Χρήσιμα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΡΧΕΣ ΜΝHMOΝΙΑΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η Εφημερίδα των Συντακτών φέρνει, με το παρακάτω άρθρο, στο φως της δημοσιότητας το υπόμνημα της άγριας βαρβαρότητας που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας η ηγεσία των πολλαπλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εργοδοτική ένωσης των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) κατά των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Θεωρούμε, ότι για λόγους κοινωνικού συμφέροντος πρέπει πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, των Φροντιστηρίων και των επάλληλων δραστηριοτήτων, καθώς και η άμεση ψήφιση από την Βουλή των ρυθμίσεων με τις αναγκαίες για το εκπαιδευτικό και εργασιακό πλαίσιο βελτιώσεις.  
ΕΝΠΡΩ

Φροντιστηριάρχες μνημονιακότεροι του μνημονίου


Την απόσυρση της τροπολογίας για την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απαίτησαν από τον Νίκο Φίλη, με υπόμνημά τους, οι σχολάρχες των φροντιστηρίων, που ζητούν την αντιμετώπιση των καθηγητών ως ιδιωτικών υπαλλήλων, με 40 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα!

Το πολυσέλιδο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ερευνα, που κατατέθηκε, αποσύρθηκε και επανακατατατέθηκε την ίδια μέρα με κοπτοραπτικές προσθαφαιρέσεις, σχολιάστηκε αρνητικά για δύο «φωτογραφικές», όπως τις αποκάλεσε η αντιπολίτευση, διατάξεις.

Η πρώτη, που τελικά αποσύρθηκε, αφορά τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την περίοδο 1996-2004 και θεωρήθηκε ότι απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον σημερινό υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Η δεύτερη τροπολογία, που παρέμεινε, ρυθμίζει θέματα εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν με μετάταξη στα πανεπιστήμια. Ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι είπε ότι «φωτογραφίζει» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα.

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι, αντιθέτως, ρυθμίζει με πάγιο τρόπο θέματα που αφορούν πολλούς εκπαιδευτικούς, θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα και «φωτογραφικές» μετατάξεις.

Ανησυχία για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων προκάλεσε η αύξηση των απαιτούμενων νηπίων ανά νηπιαγωγό από τα 7 στα 14. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι κανένα νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει και ότι ειδικά για τις δυσπρόσιτες περιοχές ο αριθμός των απαιτούμενων νηπίων μειώνεται σε 5 από 7.

Περί φροντιστηρίων

Υπόμνημα, φροντιστήρια
Ομως μια άλλη πολύ σημαντική έλλειψη του νομοσχεδίου πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, όταν δεν χαιρετίστηκε ως νίκη από τους υπέρμαχους του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού. Πρόκειται για την εξαφάνιση του περιβόητου άρθρου για τα φροντιστήρια, τις σχολές ξένων γλωσσών και τα ιδιωτικά σχολεία (περιλαμβανόταν ως άρθρο 40 ή 48 σε προηγούμενες εκδοχές του νομοσχεδίου).

Η διάταξη είχε χαιρετιστεί ως θετικό βήμα από τα σωματεία καθηγητών και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), θεωρώντας ότι θα έβαζε ένα φρένο στη ζούγκλα της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας στα φροντιστήρια, θεσπίζοντας στοιχειώδεις κανόνες ελέγχου.
Φροντιστήρια, τροπολογία
Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία που αποσύρθηκε -και που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα κατατεθεί αργότερα- περιλαμβανόταν η υποχρέωση του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου να υποβάλει καταστάσεις με τα τυπικά προσόντα, τις συμβάσεις εργασίας και το ακριβές ωράριο όλων των καθηγητών στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης - που θα ενημέρωναν τα ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ, καταπολεμώντας έτσι τη διαδεδομένη πρακτική της υποδηλωμένης εργασίας και των «μαύρων» ωρομισθίων.

Επιπλέον, όριζε με νόμο τις επίσημες αργίες και το πλήρες ωράριο του καθηγητή στις 21 ώρες την εβδομάδα με 25 ένσημα, συμβαδίζοντας με όσα ισχύουν γενικότερα στην εκπαίδευση.
Υπόμνημα, φροντιστήρια
Οι σχολάρχες αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι έστω αυτά τα «μίνιμουμ» μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και για το κύρος και το εκπαιδευτικό έργο των ιδιωτικών σχολών προσκρούουν στις «επιχειρηματικές ελευθερίες» της αγοράς. Μνημονιακότεροι του μνημονίου εμφανίζονται οι φροντιστηριούχοι, οι οποίοι μέσω της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας), με υπόμνημα προς τον υπουργό Παιδείας, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», πιέζουν για να αποσύρει την τροπολογία.

Μνημείο συμμόρφωσης στις επιταγές της τρόικας -όταν βέβαια τους συμφέρει- είναι το υπόμνημα που στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας και που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη της ΟΕΦΕ.

Στο υπόμνημα εκθέτουν τις οξύτατες αντιρρήσεις τους για το πλήρες εκπαιδευτικό ωράριο των 21 ωρών (που θα ανέβαζε το ωρομίσθιο του εκπαιδευτικού στα 7,8 ευρώ μικτά την ώρα, από περίπου 4 ευρώ που είναι τώρα), επιμένοντας να αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς ως ιδιωτικούς υπαλλήλους με εβδομάδα 40 ωρών - ωράριο πρακτικά ανύπαρκτο αλλά και αδύνατο στα φροντιστήρια.
Υπόμνημα, φροντιστήρια
Θυμίζοντας το «Βάστα Σόιμπλε», υπενθυμίζουν ότι οι μνημονιακοί νόμοι που κατάργησαν τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θέσπισαν κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μικτά είναι «αυξημένης τυπικής ισχύος ως εκτελεστικοί κυρωτικοί νόμοι ανειλημμένων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και δεν μπορούν να καταργηθούν με απλό τυπικό νόμο».

Επίσης γράφουν ότι «η επιχειρούμενη θεσμοθέτηση των 21 ωρών εβδομαδιαίως αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της επιχειρηματικής επαγγελματικής ελευθερίας», ενώ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θεωρώντας ότι «οι ατομκές συμβάσεις προσέδωσαν ευελιξία στη λειτουργία των φροντιστηρίων, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους».

Τέλος, στο υπόμνημα δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στην κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών για «μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας». Ξεπερνάνε όμως ακόμα και την απαίτηση για 25% μειώσεις μισθών, επιβάλλοντας μειώσεις που φτάνουν το 70% σε σχέση με τις καταργημένες Σ.Σ.Ε. Το ταβάνι του 30% στις μειώσεις -που θεσπίζεται αν εφαρμοστεί η τροπολογία του νομοσχεδίου- τους φαίνεται ότι βλάπτει τον ανταγωνισμό!

Το παράλογο στο σκεπτικό της ΟΕΦΕ είναι ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που το καλοκαίρι με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επέμεναν ότι δεν παρέχουν απλώς υπηρεσίες, αλλά εκπαιδευτικό έργο και πρέπει να εξαιρεθούν.

Τώρα που οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί, επιμένουν να τους μεταχειρίζονται σαν να μη μεταδίδουν γνώσεις αλλά σαν να πουλάνε κονσέρβες. Διδάσκοντας δηλαδή σε συνθήκες φαστ-φουντ, ώς και 40 ώρες την εβδομάδα (ωράριο απλησίαστο), για 3 ευρώ την ώρα, ευνοώντας έτσι τους πιο αδίστακτους φροντιστηριούχους, που μετατρέπουν πράγματι τη γνώση σε κονσέρβα των «SOS» και σε παπαγαλία του «βοηθήματος».



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου