Χρήσιμα

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2015

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίουκατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2015, που πραγματοποιούνται στην πλατεία Κλαθμώνος με την συμμετοχή δώδεκα ινστιτούτων και πρεσβειών, ξενόγλωσσοι καθηγητές παρεμβαίνουν και ενημερώνουν για τις Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας μέσα στις οποίες καλούνται να προάγουν την πολιτιστική μολυμορφία στην Ευρώπη.  


Η  πλούσια  γλωσσική  και  πολιτιστική  πολυμορφία της Ευρώπης προάγεται στην Ελλάδα μέσα σε εργασιακά κάτεργα. 

Όσοι έχουμε την «τύχη» να εργαζόμαστε ως καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) γνωρίζουμε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Την εργασιακή επισφάλεια, τις χαμηλές αμοιβές, την απλήρωτη εργασία. Συνθήκες που οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.  

Όλοι, εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές έχουμε δει πώς οι καθηγητές μετατρέπονται σε μαγική εικόνα στα ΚΞΓ.  Εργάζονται σε ένα ΚΞΓ και αργά ή γρήγορα εξαφανίζονται. Για τη διακοπή της εργασιακής σχέσης  οι ιδιοκτήτες των ΚΞΓ δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη, ενώ προβάλλουν πάντα φτηνές δικαιολογίες που αφορούν αποκλειστικά τον εργαζόμενο καθηγητή: «Ο κύριος τάδε έφυγε για να κάνει μεταπτυχιακό», «Η κυρία δείνα γιατί μετακόμισε».   

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι απόλυση ουσιαστικά δεν υφίσταται αφού δεν υφίσταται ούτε σταθερή και μόνιμη δουλειά. Οι καθηγητές εργάζονται πλέον αποκλειστικά ως ωρομίσθιοι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου περιορισμένης διάρκειας.  Υπό αυτές τις συνθήκες, οι καθηγητές βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση ομηρίας ενώ ο ιδιοκτήτης του ΚΞΓ μπορεί να να μην ανανεώσει τη σύμβαση  με έναν καθηγητή επειδή «ενοχλήθηκε» όταν αυτός απαίτησε δεδουλευμένα, επιδόματα κ.λπ. Επιπλέον, οι μνημονιακοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες, όποτε το επιθυμούν, να απολύουν τους καθηγητές χωρίς αποζημίωση.

Οι χαμηλές αποδοχές ήταν πάντα άλλη  μια σκληρή πραγματικότητα. Όμως, από το 2004 και μετά, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Μέχρι τότε, ο μισθός και το ωρομίσθιο καθορίζονταν με παραδεκτές συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και εργοδοτικών ενώσεων (PALSOEUROPALSO κ.λπ.) οι οποίες κατέληγαν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).  Το 2004, όμως, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών -EUROPALSO  προχώρησε στην ίδρυση ψευδοσωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής». Με ιδρυτικά μέλη συγγενείς των εργοδοτών, το εν λόγω σωματείο στόχο είχε να καταργήσει το μηνιαίο μισθό, να  καταβαραθρώσει τα ωρομίσθια,  να καταργήσει τις ημέρες διακοπών, τα επιδόματα αυξημένων επαγγελματικών προσόντων και να μειώσει δραματικά τα επιδόματα προϋπηρεσίας των καθηγητών. Το 2012 οι δύο συνέταιροι υπέγραψαν  σύμβαση με μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ (!). 

Σήμερα και ενώ οι πρακτικές του EUROPALSO και του κίτρινου σωματείου έχουν καταγγελθεί τόσο από τον Τύπο (βλέπε ενδεικτικά άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στον συνδικαλισμό» στις 12.05.2015), όσο και από εργατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς φορείς και πολιτικά κόμματα στη Βουλή με ερωτήσεις, το EUROPALSO  μαζί με το ψευδοσωματείο του αποφάσισαν να κάνουν αύξηση από 3,52 στα 5,40 ευρώ μεικτά. Ενώ η προκλητική δήλωσή του πρόεδρου του EUROPALSO, Γ. Ζηκόπουλου, είναι ενδεικτική όχι μόνο της επιχειρούμενης οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά και της ηθικής απαξίωσης των ξενόγλωσσων καθηγητών: «Δώσαμε αύξηση ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσουν, ζητάνε διάφορα και προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες» (Εφημερίδα των Συντακτών «Συλλογική σύμβαση παρωδία… στα ξενόγλωσσα»27/08/2015).

Γονέα, μαθητή,

Το 3,52 και το 5,40 ευρώ ωρομίσθιο δεν είναι θέμα αμοιβής, είναι θέμα παιδείας. Τι είδους εκπαίδευση λαμβάνεις όταν η αξία του εκπαιδευτικού έργου ευτελίζεται έτσι;

Τα στημένα σωματεία δεν είναι πρόβλημα των εργαζομένων στα ΚΞΓ, είναι πρόβλημα δημοκρατίας.

Γνώρισε ποιοι είναι αυτοί που παριστάνουν τους φορείς εκπαίδευσης, που κερδοσκοπούν και κρύβονται πίσω από πολυτελή διαφημιστικά έντυπα και σε βομβαρδίζουν με  τηλεοπτικά σποτ.

Συνάδελφε,

Μην τους αφήνεις άλλο να σου πετάνε ψίχουλα και να σου ζητάνε να τους πεις ευχαριστώ. Γίνε μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής παράταξης του  Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής. Διεκδίκησε μαζί μας μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της δουλειάς σου.  Προστάτεψε τους μαθητές σου. Διεκδίκησε την χαμένη αξιοπρέπειά σου.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου