Χρήσιμα

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Kαλή αγωνιστική σχολική χρονιά!

Εμείς οι εργαζόμενες/εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση [Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ), Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), Κέντρα διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), Κέντρα Μελέτης (ΚΜ) κ.ά.] ανήκουμε σε έναν εργασιακό κλάδο που ανέκαθεν αντιμετώπιζε την ανελέητη επίθεση της εργοδοσίας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που χαρακτηρίζονται από γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και εξαιτίας και της κατάργησης δια νόμου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και λοιπών δικαιωμάτων, πολλοί/πολλές από εμάς έχουμε υποχρεωθεί σε αμοιβές πείνας, μη καταβολή προβλεπόμενων ενσήμων, πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, μαύρη–ανασφάλιστη εργασία.
Επιπλέον κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να στηθούμε στην ουρά στον ΟΑΕΔ για να κάνουμε αίτηση για το επίδομα ανεργίας και όλη τη χρονιά δουλεύουμε με το άγχος της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων. Όλα αυτά υπό τον εκβιασμό των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την απειλή της μη επαναπρόσληψης σε περίπτωση που αντιδράσουμε στην κάθε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία.
Πολλές και πολλοί αναρωτιούνται: Έχουν οι εργαζόμενες/εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση δικαιώματα; Η απάντηση είναι NAI:
  • Με το άρθρο 30 του νόμου 4415/2016 του Υπουργείου Παιδείας και την εγκύκλιο 41919/909/4/11/2016 του Υπουργείου Εργασίας θεσμοθετείται
α) πλήρες ωράριο εργασίας για τα ΚΞΓ και ΦΜΕ στις 21 ώρες εβδομαδιαίως με απόδοση 25 ενσήμων το μήνα,
β) κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο 6,70 ευρώ, λιγότερο από το οποίο οι εργοδότες απαγορεύεται να πληρώνουν.
  • Σύμφωνα με τo άρθρο 80 του νόμου 4445/2016κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών, δεν εργαζόμαστε, αλλά πληρωνόμαστε τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο καθορισμένο ωράριο εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μετά τη θέσπιση των παραπάνω μέτρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και αρνούνται να μας καταβάλουν όσα δικαιούμαστε. Επίσης, τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν μόνο τις καθηγήτριες και τους καθηγητές σε ΦΜΕ και ΚΞΓ και όχι τους/τις εκπαιδευτικούς στις υπόλοιπες δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης (π.χ. ΙΕΚ, Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια, Κέντρα Μελέτης, κ.ά.) ή το μη εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επειδή οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες αφορούν όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/εργαζομένους του κλάδου μας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χώρου εργασίας, είναι αναγκαιότητα η δημιουργία ενός κλαδικού σωματείου στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα στέκεται έμπρακτα στο πλευρό όλων των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση και να αγωνιστούμε από κοινού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας. Κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι ίδιοι αξιοπρεπείς όροι εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, συμβάσεις αορίστου χρόνου και  υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τους όρους διαβίωσής μας.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργοδότες δεν βρίσκονται στην ίδια μεριά με εμάς, να πάψουμε να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στο φόβο ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας και να ξεφύγουμε από τη αντίληψη: «δουλίτσα να υπάρχει». Η συνεχιζόμενη μείωση μισθών και συντάξεων και η ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας εξανεμίζουν οποιοδήποτε περιθώριο ατομικών λύσεων επιβίωσης και μόνο η συλλογική ταξική αντίσταση μπορεί να βάλει φρένο στην καταστροφή της ζωής μας. Καλούμε όλες και όλους τις/τους εργαζόμενες/εργαζομένους και τις/ τους άνεργες/ανέργους στην ιδιωτική εκπαίδευση να συζητήσουμε για τη δημιουργία ενός κλαδικού σωματείου που θα παλεύει ανεξάρτητα και αντιιεραρχικά για τα δικαιώματα, τα ταξικά συμφέροντα και την αξιοπρέπειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου