Χρήσιμα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Συνάδελφοι,

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών που δεν λαμβάνουν το νόμιμο δώρο Πάσχα που δικαιούνται και εξαναγκάζονται από τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν ότι το έχουν λάβει. Εξίσου πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που εξαναγκάζονται να εργαστούν μέσα στις γιορτές πάρα το αναγνωρισμένο από το κράτος δεκαπενθήμερο διάστημα διακοπών κατά το οποίο οι καθηγητές δεν εργάζονται αλλά αμείβονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας τους. Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες πατώντας πάνω στην απαγόρευση υπογραφής γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αρνούνται να καταβάλουν στους καθηγητές τις αποδοχές των ημερών διακοπών, λέγοντας ότι η αναγνώριση των αργιών έχει σταματήσει να ισχύει, είτε τις δίνουν παρανόμως ως άδειες ώστε να μειώσουν το επίδομα αδείας.

Μην αφήνετε τα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες και να καταπατούν τις κατακτήσεις μας. Σε περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας (άρνηση καταβολής Δώρου, εξαναγκασμός εργασίας μέσα στις διακοπές Πάσχα, μη αναγνώριση των ημερών διακοπών ως πληρωτέων), σας καλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας.

Οι κατακτήσεις μας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τις γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πριν την αντεργατική λαίλαπα του Europalso και του εργοδοτικού σωματείου συνεχίζουν να ισχύουν. Όσα λένε οι εργοδότες σε σχέση με τις αργίες και τα δώρα είναι ψέματα. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Δ5/5500/83 του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983), η οποία επικαιροποιήθηκε στις 24/4/2016 με διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας, το διάστημα από τη Μεγάλη Δευτέρα (25/4) μέχρι και την Κυριακή του Θωμά (8/5) αποτελεί περίοδο διακοπών για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία για αυτές τις ημέρες παραμένουν κλειστά και οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος. Συνεπώς οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους καθηγητές για όλο το διάστημα των διακοπών.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, όλοι όσοι εργαζόμαστε στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δικαιούμαστε 2 ημερομίσθια ανά 13 πραγματοποιηθέντα για το διάστημα από 1/1 έως και 30/4 (μαζί με τις ημέρες αργιών/διακοπών). Ακόμα κι όταν στο παραπάνω διάστημα κάποιος έχει αλλάξει εργοδότη, ο προηγούμενος εργοδότης πρέπει να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί. Το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (27/4), αλλιώς ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Ο τρόπος υπολογισμού του δώρου είναι ο εξής:

1. Μέσο ημερομίσθιο= σύνολο των αποδοχών από 1/1 έως 30/4 : το σύνολο των ημερών εργασίας.
2. Επίδομα Δώρου Πάσχα= Σύνολο ημερών εργασίας Χ το μέσο ημερομίσθιο : 8.
3. Αναλογία Επιδόματος Δώρου Πάσχα= Επίδομα Χ 0,04166
4. Συνολικό Δώρο Πάσχα= Επίδομα Δώρου Πάσχα + Αναλογία Επιδόματος Δώρου Πάσχα

(http://www.xeniglossa.gr/adeies-nomothesia/5946/dieukriniseis-yp-paideias-gia-tis-argies-tou-pasxa-sta-kentra-ksenon-glosson) διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις διακοπές:

Διευκρινήσεις Υπ. Παιδείας για τις αργίες του Πάσχα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

24-04-16 Για τις αργίες του Πάσχα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Κατόπιν ερωτημάτων που διατυπώθηκαν προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σχετικά με την περίοδο του Πάσχα για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών διευκρινίζεται ότι για τον καθορισμό των αργιών και διακοπών παραμένει σε ισχύ η Α.Π. 5500/Δ5/4/11/83 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 652-Β, 16-11-83)
ΦΕΚ 652, τεύχος Β της 16 11 83
Καθορίζουμε τις ημέρες διακοπών και αργίας των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν στη Χώρα ως ακολούθως
Α. Διακοπών
1. Χριστουγέννων από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
2. Πάσχα από τη Μ.Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά
Β. Αργίες
1.Όλες τις Κυριακές
2.Τις θρησκευτικές εορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγ. Πνεύματος
3.Τις Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
4.Τη 17η Νοεμβρίου
5.Την Καθαρά Δευτέρα
6.Την 1η Μαϊου
7.Την κατά τις ισχυούσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής
8.Τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου