Χρήσιμα

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΩΣ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Τα ιδιαίτερα ως προπέτασμα καπνού
Μέρος Α΄
Σύσσωμες οι εργοδοτικές ενώσεις, από το PALSO και το EUROPALSO έως τον ΟΕΦΕ, χρησιμοποιούν τα ιδιαίτερα μαθήματα  για να αποπροσανατολίσουν το δημόσιο διάλογο και να αναστείλουν όποιο μέτρο βάζει φρένο στην ασυδοσία τους ή πλήττει τα κέρδη τους.
Οι λέξεις αλλάζουν νόημα
Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, στο ξενοδοχείο HILTON, η εργοδοτική ένωση Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) πραγματοποίησαν εκδήλωση με τον οξύμωρο τίτλο «Όχι στην παραπαιδεία, ναι στο φροντιστήριο». Αναρωτιέται κανείς για ποια παραπαιδεία μπορούν να μιλούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Η απάντηση δίνεται στο διαφημιστικό φυλλάδιο: «Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΦΑ και αφορά την έκταση του φαινομένου της παραπαιδείας των ιδιαίτερων μαθημάτων στη χώρα μας» 
Και για ποιο λόγο το ιδιαίτερο είναι παραπαδεία και το φροντιστήριο δεν είναι; Την απάντηση έδωσε η προσκεκλημένη των φροντιστών, σήμερα ευρωβουλευτής της ΝΔ,  Μαρία Σπυράκη δηλώνοντας :«Τα φροντιστήρια αποτελούν παράμετρο της ελληνικής  εκπαίδευσης και ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις τμήμα του κορμού της Ελληνικής Οικονομίας, που πληρώνει φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και απασχόληση». Άρα, πολύ απλά τα φροντιστήρια δεν είναι παραπαιδεία γιατί τα φροντιστήρια πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, (δείτε εδώ αναλυτικά).
Δυστυχώς, τόσο για τη Μαρία Σπυράκη όσο και για τους ιδιοκτήτες, η διάψευση είναι επώνυμη και έρχεται από έναν πασίγνωστο επιχειρηματία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τον Αθανάσιο Πουκαμισά. Ο Πουκαμισάς σε τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA λίγους μόλις μήνες πριν την εκδήλωση δηλώνει: «Δυστυχώς στον κλάδο μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των φροντιστών φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει» και συνεχίζει καταγγέλλοντας ότι τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης κόβουν μειωμένες ή και καθόλου αποδείξεις, πληρώνουν τους καθηγητές μαύρα, τους ασφαλίζουν με το κατώτερο ωρομίσθιο και δεν τους δίνουν δώρα και επιδόματα, (δείτε εδώ). 
Ο Χαντζηθεοδοσίου για την παραοικονομία στις 26 Αυγούστου 2015.
Τώρα σε ότι αφορά τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, θα πρέπει να θυμηθούμε την κραυγή αγωνιάς μιας άλλης προσωπικότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του προέδρου EUROPALSO, Γ. Ζηκόπουλου, ο οποίος στο 30ο Συνέδριο EUROPALSO, στις 26/08, δήλωνε για την επιβολή φόρου 23% στα δίδακτρα:  «Η πολιτεία για κίνητρα μας δίνει τρεις επιλογές. Αυτές είναι: ένα, να κατεβάσουμε ρολά και να πεθάνουμε της πείνας. Δύο, να πάμε φυλακή. Τρία, να πάμε σύσσωμοι στα μαύρα ιδιαιτέρα», (δείτε εδώ). Ο πρόεδρος EUROPALSO, λοιπόν, απεχθάνεται τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και τη φοροδιαφυγή. Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χαντζηθεοδοσίου, λίγο μετά τον σπαρακτικό λόγο του Γ. Ζηκόπουλου, δηλώνει : «Όταν παίρνεις ένα μέτρο που το αποτέλεσμά του είναι να κλείνει επιχειρήσεις, να στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε παραπάνω παραοικονομία, άρα λιγότερα έσοδα, σημαίνει δεν είναι στραβά ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε». 

«Νομίζω, ότι πολύ σωστά είπε ο Γιώργος (σ.σ. Ζηκόπουλος), και νομίζω ότι αυτή την πρόταση θα την υιοθετήσουμε, να μπει ένα μέτρο που να λέει εσύ που πήγες να δώσεις εξετάσεις και να πάρεις. δωσ' μου που πήγες και φοίτησες για να βρεθεί και η παραοικονομία.» Και κλείνει με το συμπέρασμα: «Άρα δεν είμαστε μαζί σας για φιλολαϊκούς και άλλους λόγους, είμαστε μαζί σας γιατί αυτό είναι εις βάρος της οικονομίας», (δείτε εδώ στο 3:39 του βίντεο).
...και ο Χαντζηθεοδοσίου για την παραοικονομία στις 24 Ιουλίου 2015.
Η περίπτωση Χαντζηθεοδοσίου-EUROPALSO δεν μοιάζει με την περίπτωση Πουκαμισά-ΟΕΦΕ. Η διάψευση ότι αυτό που καίει τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης δεν είναι η φοροδιαφυγή δεν έρχεται από κάποιο ηχηρό όνομα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά από τον ίδιο τον Χαντζηθεοδοσίου που ένα μήνα πριν όχι μόνο δεν προτείνει μέτρα κατά της παραοικονομίας αλλά δείχνει απεριόριστη κατανόηση για τους ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών που θα καταφύγουν στην φοροδιαφυγή λόγω του ΦΠΑ «Ποια είναι η άποψή μας λοιπόν (σ.σ. για το ΦΠΑ); Ότι η παραοικονομία θα φτάσει στο Θεό. Και είναι λογικό γιατί έτσι είναι ο τρόπος να επιβιώσει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσει η μικρή επιχείρηση. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμπορικό επιμελητήριο το νομιμοποιεί. Αλλά είναι μια πραγματικότητα», (δείτε εδώ).
Με δυο λόγια, καταδικαστέα η παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων και πρέπει να παρθούν μέτρα για την πάταξή της αλλά «λογική» όταν προέρχεται από την εργοδοσία των ΚΞΓ γιατί πρέπει οι μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 
Η επιβίωση
Δεν ξέρουμε αν ο «Γιώργος» (σ.σ. Ζηκόπουλος) ξέχασε να ενημερώσει τον Χαντζηθεοδοσίου ότι ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του EUROPALSO υπέγραψε δύο φορές, το 2012 και το 2013, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μεικτά (δείτε εδώ) (και εδώ) και αφού ως γραμματέας καθήλωσε τα ωρομίσθια στο εξευτελιστικό αυτό χαρτζιλίκι για τρία χρόνια, ο ίδιος  «Γιώργος» ως πρόεδρος πλέον του EUROPALSO αποφάσισε, αφού πρώτα δέχθηκε την κοινωνική κατακραυγή, να κάνει μια γενναία «αύξηση» στο ωρομίσθιο και το έφτασε στα 5,40 ευρώ μεικτά (δείτε εδώ) ζητώντας μάλιστα κατά δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών να του πούμε ευχαριστώ.
Θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα -αγαπημένη λέξη των ημερών- προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί τις λέξεις EUROPALSO και επιβίωση δίπλα-δίπλα και να λαμβάνει υπόψη του ότι ο μισθός ενός καθηγητή για πλήρη απασχόληση 18 ωρών σύμφωνα με την τριετή ΣΣΕ που υπέγραφε το EUROPALSO ήταν 266 ευρώ μεικτά.
Πάταξη της φοροδιαφυγής απ' όπου κι αν προέρχεται.
Ωστόσο, θα θέλαμε να συνεισφέρουμε κι εμείς στην πάταξης της φοροδιαφυγής με ένα απλό μέτρο που η πολιτεία μπορεί να υιοθετήσει. Προτείνουμε να γίνεται έλεγχος και σε όλους τους υποψήφιους από όπου και αν προέρχονται, ιδιαίτερα ή φροντιστήρια. Π.χ. ένας μαθητής που δίνει εξετάσεις Β2 και προέρχεται από το φροντιστήριο του Γ. Ζηκόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ΚΞΓ στο παρατηρητήριο διδάκτρων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, πρέπει να έχει καταβάλει 1.251 ευρώ για 8 μήνες. Ας προσκομίσει λοιπόν ο υποψήφιος αποδείξεις αξίας 1.251 ευρώ. Θα βρούμε άραγε έστω και έναν;
Παραπομπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου