάση των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, με τη διασπαστική τακτική στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, από τη μια υπονομεύει το ταξικό σωματείο του ΣΕΦΚ και από την άλλη εγκαταλείπει τις πλατιές μάζες των συναδέλφων καθηγητών στην απάθεια και την επιρροή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που μόνο στα λόγια καταπολεμεί και τελικά υποκύπτει στις πιέσεις των υπαίτιων του μνημονίου και της σημερινής κρίσης.

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε άνωθεν χωρίς τη συμμετοχή των πραγματικά εργαζόμενων στα φροντιστήρια και ανακοινώθηκε από κομματικό φερέφωνο της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και νεοφερμένο μέλος στο σωματείο μας στην εν λόγω συνέλευση του ΣΕΦΚ προφανώς διότι τα αισθήματα ντροπής είναι διάχυτα στα απλά μέλη της παράταξης που αποχωρεί για να εξυπηρετήσει τέτοιου είδους σεχταριστική πολιτική.

Είναι αλήθεια ότι από πολλά χρόνια το ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του στημένου από την εργοδοσία κλαδικού "Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής", όχι μόνο δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έγκαιρα προτάθηκαν από μέλη του σωματείου, αλλά αντίθετα περιορίστηκε σε ατελέσφορες καταγγελίες που έμειναν ανάμεσα στα μέλη του. Παράλληλα η ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) βρήκε την ευκαιρία να μεθοδεύσει την αλλαγή του νομικού χαρακτήρα του σωματείου μας και από πανελλαδικό σωματείο καθηγητών ξένων γλωσσών φροντιστηρίων και σχολών να το μετατρέψει, όχι σε κλαδικό σωματείο εργαζομένων στα κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι ανέμεναν, αλλά σε κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση νομού Αττικής (2006), δίνοντας την ευκαιρία στην πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΟΙΕΛΕ να προχωρήσει στη διαγραφή του σωματείου μας από τις τάξεις της (2008).

Η αναγγελία αποχώρησης του ΠΑΜΕ από τον ΣΕΦΚ αποδεικνύει περίτρανα όσους υποστήριζαν ότι από το 2006 στόχος του ΠΑΜΕ ήταν η δημιουργία ενός ελεγχόμενου από τα πάνω σωματείου στην ιδιωτική εκπαίδευση που να υπερκαλύπτει και να υπονομεύει άλλα ιστορικά σωματεία, είτε όσα με συνέπεια δρουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως ο ΣΕΦΚ, είτε όσα δέχονται τις επιρροές ή οι πλειοψηφίες που τα ελέγχουν είναι φορείς του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως ο ΣΙΕΛ και η ΟΙΕΛΕ.

Όπως και να 'χει, οι καθηγητές στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, από το έτος 2006, εγκαταλείφθηκαν στα χέρια της εργοδοσίας και του νομικού της συμβούλου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Βερβεσού (ΠΑΣΚΕ). Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών αναγκάστηκαν να εργάζονται με εξευτελιστικούς όρους που υπαγορεύουν οι μαϊμού συλλογικές συμβάσεις. Το σωματείο μας εξάντλησε τη δυναμική του στην αντιπαράθεση, μέσα από σειρά αντεγκλήσεων και καταγγελιών, όχι μόνο απέναντι στην πλειοψηφία του κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αλλά και απέναντι στο ταξικό σωματείο των καθηγητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης αλλά και κάθε άλλης φωνής που δεν ελέγχεται από το ΠΑΜΕ.

Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) στο σωματείο μας προκειμένου να αντιμετωπίσει το νεοσυσταθέν σχήμα μας (Νοέμβριος 2009) άρχισε να εγγράφει στο σωματείο γνωστούς συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με παράλληλη συνδικαλιστική δραστηριότητα (ΣΕΦΚ, ΣΙΕΛ, ΟΙΕΛΕ) και έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία κατασυκοφάντησης, αποκλεισμών και τραμπουκισμών με προφανή σκοπό να μας αναγκάσει να αποχωρήσουμε, πράγμα που έχουν κάνει αρκετοί συνάδελφοι.

Μαζί ΠΑΜΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ακολουθώντας την πολιτική του οπορτουνισμού και σεχταρισμού οι πρώτοι και του κυβερνητισμού οι δεύτεροι, εγκατέλειψαν τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα που επέβαλε μια χούφτα εμπόρων της ξενόγλωσσης ιδιωτικής εκπαίδευσης με συμμάχους τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), πριν καλά-καλά ακόμα επιβληθεί η οικονομική χούντα της Τρόϊκας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).

Όλοι εμείς, οι επονομαζόμενοι «εχθροί της εργατικής τάξης» φανταζόμαστε ποια θα είναι η συνέχεια και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος των εργαζομένων στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και στηρίζουμε τον ΣΕΦΚ στις δράσεις και τις αποφάσεις του.

Οι διασπαστικές πρακτικές είναι η χαρά του αληθινού εχθρού.

***
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Καθηγητών Ξένων Γλωσσών
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΥΡΩΝΑΣ
enotiki।vyronas@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου