Χρήσιμα

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ LINGUAPHONE

  H Linguaphone  διδάσκει ...απλήρωτη εργασία  

Οι καταγγελίες κατά αδίστακτων εργοδοτών που παρανομούν και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους πυκνώνουν. Η γνωστή εταιρεία "Linguaphone" που συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών προάγει τις ελαστικές μορφές εργασίας και αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές σε καθηγητές από παραδόσεις μαθημάτων ξένων γλωσσών και μεταφραστικών υπηρεσιώνΟι εργαζόμενοι με την στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης Νομού Αττικής "ο Βύρων" και του ΣΜΕΔ (Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών) ήδη έχουν έχουν καταγγείλει το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Πατησίων,  η οποία καλεί την Παρασκευή 17 Απριλίου την σύγκληση της τριμερούς επιτροπής της. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων ώστε η "Linguaphon" να υποχρεωθεί να καταβάλει στο ακέραιο τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους και τα εργατικά σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης να στηρίξουν τον αγώνα τους. Ακολουθεί η καταγγελία των συναδέλφων.
ΕΝΠΡΩ
one».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στις μέρες μας, όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν και περιστέλλουν τόσο τους μισθούς όσο και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι ένα συχνό και απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε έξαρση.

Οι κάτωθι υπογράψαντες την παρούσα δήλωση, καταγγέλλουμε την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Α.Ε με την επωνυμία «ΜΙΧΑΗΛ ΛΕΒΗΣ Α.Ε» και το διακριτικό τίτλο «Linguaphone», (Αθήνα οδός Ζαλοκώστα 8). Η εν λόγω εταιρεία,  αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα χρήματα από παραδόσεις μαθημάτων και παροχή μεταφραστικών υπηρεσιών. Επίσης, σε επανειλημμένη επικοινωνία μαζί με τους υπεύθυνους της εταιρείας λαμβάνουμε ειρωνικές απαντήσεις, στα όρια της απαξίωσης και της προκλητικότητας.

Πρόκειται για μία εταιρεία η οποία αντιμετωπίζει το αγαθό της εκπαίδευσης αλλά και τις άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα (μεταφράσεις, μέθοδοι διδασκαλίας άνευ διδασκάλου) σαν εμπόρευμα. Όπως ο υπεύθυνος σπουδών μας είπε «δουλεύουμε μόνο με το κομμάτι»! Δεν υπάρχουν μόνιμες σχέσεις εργασίας με όσους κατά καιρούς απασχολούνται σε αυτή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρά την κρίση η εν λόγω εταιρία συνεχίζει ακάθεκτη τις δραστηριότητες της, συνεργαζόμενη με εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας διανέμοντας μέσω αυτών τις μεθόδους, αλλά και με το Υπουργείο εσωτερικών.

Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι χρωστά δεδουλευμένα εδώ και αρκετούς μήνες ή ακόμα χρόνια, οι υπεύθυνοι της Linguaphone υιοθέτησαν την τακτική της σκαιότατης αντιμετώπισης των αιτημάτων μας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ασήμαντο γι' αυτούς ποσό που μας χρωστούν, αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό μέσο βιοπορισμού. Η τακτική, μάλιστα αυτή, έχει εφαρμοστεί εις βάρος και άλλων συναδέλφων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό και αδυνατούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Ένας από τους καταγγέλλοντες μάλιστα έχει δικαιωθεί από δικαστήριο το οποίο έγινε σε βάρος της εταιρείας. Παρόλα αυτά, η Linguaphone, αρνείται να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση και συνεχίζει να αδιαφορεί για τα χρωστούμενα.

Οι καταγγέλλοντες δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τα δεδουλευμένα μας και ότι θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και άλλους συναδέλφους από την τακτική τους, ώστε να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή.

Α. Λ. 
Λ. Μ.
Α. Τ.

Εδώ πανομοιότυπη καταγγελία των συναδέλφων μας. 


Θύματα του νομοθετικού
 κενού και των αδίστακτων πολιτικών των εταιρειών αποτελούν οι καθηγητές ξένων γλωσσώ, οι οποίοι καταγγέλλουν την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Α.Ε. «Linguaph

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά την υποβολή υπομνήματος στο υπουργείο Εργασίας (9/3) και και την συνάντηση με τον Γ.Γ. Ανδρέα Νεφελούηδη, το ΔΣ και μέλη του σωματείου μας, του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής "ο Βύρων", συναντήθηκαν την Δευτέρα 16/3 με τον Δημοσθένη Παπασταμόπουλο διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα όσα αναφέρθηκαν στο υπόμνημα. Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εργασίας δήλωσε ότι το υπουργείο θα βρίσκεται σε επικοινωνία με το σωματείο και δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει γραπτώς σε ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με την ύπαρξη και λειτουργία του ψευδοσωματείου στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τους μεσαιωνικούς όρους εργασίας που η εργοδοσία έχει επιβάλει και έχουν επεκταθεί και στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. 

Οι εργαζόμενοι έθεσαν το ζήτημα του παράνομου χαρακτήρα του "ιδιωτικού συμφωνητικού" που οι εργοδότες εμφανίζουν ως συλλογική σύμβαση εργασίας που καθορίζει μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ και ο Δημοσθένης Παπασταμόπουλος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Επιπλέον τέθηκαν τα ζητήματα της υποαπασχόλησης, της ανεργίας που ταλανίζει τον κλάδο, καθώς και του ταμείου ανεργίας και προέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας υποστήριξε ότι η διάλυση του εργοδοτικού σωματείου πρέπει να είναι μέλημα του εργατικού κινήματος. 

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εργασίας πρότεινε στο σωματείο μας  να υποβάλει αίτημα για την σύγκληση της τριμερούς επιτροπής του υπουργείου. 


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΦΚ ΣE ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ HILTON

Η εργοδοσία των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, ΟΕΦΑ-ΣΕΦΑ, οργάνωσε φιέστα στο Hilton την Κυριακή 15 του Μάρτη με θέμα: "όχι στην παραπαιδεία, ναι στο φροντιστήριο". Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο βρισκόταν και οι εκπρόσωποι της τρόικας. 

Δεκάδες συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με πανό που έγραφαν: "εργαζόμενοι- άνεργοι στον ταξικό αγώνα ενάντια σε ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΤ για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους", "αξιοπρέπεια στη δουλειά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΤΩΤΑ", "στα φροντιστήρια βασιλεύουν η μαύρη εργασία, οι απολύσεις και η εργοδοτική αυθαιρεσία" και φώναξαν συνθήματα όπως "στα φροντιστήρια διδάσκουν ανεργία, διδάσκουν απολύσεις και τρομοκρατία" κ.α. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλία του εργατικού σωματείου "ο Βύρωνας".

Το 4σέλιδο κείμενο της απόφασης της ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) με τίτλο "αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα των συμβάσεων ορισμένου, χρόνου, των απολύσεων, τς ανεργίας, των Voucher, της δουλοπαροικίας", που μοιράστηκε και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, καταλήγει: "με την κινητοποίηση αυτή στέλνουμε το μήνυμα στην εργοδοσία πως δεν κάνουμε χαρτοπόλεμο. Θα μας βρουν μπροστά τους, σε κάθε χώρο εργασίας, που επιχειρούν να λεηλατήσουν την ζωή μας. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια στη δουλειά για τη μόρφωση των όρων για την επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζεται...". Εδώ ολόκληρο το κείμενο.


Εδώ τι έγραψε η εφημερίδα των συντακτών στις 16/3, "Καθηγητές φροντιστηρίων: "Δεν κάνουμε τις πλάτες στα αφεντικά".
Το άρθρο έχει αναρτηθεί κι Eδώ. 


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

Είναι καιρός να τελειώνουμε με το ρατσισμό

Ο εικοσάχρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, που είχε εξαφανιστεί από τις 6/2/2015,  βρέθηκε νεκρός σε περιοχή πέριξ της πανεπιστημιακής σχολής στην οποία φοιτούσε στα Ιωάννινα. Έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Είτε πρόκειται για αυτοκτονία είτε για δολοφονία, είμαστε οργισμένοι για τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο Βαγγέλης από συμφοιτητές του στη φοιτητική εστία όπου διέμενε και τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα από συγκάτοικο του παιδιού. Για τη ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη ένας άνθρωπος, επειδή, ανεξάρτητα από το αν ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι, δεν ταίριαζε στα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς «του άντρακλα» που προάγει μία κοινωνία που δεν ανέχεται οτιδήποτε το «διαφορετικό. Για την κάλυψη που φαίνεται ότι έχουν τα ανθρωπόμορφα κτήνη που εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια ενός νέου ανθρώπου από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και υπουργό Δημόσιας Τάξης  Μαρκογιαννάκη. Για τη σιωπή που βασίλευε τόσο καιρό στη φοιτητική εστία από ιθύνοντες και διαμένοντες.

Είμαστε οργισμένοι κυρίως για την συνεχιζόμενη αναπαραγωγή από την ελληνική οικογένεια και όλη την κοινωνία της ομοφοβίας, του σεξισμού, της ξενοφοβίας και κάθε άλλης ρατσιστικής και φασιστικής νοοτροπίας που πνίγει τη διαφορετικότητα και την ελευθερία. Πρόκειται για μία κατάσταση που μόνο ως σήψη μπορεί να χαρακτηριστεί, και για την οποία είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνοι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούσαν συγκαλύπτοντας σφιχταγκαλιασμένοι με ναζιφασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές και που από τις θέσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας διέσυραν ως μιάσματα όλες τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η κάθε μία, ο κάθε ένας μας και όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να μην κάνουμε βήμα πίσω απέναντι σε κρούσματα βίας ενάντια σε ομοφυλόφιλους, διεμφυλικούς, γυναίκες και μετανάστες, στις οροθετικές και τους τοξικομανείς, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τους «ψυχικά νοσούντες». Έχουμε καθήκον να κόψουμε από τη ρίζα το φασισμό και το ρατσισμό.

Ως εκπαιδευτικοί και ταγμένοι στο εργατικό κίνημα, δεν αρκούμαστε σε ανακοινώσεις αποτροπιασμού, ούτε στις (αυτονόητες) εκκλήσεις για παραδειγματική καταδίκη κάθε εμπλεκόμενου. Θα είμαστε για πάντα ταγμένοι στην υπόθεση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα είμαστε για πάντα δίπλα στους μαθητές μας και στους νέους ανθρώπους, να τους προστατεύουμε από την καταπίεση και να τους διδάσκουμε το σεβασμό και την ελευθερία κόντρα σε κάθε σκοταδιστική νοοτροπία.

16/3/2015


Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΠΟ ΚΞΓ

Αποζημιώθηκε απολυμένη συνάδελφος από Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Η εργοδοσία του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ειρήνη Στρούμπα-Ξανθέα», μέλος της εργοδοτικής ένωσης «Πανελλήνιος Σύνδεσμος ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών»-EUROAPLSOπου είχε προχωρήσει σε τρομοκρατική απόλυση συναδέλφου (8/12/1014), μετά την άμεση αντίδραση και  παρέμβαση του σωματείου μας, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», ύστερα από καταγγελία της εργαζόμενης στην Επιθεώρηση Εργασίας, υποχρεώθηκε να της καταβάλει, το Σάββατο 14/3,  ως αποζημίωση όλο το ποσό που της αναλογεί  μέχρι τις 30 Μαΐου 2015, ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου που η εργοδότρια δεν τήρησε.

Πίσω από τα πολυτελή φυλλάδια και την προσφορά «ποιότητας» των κέντρων ξένων γλωσσών συνήθως κρύβονται ανείπωτες ιστορίες εργαζομένων-λάστιχο που εργάζονται για 100-250 ευρώ τον μήνα. Σε αντάλλαγμα οι καθηγητές πρέπει να ικανοποιούν τις ολοένα και πιο παράλογες εργοδοτικές απαιτήσεις: να δουλεύουν τις αργίες, να τρέχουν στα φροντιστήρια για να συμμετέχουν σε συναντήσεις καθηγητών κι ενημερώσεις γονέων χωρίς να πληρώνονται αλλά ακόμα και σε δραστηριότητες που καμία σχέση δεν έχουν με το διδακτικό τους έργο - στα πολυδιαφημιζόμενα events των φροντιστηρίων. Κι ενώ βλέπουν τα εργασιακά τους κεκτημένα να καταρρέουν, νοιώθουν ανήμποροι να αντιδράσουν πόσο μάλλον να απεργήσουν. Αφού στην δική τους περίπτωση, η απόλυση είναι για την εργοδοσία απλά η μη ανανέωση της οκτάμηνης σύμβασης χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.  

Η συνάδελφος πέρα από την διδασκαλία της μέσα στην τάξη στο γνωστικό αντικείμενο της Αγγλικής γλώσσας, δίδαξε στους μαθητές της και σε εκείνους τους συναδέλφους που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τη δύναμη της οργάνωσης στα εργατικά σωματεία, ότι ο συλλογικός αγώνας του κόσμου της εργασίας και η υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας αποτελούν μέσα σίγουρα και αποτελεσματικά απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό των εργοδοτικών οργανώσεων των κέντρων ξένων γλωσσών, που με όχημα ένα ψευδοσωματείο που έχουν συστήσει συγγενικά τους πρόσωπα, έχουν φέρει την αξία του μεροκάματου στα κατώτερα όριά της (μεικτό ωρομίσθιο 3,52 και 6,60 ευρώ για εκείνους που έχουν πάνω από 6 χρόνια προϋπηρεσίας) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ζήσουν, μοναδική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά το δυνάμωμα του εργατικού μας σωματείου και της εργατικής αλληλεγγύης.  

Ο κλάδος των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση απέναντι στην υποτίμηση της εργασίας, την ανασφάλεια, την μαύρη και ελαστική εργασία, αγωνίζεται ενάντια στις απολύσεις, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων και την υπογραφή γνήσιων και ικανοποιητικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην αλληλεγγύη η δύναμη, στον αγώνα η νίκη!

ΕΝΠΡΩ


Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Δευτέρα 16/3 συνάντηση με τον υπ. Εργασίας 

Το σωματείο μας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 9/3, στις 11πμ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας (οδός Σταδίου 29) και υπέβαλε υπόμνημα σχετικά "με την ΣΣΕ - μνημείο εργασιακού Μεσαίωνα, την ύπαρξη πολλαπλά συσχετιζόμενου με την εργοδοσία ψευδοσωματείου εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί τα 10 τελευταία χρόνια στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών" καθώς και "την προστασία και ανακούφιση χιλιάδων ανέργων του κλάδου".

Τους εργαζόμενους τους οποίους δεν υποδέχτηκαν στο πεζοδρόμιο του κτιρίου δυνάμεις καταστολής όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα, συνάντησε ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης. Οι εργαζόμενοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στον κλάδο και του παρέδωσαν το πολυσέλιδο υπόμνημα τους. ώστε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει και να λάβει συγκεκριμένη θέση καθώς και να προβεί σε ενέργειες προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειά ενάντια στις παράνομες πρακτικές "μπράβου" του ψευδο-σωματείου που έχουν συστήσει οι εργοδότες κατά παράβαση του άρθρου 23 του συντάγματος και του άρθρου 14 του ν. 1264/1982 προκειμένου να επιβάλλουν πρακτικές "κίτρινου" συνδικαλισμού και να μειώσουν τις αποδοχές των καθηγητών έως 90%, επιβάλλοντας το εξευτελιστικό για την εργασία ωρομίσθιο των 3,52 ευρώ. Το υπόμνημά συνοδευόταν με 24 σχετικά έγγραφα τα οποία τεκμηρίωναν απολύτως το περιεχόμενό του.
Το σωματείο μας ζήτησε συνάντηση με τον νέο υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη που κλείστηκε για την Δευτέρα 16/3, στις 10 π.μ, εφόσον δεν θα υπάρξει κάποια έκτακτη υποχρέωσή του. 

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΞΓ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΑΣ-ΞΑΝΘΕΑΣ


Την Παρασκευή 6/3 έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ηλιούπολης έπειτα από καταγγελία συναδέλφου για παράνομη και καταχρηστική απόλυσή της από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Στρούμπα-Ξανθέα Ειρήνη που βρίσκεται στον Αγ. Δημήτριο και είναι μέλος της εργοδοτικής ένωσης «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών»-EUROPALSO.

Η πολύπειρη καθηγήτρια εργαζόταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου με το εξευτελιστικό μεικτό ωρομίσθιο των 6,50 ευρώ, για δύο μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη), συνολικά 5 ώρες εργασίας, και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα απολύθηκε στις 8/12/2014, δυόμιση μόλις μήνες μετά την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους, διότι υποστήριξε συνάδελφό της απεργό που συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου 2014. Στην επιθεώρηση εργασίας ως πράξη συναδελφικής αλληλεγγύης προς την απολυμένη καθηγήτρια βρισκόταν και η απεργός, την οποία η εργοδοσία δεν αποτόλμησε να απολύσει.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο έντυπο της σύμβασης ορισμένου χρόνου η εργοδοσία με χειρόγραφη υποσημείωση της παρέπεμπε στο άρθρο 40 του μνημονιακού εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, σύμφωνα με το οποίο "Σύμβαση εργασίας, ορισμένου χρόνου (...) μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά τη καταγγελία", προκειμένου η εργαζόμενη να μην αποπληρωθεί για όλο το διάστημα της σύμβασης της σε περίπτωση παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης.

Στην διαδικασία συζήτησης της εργατικής διαφοράς  την εργοδοτική πλευρά εκπροσώπησε με την ιδιότητα του λογιστή ο κ. Σωτήρης Ξανθέας, σύζυγος της ιδιοκτήτριας, ο οποίος χωρίς να αμφισβητήσει την εκπαιδευτική επάρκεια της καθηγήτριας, ούτε λίγο πολύ δήλωσε ότι είναι δικαίωμα της επιχείρησης να απολύει όποιον και όποτε θέλει. Βεβαίως κατά τη διαδικασία της σύνταξης του Δελτίου Εργατικής Διαφοράς ανασκεύασε όσα αμέσως προηγουμένως είχε δηλώσει και απαίτησε να γραφτεί ότι η εργαζόμενη απολύθηκε για «σπουδαίο λόγο», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και παρά τις ερωτήσεις της αρμοδίου υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας! Ως εκ τούτου ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά την απόλυσή της, και παρά τις επίπονες προσπάθειες της ίδιας και του σωματείου της, στην συνάδελφο δεν έχει ανακοινωθεί ο λόγος της απόλυσής της.

Κατά την συζήτηση προέκυψε ζήτημα καταστρατήγηση του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού διαλείμματος, ενώ η εργοδοσία δήλωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνωστισμό των μαθητών με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα που αφορούν γενικότερα θέματα ασφάλειας των μαθητών και τη διαδικασία και την τήρηση των όρων της χορήγησης άδειας λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εργοδότης πρόταξε ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι απολαβές της συναδέλφου ήταν 100 ευρώ μηνιαίως και εξέφρασε την έκπληξή του που κάποιος έχει διεκδικήσεις για ένα τέτοιο ποσό. Όντως, για αυτά τα άθλια ποσά είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι καθηγητές αφού βιώνουν τις χειρότερες μορφές ελαστικής εργασίας.

Στη συζήτηση της επίλυσης της εργατικής διαφοράς συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων». Η εργοδοσία, αγνοώντας ότι η διαδικασία είχε συμφιλιωτικό χαρακτήρα, αμφισβήτησε το δικαίωμα της παρουσίας τους με αποτέλεσμα η υπάλληλος της υπηρεσίας να αναγκαστεί να αναγνώσει συγκεκριμένο εδάφιο του νόμου που αφορούσε τη διαδικασία. Ο εργοδοτικός εκπρόσωπος δε δίστασε ακόμα και να χαρακτηρίσει προγενέστερη παρέμβαση του εργατικού σωματείου ως «γκαγκστερική». Ως απάντηση, οι εκπρόσωποι του εργατικού σωματείου δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα καθώς και κινητοποιήσεις μετά από απόφαση των συλλογικών τους οργάνων προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της συναδέλφου και του κλάδου.

Για μια ακόμα φορά το εργατικό σωματείο κατήγγειλε την εξευτελιστική «σύμβαση» που εφαρμόζει το εν λόγω φροντιστήριο ως «συναλλαγή» ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO και το σωματείο-φάντασμα των μπράβων που τα ίδια εργοδοτικά συμφέροντα έχουν συστήσει, η οποία προβλέπει για καθηγητές μεικτό ωρομίσθιο-χαρτζιλίκι 3,52 ευρώ και για όσους έχουν πάνω από 900 ένσημα 6,60.  

Η αρμόδια υπάλληλος επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψη της υπηρεσίας την επόμενη εβδομάδα ενώ στο τέλος της συζήτησης παρέμεινε να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας.

Η τήρηση της νομιμότητας στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η μη βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής σχέσης καθηγητών και μαθητών, καθώς και ο σεβασμός απέναντι στο προσωπικό θεωρούμε ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες που αποκλειστικά ευνοεί τους μαθητές.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων» την Δευτέρα 9/3 θα καταθέσει υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας και στην συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου που θα ακολουθήσει θα αναφερθεί στους Μεσαιωνικούς όρους που επικρατούν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με ευθύνη της εργοδοτικής ένωσης EUROPALΟ και των κυβερνήσεων και δεν  θα παραλείψει να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο περιστατικό του μέλους της παραπάνω εργοδοτικής ένωσης. Τέλος, θα απαιτήσει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και των μαθητών

7/03/2015

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΟΥ "ΒΥΡΩΝΑ"

Η Ενωτική Πρωτοβουλία στην χθεσινή (1/3) ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων" κατέθεσε ως πρόταση και μοίρασε το παρακάτω πλαίσιο Δράσης:


ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ 1/3/2015 

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,
Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας για το 2015 μας βρίσκει μπροστά σε μία νέα εξέλιξη. Τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά από 40 χρόνια κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βέβαια μετά από 5 χρόνια βάρβαρης πολιτικής λιτότητας. Εξαρχής να σημειώσουμε ότι θεωρούμε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του λαού στις εκλογές της 25ης Γενάρη καταδίκασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κόμματα ως πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου που σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε κρίση, ακολούθησαν και εφάρμοσαν πιστά τα μέτρα λιτότητας σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Μέσα σε μια 5ετία λεηλατήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, υποτιμήθηκε κατά 50% η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και κυριάρχησαν οι πολιτικές των ευέλικτων μορφών εργασίας. Καταστράφηκαν παραγωγικές δυνάμεις και εξαθλιώθηκαν τεράστια τμήματα εργαζομένων. Διαλύθηκε ο δημόσιος χώρος της παιδείας και της υγείας. Ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία. 
Σε ένα τέτοιο δυσμενές για τους εργαζόμενους περιβάλλον, το καθεστώς για να ενισχύσει την θέση του δεν δίστασε να χρηματοδοτήσει και να συνεργήσει στην ανάπτυξη της δολοφονικής-ναζιστικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής ώστε μαζί με το κράτος και όργανά του να αναχαιτίσουν  την ανάπτυξη ενός αντικαπιταλιστικού εργατικού κινήματος.
Παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα για το πως η ελληνική οικονομία, με 5 έτη εφαρμογής της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, θα μπορούσε πλέον να μπει σε φάση ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων ή μήπως τελικά η κατάσταση θα παγιωθεί ως «φυσιολογική» και η κοινωνία θα εκφυλιστεί περαιτέρω;
Αλλά  πριν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα ας το κάνουμε κατανοώντας ότι ζούμε πλέον σε μια χώρα με εργατικό δυναμικό  4.826.000 ατόμων από το οποίο το 63,3% είναι μισθωτοί, πάνω από το ¼ αυτοαπασχολούμενοι, το 6,4 εργοδότες και το 4,6% συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη της οικογένειας. Να αντιληφθούμε ότι εργάζονται περίπου μόλις 3,6 εκατομμύρια έναντι των πάνω από 1,3 εκ ανέργων (ποσοστό 27,8%), ενώ οι άνεργοι το 2008 ήταν 378.000.  Οι συνταξιούχοι είναι 2.660.000, ενώ 4,7 εκατ. είναι μη εργαζόμενοι. Το σύνολο δηλαδή των απασχολουμένων είναι μικρότερο από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε μια χώρα με δημόσιο χρέος 179.1% του ΑΕΠ – 315 δις. ευρώ (2014) με την αγοραστική αξία των εργαζομένων να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 50% (εάν εξαιρεθούν ανώτεροι υπάλληλοι) και το ΑΕΠ κατά 25%! Στην χώρα μας οργιάζουν οι μορφές επισφαλούς εργασίας, η προσωρινή απασχόληση και η μαύρη εργασία. Να αντιληφθούμε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί σε ασύλληπτα νούμερα καθώς οι τράπεζες βρίσκονται με 240 δις δάνεια εκ των οποίων τα μισά σε καθυστέρηση και κόκκινα, έναντι μόνο 145 δις καταθέσεων, χωρίς να καταγράφονται οι εκροές των τελευταίων μηνών (237 δις ευρώ το 2009) και ότι οι επισφάλειες που καταγράφονται ανέρχονται περίπου στα 63,6 δις ευρώ.
Από το σύνολο των απασχολουμένων,  το 13,5% απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία-εξόρυξη μεταλλευμάτων), μόλις το 14,9% στον δευτερογενή (βιομηχανία-βιοτεχνία) ενώ στον τριτογενή (υπηρεσίες-τουρισμός-εμπόριο-μεταφορές) το απίθανο 71,7%! Το 1998 το αντίστοιχο ποσοστό εργαζομένων στο τριτογενή τομέα ήταν 58%. Οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2009,  ήταν 907.351, ενώ σήμερα είναι περίπου 600.000. Επίσης, είναι γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους πράγμα που κάνει δύσκολη την ανάπτυξη των  εργατικών συνδικάτων. Η αγορά εργασίας στην χώρα μας παραπέμπει σε μια καπιταλιστική κοινωνία που βρίσκεται σε βαθιά παρακμή και χαρακτηριστικά υποανάπτυξης όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων (1.341.299 άτομα) να πλησιάζει τον αριθμό των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα (1.400.000).
Η ιστορική παρακμή της ελληνικής αστικής τάξης, των κομμάτων της, καθώς και των ιδεολογικών της εκπροσώπων και διανοουμένων της, αντανακλάται και στην επιδιωκόμενη παρακμιακή και επικίνδυνη τακτική κατακερματισμού των εργαζόμενων σε λογικές περιχαράκωσης, ελεγχόμενες και επιδιωκόμενες από το σύστημα και τις κομματικές γραφειοκρατίες της ιδεολογικής καθαρότητας, με αποτέλεσμα αδυναμία συγκρότησης ενός ενιαίου μαζικού αντικαπιταλιστικού εργατικού κινήματος που να θέτει συγκεκριμένες διεκδικήσεις και να πάρει με τους δικούς του όρους την κατάσταση στα χέρια του.
Μαζί με την παρακμή της αστικής τάξης έχουν καταρρεύσει και τα ιδεολογικά δόγματα και οι αυταπάτες που ιστορικά αναπτύχθηκαν μέσα στους εργαζόμενους και επέφεραν ολέθριες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία και στην ΕΕ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και άνοδο των φασιστικών και εθνικιστικών ιδεολογημάτων δίχως την ενότητα της εργατικής τάξης στην βάση της εργατικής δημοκρατίας στα συνδικάτα, της εργατικής αλληλεγγύης σε εθνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 
Επιτέλους πρέπει να ανοίξει το ζήτημα για το ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού, την απαξίωση της εργατικής δύναμης, την εξαθλίωση του πληθυσμού, την αναχαίτιση της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους. Την απάντηση δεν μπορεί να την δώσουν παρά μόνο όσοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και ένα σύγχρονο εργατικό  διεθνιστικό κίνημα με τις δικές του θέσεις και διεκδικήσεις που θα θέτει τις βάσεις για την ανατροπή των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων ιδιοκτησίας.
Η κινητοποίηση των εργαζομένων για την βελτίωση των θέσεων  της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Στην εποχή της κρίσης του κεφαλαίου, της κοινωνικής παρακμής και της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού στην ΕΕ  είναι αναγκαίο ο άνεμος της εργατικής αντίστασης να εξαπλωθεί διεθνώς για να αποκρούσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους εθνικισμούς και τον πόλεμο.  Απαιτείται άμεση αυτοοργάνωση σε κάθε χώρο και κλάδο εργασίας, με εργατική δημοκρατία και αλληλεγγύης και οριζόντιες διασυνδέσεις κόντρα στις διαιρέσεις και στον σεχταρισμό, για να αρχίσουμε επιτέλους μια συζήτηση που θα μας πάει μπροστά.
Η συμβιβαστική συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ σαφώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους. Επιπλέον, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων που επιβάλλει το κεφάλαιο στους εργαζόμενους προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του.  Αποτελεί λοιπόν χρέος μας η ενδυνάμωση του λαϊκού παράγοντα και του συνδικαλιστικού κινήματος για αποσόβηση της ανθρωπιστικής κρίσης και την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.  
Οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει πεδίο και περιθώριο συνεννόησης με την ΕΕ που να επιφέρουν ουσιαστική καλυτέρευση των όρων διαβίωσης των εργαζομένων. Φαίνεται ότι περισσότερη βαρύτητα δόθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της διαπραγμάτευσης και όχι στους όρους αυτής και στο δυσμενές για τους εργαζόμενους οικονομικό περιβάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να επιτηρούν τη χώρα, ενώ όσες αλλαγές θα έρθουν στο κοινωνικό επίπεδο, θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τους δανειστές. Οι περισσότερες αλλαγές που προτίθεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση βρίσκονται μακριά από τις άμεσες ανάγκες των εργαζομένων. Επιπλέον, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων που επιβάλλει το κεφάλαιο στους εργαζόμενους προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει για μεγάλο διάστημα ανάμεσα στα δίκαια εργατικά αιτήματα για κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων και στην πίεση του Ελληνικού κεφαλαίου (μεγάλου και μικρού) της ΕΕ, του ΕΚΤ και του ΔΝΤ.  Εκτιμούμε ότι η από τα δεξιά ανατροπή της Κυβέρνησης ή λύσεις "εθνικών κυβερνήσεων" θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρώπης.
Το εργατικό κίνημα έχει καθήκον να μην αφήσει τον καιρό να πάει χαμένο, να υποχρεώσει τη νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων.
Θα πρέπει να  γίνει κατανοητό στους εργαζόμενους ότι όσα θετικά μέτρα ενδεχομένως παρθούν είτε στο πεδίο των δημοκρατικών ελευθεριών (κλείσιμο στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών), είτε στα εργασιακά (νομοθετική κατοχύρωση κυριακάτικης αργίας, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων), είτε στην προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν αιτήματα που το εργατικό κίνημα διεκδικεί αγωνιστικά όλα αυτά τα χρόνια.
Το βάρος όσον αφορά τις συμβάσεις και την προστασία των εργατικών συμφερόντων καθώς και την απόκρουση της τρομοκρατίας των αφεντικών πέφτει στις πλάτες όλων των εργαζομένων στην κατεύθυνση της μαζικοποίησης των εργατικών σωματείων και ενάντια στην λογική της ανάθεσης των κομματικών γραφειοκρατιών. Το άνοιγμα σε όλους τους εργαζόμενους και η μαζικοποίηση του σωματείου μας  καθώς και η εμπέδωση της εργατικής δημοκρατίας και αλληλεγγύης αποτελούν βασικούς όρους αναχαίτισης της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι δράσεις του σωματείου πρέπει να ενταθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή.  Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους
Γνωρίζοντας ότι ο ταξικός πόλεμος είναι αδυσώπητος και δεν γνωρίζει ανάπαυλες, η Ενωτική Πρωτοβουλία πρότεινε στο ΔΣ να οργανωθεί συγκέντρωση σε κεντρικά φροντιστήρια της εργοδοτικής ένωσης Europalso την ημέρα των Τριών Ιεραρχών κόντρα στην αυθαίρετη καταστρατήγηση της αργίας από την εργοδοσία, πρόταση, η οποία συνάντησε την πεισματική άρνηση της πλειοψηφίας στο ΔΣ.
Για το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό να πιέσουμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για συνάντηση όπου θα αναπτύξουμε τα θέματα του κλάδου και όπου θα την αναγκάσουμε να πάρει μέτρα ενάντια στο στημένο σωματείο που μας έχει επιβάλει μεικτό ωρομίσθιο των 3,52 και 6,60 ευρώ για όσους έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας  και την καταστρατήγηση της όποιας εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
·   Συγκέντρωση έξω από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 5 Μαρτίου με στόχο την καταγγελία της παρουσίας"φουσκωτών" στη δίκη κατά του σωματείου μας, στο πλευρό του ψευδο-σωματείου και του μέλους της διοίκηση ΔΣΑ Βερβεσού που στηρίζει πρακτικές «κίτρινου» συνδικαλισμού.
·   Κινητοποίηση στην εταιρεία Lingua Phone με στόχο τη διεκδίκηση δεδουλευμένων των τριών συναδέλφων  σε ημερομηνία που θα συναποφασίσουν οι εργαζόμενοι με το ΔΣ.
·   Άμεσα αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Να έχει προηγηθεί εκ νέου αποστολή του υπομνήματος του σωματείου.                                                                                                                                                                           
·   Παρέμβαση στην έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου στις 14-15 Μαρτίου που θα διεξαχθεί στο Royal Olympic Hotel
·   Κοινή δράση με το ΣΕΦΚ απέναντι στις  εργοδοτικές ενώσεις των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης ΟΕΦΕ-ΣΕΦΑ. 
·   Κλήση σε σύσκεψη προς τα υπόλοιπα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης για την οργάνωση δράσεων πίεσης προς το υπουργείο Εργασίας για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και θέσπιση ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ και επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
·   Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας, στα 13,36 ευρώ την ώρα και με μηνιαίο μισθό – Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση με κατάργηση του νόμου 3986/2011
·   Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας. Θέσπιση κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
·   Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους και ανέργους, ντόπιους και μετανάστες
·   Ουσιαστική προστασία των ανέργων.
· Κατάργηση των προγραμμάτων δουλείας voucher και ΕΣΠΑ – Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους. Οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη επιμόρφωσης αλλά εργασίας. Τα χρήματα να δίνονται απευθείας στους ανέργους χωρίς την διαμεσολάβηση των εργολάβων των ΚΕΚ ή για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
· Κατάργηση της εγκυκλίου 4601/304 του υπουργείου Εργασίας με την οποία καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων κάτω των 25 ετών ανεξαρτήτως κλάδου.
·   Κατάργηση της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία κατακρεούργησε τις ΣΣΕ
·   Απαγόρευση απολύσεων.