Χρήσιμα

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Ο κ. Μιχαηλίδης εφ’ όλης της ύλης



Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO), κ. Γιάννης Μιχαηλίδης, ήταν αυτός που εκπροσώπησε την εργοδοσία των ΚΞΓ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Από την επιτροπή έλαμψε δια της απουσίας του ο έτερος καππαδόκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών-Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO), κ. Γιώργος Ζηκόπουλος. Έτσι, ο κ. Μιχαηλίδης έμεινε μόνος να βάλλει κατά μιας τροπολογίας[i] που περιέχει ως επί το πλείστον ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους καθηγητές σε ΚΞΓ και ΦΜΕ. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα όσα με πάθος υποστήριξε.

Άρθρο 28 παρ. 3
«Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα». 

Πώς απαντά σε αυτό κ. Μιχαηλίδης;

«Και όσον αφορά τις αμοιβές -επειδή δεν ανήκω στους ανθρώπους που έχουνε γαλέρες και έχουνε σκλάβους- και τα δύο μου παιδιά έχουν εργαστεί με ωράρια περιορισμένης εργασίας, περιορισμένης- αναγκάζομαι εγώ και αναγκάστηκα επί χρόνια να τσοντάρω το εισόδημά τους. Και η γυναίκα μου, όταν θα μείνει χήρα, με τον νόμο που έγινε στα 55, και δε θα είναι στα 55 γιατί είναι μικρότερή μου, και ενώ εγώ πληρώνω 50 χρόνια- είμαι 70, καλά κάνω – το απόγευμα κάνω ανάλυση και εξέταση και πιθανότατα να πάω για διαχωρισμό αορτής για επέμβαση που στην Ελλάδα έχει 40% πιθανότητες θανάτου επί τόπου. Αυτό είναι το σύστημα το οποίο πληρώνω. Εγώ ο ιδιοκτήτης της γαλέρας! Και η γυναίκα μου, όταν πεθάνω θα είναι χήρα και άπορη. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Και σ’ αυτήν ζούμε. Και έχω πει, σας παρακαλώ, δεν λέω ότι το κάνετε από πρόθεση, αλλά μη με κάνετε να νοιώθω εγώ που τα παιδιά μου υποφέρουν με ωράρια περιορισμένης εργασίας, ενώ 21 ζητάνε κάποιοι άλλοι. Εμένα εργαζόντουσαν 12 ώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάντε νόμο και γι’ αυτά, κύριε Υπουργέ! Και όχι διακριτική μεταχείριση! Μακάρι να μπορούσαμε σε όλους! Δεν είναι η πραγματικότητα όμως, η ελληνική!» [ii]

Κατ’ αρχάς, να ευχηθούμε στον κ. Μιχαηλίδη περαστικά και σιδερένιος. Αλλά τόσο  ο ρόλος του ως οικογενειάρχης, ως πατέρας και ως σύζυγος καθώς και η υποαπασχόληση των τέκνων του δεν αποτελούν λόγους επαρκείς για να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Αντιθέτως, ο συνάδελφος και εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Ανδρέας Σεληνιωτάκης, παραθέτει, αν μη τι άλλο, πιο σοβαρούς λόγους  για την υπερψήφιση της ρύθμισης αυτής.

«Ανακαλύψαμε ότι μας αφαιρέσανε το διδακτικό ωράριο. Δηλαδή, μας είπανε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι τα φροντιστήρια είναι εκπαιδευτικές μονάδες, βρε παιδί μου, κάνουνε και εκπαιδευτικό έργο, θέλω και ζεστό χρήμα, ρευστό, από το κράτος για να κάνω την ενισχυτική διδασκαλία με voucher, μας λέγανε […] αλλά ο εργαζόμενος που κάνει μάθημα δεν είναι εκπαιδευτικός. Γιατί αν είναι εκπαιδευτικός, έχει μειωμένο ωράριο. Γιατί όταν σταματήσει το μάθημα δεν τελειώνει η εργασία του. Είναι πασίγνωστο! Δεν υπάρχει στην Ευρώπη, στον κόσμο, εκπαιδευτικός που να κάνει 40 ώρες διδασκαλία.[…]
Όπως με πιστοποιείς και με λες δάσκαλο, και μου λες θέλω το πτυχίο σου, τις ιατρικές εξετάσεις, θέλω να έχεις λευκό ποινικό μητρώο, θέλω να έχεις άδεια διδασκαλίας, θα μου αναγνωρίσεις και ένα εκπαιδευτικό ωράριο. Τόσο απλά!
Γιατί 21 ώρες; Τώρα χτυπιούνται για τις 21. Είκοσι μία  είχαν οι συμβάσεις ελεύθερων διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είχαν 18.»[iii]

Στα ΚΞΓ ήταν, όντως, 18. Αυτό ίσχυε ιστορικά έως και το 2011 και αυτό απαιτούμε. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ΣΣΕ που υπέγραψε η PALSO, η ίδια ομοσπονδία την οποία εκπροσωπεί τώρα ο κ. Μιχαηλίδης, με την ΟΙΕΛΕ το 2005.

«Άρθρο 2
Καθορισμός Βασικού Μισθού και Ωρομισθίου
Από 1.9.2005 αυξάνονται τα κατώτατα όρια:
α. Του βασικού μηνιαίου μισθού, για 18ωρη εβδομαδιαία απασχόληση κατά 4,9% και διαμορφώνονται σε 586,40 Ευρώ»[iv].  
Ο κύριος Μιχαηλίδης ξεχνάει βέβαια ότι στον υπολογισμό του ωρομισθίου που προκύπτει από τη διαίρεση του άθλιου βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με τις 40 ώρες, το αποτέλεσμα είναι 3,52 ευρώ την ώρα. Λεπτομέρειες…
Μάλλον ο κ. Μιχαηλίδης το ξέχασε επειδή είναι ιδιαίτερα πικραμένος με την αδικία που συντελείται εις βάρος των παιδιών του. Ή μήπως όχι; Μήπως οι λόγοι που το ξέχασε είναι άλλοι; Με επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο xenesglosses.eu επιχειρεί να αναδείξει τις «παγίδες» της εν λόγω τροπολογίας και αναφέρει:
«Πολλοί διάβασαν την γνωστή τροπολογία του υπουργού παιδείας και τις σχετικές ανακοινώσεις μας και άκουσαν όσα ειπώθηκαν στη Βουλή. Φοβάμαι όμως ότι λίγοι, άτομα και φορείς, έχουν αντιληφθεί τις παγίδες. Είναι πολλές. Στον υπολογισμό του ωρομισθίου που κοινοποιώ αντικαταστήστε τις 40 ώρες του πλήρους ωραρίου τις Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (μόνο αυτή υπάρχει) με τις 21 ώρες της τροπολογίας (πλήρες ωράριο). Θα διαπιστώσετε αμέσως ότι το ωρομίσθιο διπλασιάζεται. Αν αυτό που προβλέπεται από την εργασιακή νομοθεσία δεν θα έχει εφαρμογή σε εμάς, να το διευκρινίσουν. Η τροπολογία αναφέρει μόνο ότι πλήρες ωράριο για τους καθηγητές αποτελούν οι 21 ώρες εβδομαδιαίως».[v]

Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει δημόσια και ανερυθρίαστα αυτό που οι εργοδότες  επιθυμούν διακαώς αλλά δεν τολμούν να πουν ανοικτά. Ότι για να πάρει ένας καθηγητής το βασικό μισθό, πρέπει να διδάξει 40 ώρες. Κατά τα άλλα, απορεί και εξανίσταται όταν αποκαλούν τα ΚΞΓ γαλέρες.

Άρθρο 28 παρ. 2
«Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι διδάσκοντες / καθηγητές δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται. Σε περίπτωση απασχόλησης τους κατά τις Κυριακές και τις διακοπές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»

Άρθρο 34 παρ.3
«Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι ημέρες διακοπών και αργιών όλων των δομών, ιδιωτικών και δημοσίων, της μη τυπικής εκπαίδευσης».
Όπως είναι προφανές, το υπουργείο με την παρούσα τροπολογία δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα των αργιών αλλά το αναβάλλει για αργότερα.
Ωστόσο, ο κ. Μιχαηλίδης αγωνιά: «Υπάρχει νομοθεσία για τις αργίες. Εγγράφως σας ζήτησα να μου πείτε τις αργίες που ορίζετε. Τις ονομάζετε υποχρεωτικές ή προαιρετικές; Πού βρίσκονται αυτές οι αργίες; Είναι κατ’ έθιμον; Είναι αναγκαστικές; Είναι κατ’ εξαίρεσιν; Η νομοθεσία είναι σαφέστατη. Θα αγνοήσετε πλήρως την εργατική νομοθεσία; Εγώ δεν ξέρω άλλη! Η λέξη «αργίες» από μόνη της μέσα στο νόμο είναι παγιδευτική και παραπλανητική. Πρέπει να προσδιοριστεί τι θα είναι αυτό. Λοιπόν, μέχρι να προσδιοριστεί, παρακαλώ βγάλτε το και να το συζητήσουμε τι είναι αυτό.»[vi]

«Αργίες κατ’ έθιμον, αργίες κατ’ εξαίρεσιν, αργίες αναγκαστικές». Μα, γιατί μπερδεύεται τόσο πολύ ο κ. Μιχαηλίδης;  Αυτές οι αργίες  έχουν καθοριστεί ήδη από το 1982 (ΦΕΚ 474 τ.Β), από το υπουργείο παιδείας, και όχι εργασίας, αφού τα ΚΞΓ είναι εκπαιδευτικές μονάδες και σχολεία που παράγουν εκπαιδευτικό έργο και άρα οφείλουν να έχουν ομοιόμορφη λειτουργία. Αυτές είναι:

Α. Διακοπών
1. Χριστουγέννων από 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
2. Πάσχα από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά

Β. Αργίες
1. Όλες τις Κυριακές
2. Τις θρησκευτικές εορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγ. Πνεύματος
3. Τις Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

4. Τη 17η Νοεμβρίου
5. Την Καθαρά Δευτέρα
6. Την 1η Μαίου
7. Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής
8. Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 

Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Μιχαηλίδης, πρόεδρος ομοσπονδίας, δεν γνωρίζει την εν λόγω υπουργική απόφαση που είναι σε ισχύ. Αν ήμασταν κακοπροαίρετοι θα λέγαμε ότι σκοπίμως μπερδεύεται για να μπερδέψει. Γιατί τόσος ντόρος με τις αργίες; Μήπως δεν ισχύουν πια; Πότε, πώς και γιατί καταργήθηκαν; Σε αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο εκπρόσωπος του ΣΕΦΚ,  Ανδρέας Σεληνιωτάκης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις αργίες και αφορά το υπουργείο παιδείας. Θέλω να πω μόνο το εξής: οι αργίες έχουν μια συμβολική και ουσιαστική σημασία, εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαζί με τις διακοπές, διακόπτουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και επιτρέπουν σε μαθητές και καθηγητές να συνταχθούν. Υπάρχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι μια αναγκαιότητα που είχε γίνει αποδεκτή από όλους.
Μετά την κατάργηση των ΣΣΕ που περιέγραφαν τις εκπαιδευτικές αργίες, εμφανίστηκε ένας κανιβαλικός ανταγωνισμός από όλους τους εργοδότες –και μάλιστα με τα φτηνά ωρομίσθια σε καλούσαν με 3 ευρώ να πας να δουλέψεις- που λέγανε εμείς δουλεύουμε πάντα. «25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου;» «Βεβαίως το δικό μας φροντιστήριο είναι ανοικτό, οι άλλοι κλείνουν»  «Πρωτομαγιά, 17 Νοέμβρη, είναι δυνατόν;»  «Είναι δυνατόν». Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.
Θα πω μόνο αυτό, πολύ γρήγορα. Ο  έλληνας έφηβος ξεκινάει τη Δευτέρα στις οκτώ η ώρα το πρωί και τελειώνει την Παρασκευή το βράδυ στις 10:30 στο φροντιστήριο. Το Σάββατο το φροντιστήριο είναι ανοικτό, ανάμεσα είναι ξένες γλώσσες κ.λπ. Την Κυριακή το πρωί του ζητάνε τεστ. Αργίες δεν υπάρχουνε, διακοπές δε θέλουνε. Όταν θα ψάξουμε την αποστροφή των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα να κάτσουμε να τα μετρήσουμε πολύ σοβαρά αυτά τα πράγματα γιατί είναι βιασμός εφηβείας.[…] Είναι υποχρέωση του Υπουργείου να περιφρουρήσει την ψυχική υγεία των μαθητών και των καθηγητών εργαζόμενων.»[vii]
 
Γι’ αυτό, λοιπόν, μπερδεύεται ο κ. Μιχαηλίδης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «κίτρινο» σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» που έστησε η εργοδοτική ένωση Europalso και τις αμοιβές 3,52 ευρώ την ώρα.

Λέει λοιπόν: « Προχωράω στην ομοσπονδία. Απ’ το ιδρυτικό της καταστατικό η PALSO έχει αποκλείσει τις αλυσίδες, απ’ το ιδρυτικό της καταστατικό! Και ουδέποτε κομματικοποιήθηκε και το ξέρετε πολύ καλά όλοι αυτό. Και δεν έχει καμία σχέση με όποιο σωματείο ίδρυσε, και το έχετε καταγγείλει εσείς κ. Κουρουτέ (σ.σ. πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ), σωματείο εργαζομένων μαϊμού. Δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους και οι δικοί μας άνθρωποι δεν πληρώνουν αυτά που άκουσα. Αντίθετα, και εδώ το λέω στους αξιοσέβαστους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το σωματείο το οποίο έφτιαξε σωματείο εργαζομένων μαϊμού, πρόκειται να κάνει σύντομα ένα συνέδριο και πηγαίνουν δύο υπουργοί και ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ [viii]       

Μακριά από τον κ. Μιχαηλίδη τέτοιες πρακτικές.  Δεν θέλει να έχει σχέσεις ούτε με το Europalso, ούτε με το ψευδοσωματείο, αλλά ούτε και με ωρομίσθια 3,52 μικτά. Ποιο ωρομίσθιο, αλήθεια, πληρώνουν οι δικοί του άνθρωποι; Αν, όπως ανέφερε στην επιστολή του που δημοσίευσαν οι ξένες γλώσσες, το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο του εκπαιδευτικού είναι 40 ώρες τότε το ωρομίσθιο που προκύπτει είναι 3,48 ευρώ.
Την εποχή που ίσχυαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όμως, είχε άλλη άποψη. Το 2011, ο ίδιος υπέγραφε ΣΣΕ με την ΟΙΕΛΕ[ix] με ωρομίσθιο 9,48 ευρώ. Το 2012, όμως, αυτός και η ομοσπονδία του αιφνιδίως άλλαξαν γνώμη. Στις 17 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της PALSO εμφανίζεται η εξής ανακοίνωση:

«Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν υφίσταται συλλογική σύμβαση για τους καθηγητές ξένων γλωσσών που να έχει κηρυχθεί υποχρεωτική. Κατά συνέπεια καθηγητής μη εγγεγραμμένος σε σωματείο -μέλος της ΟΙΕΛΕ δεν καλύπτεται από καμία σύμβαση και ισχύει μόνο η ατομική μεταξύ των δύο μερών συμφωνία – σύμβαση. Επιπλέον η Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, βάσει του μνημονίου, θα καταγγείλει και αυτήν ακόμα τη μη κηρυγμένη ως υποχρεωτική σύμβαση.»[x]

Τι τα χρειάζεται κανείς τα ψευδοσωματεία όταν έχει τα μνημόνια;  

Τέλος, όσον αφορά την ακκομάτιστη ομοσπονδία του αυτό συμβαίνει γιατί έτσι συμφέρει. Στις 2 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που διεξαγόταν η συζήτηση στη Βουλή, την ίδια μέρα που η ομοσπονδία παρουσιαζόταν ακκομάτιστη, στο facebook της PALSO υπήρξε η εξής ανάρτηση:

«Κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χτες με τροπολογία νομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί. Επικοινωνήστε με τους βουλευτές σας άμεσα!!!!»

Συμφέρει τους εργοδότες και τις ομοσπονδίες τους να διατηρούν καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα ούτως ώστε όταν προκύψει θέμα να υπάρξει άμεση πρόσβαση παντού, σε όλους τους «βουλευτές τους». Ποιο θα  είναι το αίτημα, το ρουσφέτι, στην προκειμένη περίπτωση; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

Αυτός ήταν ο κ. Μιχαηλίδης, ο θιγμένος από τη φρασεολογία της γαλέρας και των κάτεργων της παραπαιδείας και αυτά ήταν όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη συζήτηση επί της τροπολογίας και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε.


[iv] Στο άρθρο 2 της ΣΣΕ το οποίο υπογράφει η PALSO με την  ΟΙΕΛΕ καθορίζεται η εβδομαδιαία απασχόληση στις 18 ώρες. http://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/sse-84-05_O18__m73.5.pdf

[v] https://xenesglosses.eu/2016/08/michailidis-proedros-palso-polles-pagides-tis-tropologias-gia-k-x-g-prepi-iparxoun-diefkrinisis/

[ix] Η τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε το PALSO με την  ΟΙΛΕ το 2011 http://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/da-5-2010-kathigites-kentron-xenon-glosson.pdf

[x] http://www.palso.gr/?i=portal.el.downloads.78

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου