Χρήσιμα

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ 33η INTERNATIONAL PUBLISHERS EXIBITION

Δράση ενημέρωσης συναδέλφων στην 33η International Publishers Exhibition 2 και 3 Απρίλη  

Τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καθηγητών ξένων γλωσσών, όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ξενόγλωσσου διδακτικού βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο Hotel Divani Caravel, παραβρέθηκαν για να ενημερώσουν τους συναδέλφους που την επισκέφτηκαν, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για τα θέματα του κλάδου και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα, το ζοφερό εργασιακό καθεστώς και τις προοπτικές  για την οργάνωση των καθηγητών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών  προκειμένου να αγωνιστεί ο κλάδος μαζικά ενάντια στα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ 
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

1. Είναι κοινός τόπος ότι τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα όσων εργαζόμαστε σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν δεχτεί ανελέητη επίθεση από την εργοδοσία. Τα αφεντικά, τόσο αυτά στις αλυσίδες, όσο και αυτά του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso, που με όχημα ένα στημένο από τους ίδιους ψευδοσωματείο υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με ωρομίσθια μεταξύ 2,90 με 4,50 ευρώ καθαρά, εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους και της μαύρης εργασίας ώστε να αυξήσουν το ποσοστό κέρδους τους από τα δίδακτρα που απομυζούν από τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

2. Το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει νομοσχέδιο για την έρευνα με το άρθρο 40 να αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Για τα ΚΞΓ περιλαμβάνονται θετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας με την κατάθεση αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας, την κατάθεση των συμβάσεων εργασίας ώστε να περιοριστεί η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία. Παρόλα αυτά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συρρικνώνουν σημαντικά τις ημέρες αργιών-διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και το δικαίωμα των μαθητών και των καθηγητών για ξεκούραση. Υπενθυμίζουμε ότι οι αργίες-διακοπές μας ορίζονται από την υπουργική απόφαση Δ5/5500/4-11-1983 (ΦΕΚ 652, τ. B’ 16/11/1983) και τις γνήσιες ΣΣΕ του κλάδου και περιλαμβάνουν τις ημέρες μεταξύ 24ης Δεκεμβρίου 7ης Ιανουαρίου για τα Χριστούγεννα και μεταξύ Μεγάλης Δευτέρα και Κυριακής του Θωμά το Πάσχα. Μέχρι και σήμερα, τα ΚΞΓ παραμένουν κλειστά τις συγκεκριμένες ημέρες και οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με βάση το πρόγραμμά τους. Αυτή τη θετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας έρχεται να την απορρυθμίσει προτείνοντας ως ημέρες αργιών για τα Χριστούγεννα από 24/12 έως και 2/1, ενώ για το Πάσχα από την Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, με ανάλογη αμοιβή. Εισάγεται επίσης η θετική ρύθμιση για πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας με την απονομή 25 ενσήμων ανά μήνα. Ωστόσο, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας δεν ρυθμίζεται με βάση το 18ωρο που παραδοσιακά όριζαν οι γνήσιες ΣΣΕ και για το οποίο εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, αλλά τρεις ώρες παραπάνω, δηλαδή 21.

3. Το πολιτικο-οικονομικό λόμπι της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους του σε βάρος μας και των σπουδαστών, μαίνεται κατά των ρυθμίσεων διακοπών-αργιών-ωραρίου-μαύρης εργασίας. Επιδιδόμενοι σε ένα όργιο παραπληροφόρησης οι δημοσιογράφοι εφημερίδων και καναλιών όπως η Καθημερινή, το Βήμα, Πρώτο Θέμα, Mega, κ.λπ , γράφουν ότι τις ημέρες διακοπών γίνονται μαθήματα, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι συγκεκριμένα φροντιστήρια παραβιάζουν την εργατική και εκπαιδευτική νομοθεσία και εξαναγκάζουν καθηγητές να εργαστούν σε αργίες! Το Europalsο διαμαρτύρεται για την υποχρεωτικότητα αργίας και αμοιβής κατά τις διακοπές. Απειλούν δε με χορήγηση υποχρεωτικής άδειας στους καθηγητές κατά τις συγκεκριμένες ημέρες, ώστε και οι επιχειρήσεις να διακόπτουν την λειτουργία τους (και την πίτα ολόκληρη) και να μην καταβάλλουν αποδοχές και επίδομα αδείας (και το σκύλο χορτάτο). Βάλλουν επίσης κατά του πλήρους ωραρίου εργασίας 21 ωρών. Ο λόγος; Γιατί υπολογίζουν τα ωρομίσθια των καθηγητών διαιρώντας τον κατώτατο μνημονιακό εθνικό μικτό μισθό των 586 ευρώ με τις 40 ώρες που δουλεύει ένας ανειδίκευτος εργάτης και να μας πληρώνουν ως delivery. Η εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών δεν αναγνωρίζει τους καθηγητές ως εκπαιδευτικούς αλλά ως ανειδίκευτους εργάτες, τη στιγμή που διαμαρτύρονταν για την επιβολή ΦΠΑ γιατί αυτοαποκαλούνταν εκπαιδευτικοί οργανισμοί και όχι εταιρείες! Η επίθεση στα δικαιώματά μας περνάει μέσα από την επίθεση στη λογική.

4. 6 χρόνια τώρα η Ενωτική Πρωτοβουλία δίνει μάχες μέσα σε χώρους δουλειάς για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων με τίμημα απολύσεις και διώξεις. Έγκαιρα, κάναμε παρέμβαση για το νομοσχέδιο και την προστασία των δικαιωμάτων. Καταγγείλαμε την περικοπή των αργιών καταθέτοντας στο υπουργείο Παιδείας υπομνήματα με τις θέσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων προς όφελος των εργαζομένων. Πιέσαμε την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν λέμε όχι σε όσα θετικά περιλαμβάνει το άρθρο 40, λέμε όμως όχι σε κάθε απόπειρα αναστολής όσων έχουμε κατακτήσει, καθώς έτσι θα εξυπηρετηθούν τα εργοδοτικά συμφέροντα. Μία προσπάθεια για να φέρει αποτέλεσμα όμως χρειάζεται συλλογικό αγώνα και αντίσταση. Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση εργοδοτών-Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, να οργανωθούμε ώστε να πιέσουμε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα προστασίας εργαζομένων και μαθητών. Κανένας νόμος δεν θα βελτιώσει τις ζωές μας από μόνος του αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας ώστε να συζητήσουμε, να οργανώσουμε από κοινού τις δράσεις μας και να υπερασπιστούμε την εργασία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου