Χρήσιμα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΕΛΕ: ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέσα σε κλίμα έντασης και με μια μεθοδευμένη διαδικασία από την ηγεσία της πλειοψηφίας που δεν επέτρεψε μια διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 36ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).  Ένα συνέδριο, σαν να μην έγινε συνέδριο!

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από τους συνέδρους όλων των αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων απέναντι στον τακτικισμό, τις πράξεις και τα λεγόμενα της ηγεσίας της πλειοψηφίας. 

Η ΕΝΟΤΗΤΑ για μια ακόμα φορά, εντελώς προσχηματικά, στάθηκε εμπόδιο στην επανεγγραφή  στις τάξεις της ΟΙΕΛΕ του κλαδικού σωματείου "ο Βύρων" και στην εγγραφή του σωματείου "Γαλάτεια Καζαντζάκη" του Ηρακλείου Κρήτης. Παντελώς ανίκανη να εξηγήσει στο συνεδριακό σώμα τους αποκλεισμούς, προσπάθησε με γκαιμπελίστικο τρόπο να εμπλακεί στον διάλογο μεταξύ παρατάξεων και σωματείων και να χρησιμοποιήσει επιλεκτικά ανακοινώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον αποκλεισμό των δύο παραπάνω σωματείων. Η Ενωτική Πρωτοβουλία ζήτησε εγγράφως από το προεδρείο του συνεδρίου να τοποθετηθεί προκειμένου, μέσα σε 2-3 λεπτά, να παρουσιάσει τις απόψεις της, πράγμα που επιτεύχθηκε μόνο μετά από έντονη διαμαρτυρία και απόφαση της συνέλευσης του συνεδρίου. Εξέφρασε την πάγια θέση της για την επανεγγραφή του "Βύρωνα". Αναφέρθηκε στο δημιούργημα των εργοδοτών "κλαδικό" ψευδοσωματείο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζομένοι στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που φαίνεται να αγνοούσε παντελώς η προερχόμενη από τα ιδιωτικά σχολεία συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Τα ζητήματα της συρρίκνωσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών,  της καταπολέμισης των μαύρων ή καλύτερα κίτρινων εργοδοτικών πρακτικών στον συνδικαλισμό, της αποκατάστασης και της διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων,  ξεπερνούν τις συντεχνιακές λογικές συσχετισμών, τις παραταξιακές αγκυλώσεις και θέτουν με ουσιατικό τρόπο το ζήτημα της ενότητας του κλάδου καθιστώντας με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την επανεγγραφή του ΒΥΡΩΝΑ στην Ομοσπονδία.   

Η ηγεσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ αντλεί την ηγεμονία της αποκλειστικά στους προερχόμενους από τα ιδιωτικά σχολεία ψηφοφόρους της και μόνο στα λόγια δηλώνει ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των εργαζομένων ολόκληρου του κλάδου. Η ΕΝΟΤΗΤΑ δεν εκλέγει αντιπροσώπους και δεν εκπροσωπείται σε άλλα σωματεία του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης (κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κ.λπ.) εκτός από εκείνα των καθηγητών στα ιδιωτικά σχολεία, γι' αυτό άλλωστε  έχει συστήσει ένα σωματείο σφραγίδα στα ΚΞΓ, όπως ο ΣΥΔΙΚΑ.

Τρεις πλέον συνδικαλιστικές παρατάξεις έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία και θα εκπροσωπηθούν στο νέο ΔΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών η ΕΝΟΤΗΤΑ επιβεβαίωσε την χρονίζουσα μπρεζνιεφικού τύπου ηγεμονία της. Ψηφίστηκε από 86 συνέδρους (72,8%) και εξέλεξε 11 σύμβουλους, όσους είχε στην απερχόμενη διοίκηση. Οι ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ έλαβαν 17 ψήφους (14,45%) και επανεξέλεξαν 2 σύμβουλους. Η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ έλαβε 15 ψήφους (12,71%) και εξέλεξε 2 από 1 σύμβουλο που είχε στην απερχόμενη διοίκηση. Τέλος, η ΡΑΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) που είχε μία έδρα στην απερχόμενη διοίκηση δεν συμμετείχε στις εκλογές. Για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, η ΕΝΟΤΗΤΑ εξέλεξε και  τους δύο αντιπροσώπους που αναλογούσαν στο σύνολο των ψηφισάντων, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο είχει εκλέξει τρεις.

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να υποβαθμίζονται με αποκλεισμούς στο όνομα της "ομοιεπαγγελματικότητας" της Ομοσπονδίας και της δήθεν αλλοίωσης της φυσιογωμίας της, με ανούσιες και δευτερεύουσες "κόντρες" ενσωματωμένων στο σύστημα γραφειοκρατικών ηγεσιών χειραγώγησης των εργαζομένων ή με άστοχες κομματικές ηγεμονικές αποφάσεις επικάλυψης της δράσης άλλων σωματείων και με άγονες αντιπαραθέσεις που άλλωστε δεν αφορούν τους δεκάδες χιλάδες εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα της επισφάλειας της λεγόμενης άτυπης εκπαίδευσης με τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη μαύρη εργασία και τα ευτελή ημερομίσθια. Αντιπαραθέσεις, πράξεις και λόγια που μόνο τους εργοδότες και το κεφάλαιο (μικρό ή μεγάλο) εξυπηρετούν.

Εδώ το κείμενο παρέμβασης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο συνέδριο:
http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/2016/01/36_23.html 
Εδώ τα εκλογικά αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου:   http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-25T00:39:00-08:00&max-results=50&start=100&by-date=false

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου