Χρήσιμα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Ψηφίστηκε στις 31 Αυγούστου στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», το οποίο περιέχει διατάξεις για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (Άρθρα 30 και 36) και για τα Ιδιωτικά Σχολεία (Άρθρο 28).

Το Άρθρο 30 «Ρυθμίσεις για τα θέματα Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών» υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητους Έλληνες. Παρών δήλωσαν Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι. Κατά ψήφισε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Παραθέτουμε την τελική του μορφή: 

1. α) Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν αμελλητί στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

αα)το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων/καθηγητής κάθε διδακτικής ώρας,

ββ) αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες / καθηγητές, ώστε οι διευθύνσεις εκπαίδευσης να κάνουν έλεγχο των τυπικών προσόντων των διδασκόντων ή καθηγητών.

β) Οι οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης αποστέλλουν υποχρεωτικά το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων στις οικείες διευθύνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στις οικείες διευθύνσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος κατάθεσης και αποστολής του αναλυτικού εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων και των αντιγράφων των συμβάσεων εργασίας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Κατά τις ημέρες αργιών οι διδάσκοντες / καθηγητές δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται. Σε περίπτωση απασχόλησής τους κατά τις Κυριακές και τις διακοπές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

3. Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.

Για το άρθρο 36 «Ρύθμιση θεμάτων γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.) της οποίας η παράγραφος 4 ορίζει ότι «Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι ημέρες διακοπών και αργιών όλων των δομών, ιδιωτικών και δημοσίων, της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης», ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ. Παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Τέλος, για το άρθρο 28 που με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση» αφορά στα εργασιακά των Ιδιωτικών Σχολείων ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛΛ. Καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, τη ΧΑ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ Παρών δήλωσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

To νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛΛ, καταψηφίστηκε από τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Παρών από Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Επί του συνόλου των άρθρων, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. Κατά η ΝΔ και η ΧΑ. Παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυτούν στη ψήφιση του νομοσχεδίου. Από εδώ και πέρα, απαιτείται συνεχής διεκδίκηση από όλους μας μέσα στους χώρους εργασίας ώστε να επιβάλλουμε τις θετικές ρυθμίσεις του νόμου, να μην ενδώσουμε στη μαύρη εργασία και τη ψευδή δήλωση ωρών διδασκαλίας και τμημάτων από πλευράς εργοδοτών που στόχο θα έχει την εισφοροδιαφυγή.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει τα εργατικά αιτήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, να αποκαλύψει τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, τις αμοιβές πείνας και την τρομοκράτηση συνδικαλιστών που επιβάλλουν τα αφεντικά της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Αναγνωρίζουμε τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου ως κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ως αφετηρία για εμάς τους εργαζόμενους  να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να προβλέπει κατώτατο ωρομίσθιο 13,36 ευρώ, πλήρες ωράριο εργασίας 18 ωρών την εβδομάδα, συμβάσεις αορίστου χρόνου, απαγόρευση απολύσεων.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου