Χρήσιμα

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ AXON ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ


Η συναδέλφισσα καθηγήτρια Ζ.Ε. εργάστηκε την περασμένη χρονιά σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών στα Κάτω Πατήσια που έφερε επιγραφή του Διεθνούς Δικτύου Σπουδών ΑΧΟΝ. Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης επέδειξε απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στη συναδέλφισσα καθώς όχι μόνο καθυστερούσε συνεχώς την πληρωμή των δεδουλευμένων για τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα τη συναδέλφισσα να μείνει απλήρωτη για πάνω από 3 μήνες για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, αλλά και δεν κατέβαλε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, μαζί με ώρες προηγούμενων μηνών που ποτέ δεν πληρώθηκαν. Παράλληλα, άλλαζε συνέχεια τις ώρες και τα τμήματα της συναδέλφισσας, οδηγώντας την σε μία συνεχή κατάσταση ανασφάλειας. Το συνολικό ποσό της οφειλής της εργοδοσίας ανερχόταν στα 1330 ευρώ.

Η συναδέλφισσα διαπίστωσε την αναλγησία της εργοδοσίας, αφού παρά τις συνεχείς της παρακλήσεις να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της, η διεύθυνση της επιχείρησης δήλωνε ότι «δεν βγαίνει». Ακόμη και μετά την απεύθυνση της Ζ.Ε.  στο Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία συνέχισε να αγνοεί το δίκαιο αίτημα της, καθώς δεν παρευρέθηκε στην εκδίκαση της εργατικής διαφοράς που όρισε η Επιθεώρηση.

Μετά από ενημέρωση της συναδέλφισσας προς την Ενωτική Πρωτοβουλία σχετικά με την υπόθεσή της, στις 4 Νοεμβρίου μέλη της ομάδας μας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο συγκεκριμένο φροντιστήριο, όπου και απαιτήσαμε μαζί με τη Ζ.Ε. την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία συνέχισε πιστά το τροπάρι ότι είναι μικρή επιχείρηση, και ότι δεν έχει λεφτά. Έφτασε, δε, στο σημείο να χαρακτηρίσει ανέντιμη τη στάση της συναδέλφισσας να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσα στο καλοκαίρι που δεν κινείται χρήμα στην επιχείρηση και ότι δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί τώρα λεφτά που έπρεπε να είχε πληρωθεί 6 μήνες πριν! Εμείς κάναμε σαφές στην ιδιοκτησία του φροντιστηρίου ότι αν δεν προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων, θα προχωρήσουμε σε άμεσες μαζικές κινητοποιήσεις καθώς και χρήση κάθε θεσμικού μέσου για να εξαναγκαστεί να πληρώσει.

Θορυβημένη η εργοδοσία ξανακάλεσε τη Ζ.Ε. σε νέα συνάντηση στις 10 Νοεμβρίου, όπου παρευρεθήκαμε και συνάδελφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. όπου και δηλώθηκε η πρόθεση αποπληρωμής των δεδουλευμένων σε ισόποσες δόσεις δύο φορές το μήνα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ την επόμενη μέρα καταβλήθηκαν στη συναδέλφισσα 600 ευρώ.


Δεν εφησυχάζουμε μέχρι την τελική δικαίωση της συναδέλφισσας Ζ.Ε., βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση αθέτησης της δέσμευσης της εργοδοσίας. Η άμεση καταβολή έστω ενός σημαντικού μέρους των δεδουλευμένων μετά την παρέμβαση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τα παρακάλια της εργοδοσίας να μην προχωρήσουμε σε στις ενδεδειγμένες κινήσεις αποδεικνύει ότι τα αφεντικά δεν είναι ανίκητα. Με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την οργάνωση μπορούμε να τους φοβίσουμε! Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα από τον εργοδότη τους να μην φοβηθούν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να οργανωθούν στο σωματείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου