Χρήσιμα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μεσημέρι Τέταρτης 26 Αυγούστου 2015. Το φιλοθεάμον κοινό κατακλύζει  την αίθουσα του Intercontinental όπου θα ανέβει η παράσταση. Φοράει τα καλά του. Η παράσταση το απαιτεί.
Θα δουν τον Μεγάλο Πρωταγωνιστή, τον αγαπημένο τους ηθοποιό, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τις αξίες και τα ιδανικά τους, σε μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες της καριέρας του. Το έργο είναι πρωτοποριακό. To έργο;  Μια αριστερή κυβέρνηση τόλμησε να επιβάλλει φόρο στις επιχειρήσεις τους, να μειώσει τα κέρδη τους. Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής υποδυόμενος τον τραγικό ήρωα θα τα βάλει με όλους· κοινούς θνητούς, θεούς και δαίμονες μέχρι να αποκαταστήσει το κακό και  να επέλθει η κάθαρση στο δράμα.
Όμως, τι έκπληξη, τι κακοτυχία! Μια απροσδόκητη τροπή παίρνει το έργο πριν καν αρχίσει. Δεκάδες απρόσκλητοι θεατές αρχίζουν να συρρέουν στο φουαγιέ του θεάτρου. Λένε ότι είναι καθηγητές και ζητάνε από τον Μεγάλο Πρωταγωνιστή να τους επιτρέψει να παρέμβουν. Να μιλήσουν και αυτοί στο κοινό για λίγα λεπτά, να το ενημερώσουν για μια άλλη τραγωδία που παίζεται εδώ και έντεκα χρόνια εις βάρος τους, που τους έχει εξαθλιώσει και που ανεξάρτητα από το ποιος τη σκηνοθετεί και ποιος πρωταγωνιστεί αυτή παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.
Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής πανικοβάλλεται. Όχι τίποτα δεν πρέπει σήμερα να πάει στραβά, δεν θα το επιτρέψει. Τους απαγορεύει την είσοδο. Διατάζει τους διοργανωτές να κλείσουν τις εισόδους. Το κοινό του, οι θαυμαστές του κλείνουν με τα κορμιά τους τις πόρτες, φωνάζουν την αστυνομία ακόμα και τα ΜΑΤ. Όχι αυτοί οι άθλιοι δεν θα τους χαλάσουν την παράσταση.     
Τρίτο κουδούνι.
Ο μεγάλος ηθοποιός νιώθει να καταβάλλεται από σκηνικό άγχος, stage fright του είπαν ότι λέγεται στα Αγγλικά και είναι σύνηθες στους καλλιτέχνες. Δεν θα τον πτοήσει.  
Η αυλαία ανοίγει. Ο μεγάλος ηθοποιός απευθύνεται στο κοινό του. Περιγράφει τα δεινά και τις συμφορές που τους χτύπησαν. Εικοσιτρία τις εκατό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι συνέπειες τραγικές· έχουν όλοι οδηγηθεί σε αδιέξοδα υπαρξιακά. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους κάνει να κλάψουν, καταφεύγει στην ποίηση.
Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής χρησιμοποιεί κάθε εκφραστικό μέσο που διαθέτει προκειμένου να συγκινήσει το κοινό του. Επαφή με τα μάτια, παύσεις, χειρονομίες, φωνή που τσακίζει υπό το βάρος του φόρου. Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειές του, όμως, η ερμηνεία του είναι κακή. Παραπαίει μεταξύ Κώστα Πρέκα και παιδιού πρώτης Δημοτικού που απαγγέλλει το «αρνάκι άσπρο και παχύ». Το κοινό αρχίζει να βαριέται.
Ώσπου στη σκηνή ανεβαίνει ο αντιήρωας  που στο πρωτοποριακό αυτό έργο αποτελείται από γυναικείο χαρακτήρα. Είναι αυτή που ευθύνεται για τα δεινά και τις συμφορές. Η προσωποποίηση του κακού. Και αίφνης το κοινό ξυπνάει. Αρχίζει το γιουχάισμα. Η ηρωίδα νιώθει παγιδευμένη. Τώρα κατάλαβε γιατί της ζήτησαν να παίξει σε αυτήν την παράσταση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να τη γιουχάρουν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πάθη απολογείται. Όμως, τελικά εγκαταλείπει την αίθουσα σαν αστραπή.
Έξω το έργο έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Σε μια διαδραστική παράσταση θύματα και θύτες, πρωταγωνιστές της εξαθλίωσης και πρωταγωνιστές της εκμετάλλευσης, συνομιλούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Χωρίς σενάριο, αυτοσχεδιάζοντας. Οι διάλογοι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Αν κλείσεις τα μάτια δεν θα καταλάβεις ποιος είναι ποιος. Ποιος έχασε σχεδόν τα πάντα εδώ και δέκα χρόνια προς όφελος ποιανού. Ποιος πρέπει να θυμώνει και ποιος να απολογείται.

Θέατρο του παραλόγου.

https://www.efsyn.gr/arthro/syllogiki-symvasi-parodia-sta-xenoglossa

Επιχειρηματίες, πριν την επιβολή 23% ΦΠΑ, καταγγέλλουν επιχειρηματίες για φοροδιαφυγή και μαύρη εργασία, γονείς, ελεγκτικούς μηχανισμούς για παράβαση καθήκοντος και βεβαίως επισείουν την αύξηση της παραοικονομίας...
https://www.youtube.com/watch?v=WxAsj1bYevc

Η επιτροπή ανταγωνισμού αποκαλύπτει Καρτέλ υψηλών διδάκτρων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και επιβάλει πρόστιμα ύψους 855.356 ευρώ...
http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis709_1_1383832234.pdf
https://left.gr/news/kartel-ypsilon-timon-se-frontistiria-apo-2012-i-kataggelia-tis-oiele

Η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας...
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7770176.pdf 

Εκλογές- μαϊμού με εντολή εργοδότη και ποινική δίωξη της εργοδοτικής προέδρου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου