Χρήσιμα

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

EUROPALSO: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Επιμόρφωση εξαθλίωσης

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, συνεχίζοντας την εκστρατεία της απέναντι στον ευτελισμό της εργασίας και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εργάζονται οι καθηγητές και αναπνέουν και μαθαίνουν οι μαθητές, κατά την διάρκεια επιδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44) της εργοδοτική ένωσης Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO, ήρθε σε επαφή με συναδέλφους και τους μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια

Δώδεκα λόγοι για τους οποίους το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής» είναι ψευδοσωματείο:

  1. Γιατί το 2012 και 2013, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε, δέχθηκε, εκπροσωπώντας δήθεν τους εργαζόμενους καθηγητές του νομού Αττικής, να κατεβάσει το βασικό ωρομίσθιο στα 3,52 ευρώ μεικτά, κατάργησε αργίες, εκπαιδευτικά επιδόματα και προϋπηρεσία.  Ενώ το προηγούμενο έτος, το 2011, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), εκπροσωπώντας τους ίδιους εργαζόμενους, υπέγραψε ΣΣΕ για τους ξενόγλωσσους καθηγητές όλης της χώρας που το όριζαν στα 9,48 ευρώ μεικτά.  Δηλαδή υποτίμησε την αξία της εργασίας συνολικά έως 90 %!
  2. Γιατί στις ΣΣΕ που υπογράφει ουσιαστικά δεν υπάρχουν όροι που να προστατεύουν τους εργαζόμενους.
  3. Γιατί υπογράφει ΣΣΕ που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους εν κρυπτώ. Ποτέ δε μάθαμε σε ποια Επιθεώρηση Εργασίας κοινοποιήθηκε, όπως ο νόμος 1876/1990 ορίζει, το έγγραφο με τον τόπο, τον χρόνο διαπραγμάτευσης και τα θέματα για την σύναψη της προηγούμενη αλλά και η πρόσφατη ΣΣΕ, στις 30/07/2015. 
  4. Γιατί το 2012 συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του (εκλογές) μόλις 22 ψηφίσαντες ενώ στις αρχαιρεσίες του στις 24 και 25 Οκτώβρη 2014 οι ψηφίσαντες ως δια μαγείας υπερδεκαπλασιάστηκαν φτάνοντας τους 252. Μόνο και μόνο γι’ αυτό θα πρέπει να παραδίδει σεμινάρια μαζικοποίησης του εργατικού κινήματος σε άλλα σωματεία.
  5. Γιατί διεξάγει τις αρχαιρεσίες του στο ξενοδοχείο Intercontinental. Στο ίδιο ξενοδοχείο που πραγματοποιεί και το EUROPALSO το ετήσιο συνέδριό του. Ποιο σωματείο από τη μια κατεβάζει το ωρομίσθιο των εργαζομένων στα 3,52 ευρώ μεικτά, καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση και από την άλλη τους καλεί να ψηφίσουν σε πολυτελή ξενοδοχεία λες και πρόκειται για το Σώμα Ελλήνων Βιομηχάνων; Και με ποιους πόρους τα ενοικιάζει; Με τις συνδρομές των εξαθλιωμένων καθηγητών ή με χορηγό το EUROPALSO ή μήπως με τους συγγενείς εργοδοτών που το έχουν συστήσει;
  6. Γιατί οι αρχαιρεσίες του διεξάγονται παρουσία μπράβων και η επί σειρά ετών προηγούμενη πρόεδρός του διώκεται για άσκηση σωματικής βίας κατά συναδέλφου;
  7. Γιατί ναυλώνονται πούλμαν για να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στις εκλογές. Από ποιους άραγε;
  8. Γιατί κανείς δεν ξέρει πού και πότε συνεδριάζει το ΔΣ του.
  9. Γιατί κανείς δεν ξέρει πού και πότε πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις.
  10. Γιατί στα δικαστήρια έχει καταθέσει προσφυγή μαζί με το EUROPALSO(!) εναντίον του Βύρωνα, του σωματείου που πραγματικά εκπροσωπεί τους καθηγητές στα ΚΞΓ εδώ και 40 χρόνια. Το σωματείο των δήθεν εργαζομένων και η εργοδοτική ένωση κατέθεσαν προσφυγές όμοιες, με διαφορά λίγων λεπτών και διαδοχικούς αριθμούς κατάθεσης.
  11. Γιατί εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ δήλωσε στην εν λόγω δικαστική διαμάχη ότι αυτό το σωματείο δεν το είδε ποτέ κανείς σε μια πορεία ή διαδήλωση ενώ δεν έχει προσφύγει στη ΓΣΕΕ με το παραμικρό αίτημα.
  12. Γιατί το έχει καταδικάσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας ΟΙΕΛΕ.

Και γιατί αυτό είναι τόσο επικίνδυνο;
Επειδή στις πλάτες των καθηγητών ξένων γλωσσών γίνεται εδώ και έντεκα χρόνια, από το 2004, ένα επικίνδυνο πείραμα. Ένα πείραμα που στόχο έχει να ελέγξει τον συνδικαλισμό ούτως ώστε να μείνει ο κάθε εργαζόμενος μόνος, βορά στα νύχια των εργοδοτών που θα καθορίζουν ελευθέρα, πέρα από κάθε πίεση, τις αμοιβές του.
Κάτι σαν το χαρτζιλίκι του μπαμπά δηλαδή. Μόνο που εκεί η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι και σκληρότερη από τις δήθεν συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ EUROPALSO και «Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής».

Συνάδελφε,

Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Σε καλούμε να γίνεις μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, μιας ανεξάρτητης παράταξης στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ο Βύρων.

Να μάθεις τα δικαιώματά σου, να ενισχύσεις τη δύναμή σου, να προστατεύσεις τον εαυτό σου, τους μαθητές και τον κλάδο των καθηγητών στα ΚΞΓ από τέτοιες πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου