Χρήσιμα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ 30ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ EUROPALSO

Με αφορμή την νέα 3ετή σύμβαση δουλοπαροικίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών,  πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26/9, συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στο ετήσιο 30ο Συνέδριο της εργοδοτικής ένωσης "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών", γνωστής ως EUROPALSO.  Στην παράσταση διαμαρτυρία που κάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων" συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). 

Οι υπεύθυνοι του Συνεδρίου μετήλθαν αντιδημοκρατικές μεθόδους και εμπόδισαν την σύντομη παρέμβαση των εργαζομένων στην κεντρική εκδήλωση "ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΑ. Βελτίωση Επαγγελματικής Επίδοσης" στην οποία συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους και οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ), Θεόδωρος Φορτσάκης (ΝΔ), Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι).  

Το περιβάλλον δεν θύμιζε παρόχους εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά περισσότερο προσομοίαζε με χουντική εκδήλωση που συνοδευόταν με φωτογράφιση των δεκάδων εργαζομένων έξω από την εκδήλωση και αστυνομοκρατίας. 

Η σημερινή (27/9) Εφημερίδα των Συντακτών, σελ. 25, δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Διαλεκτή Αγγέλη με τίτλο "Συλλογική σύμβαση εργασίας... παρωδία στα ξενόγλωσσα". Ο πρόεδρος του ΔΣ της εργοδοτικής ένωσης δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν το σωματείο με το οποίο έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση δουλοπαροικίας για τους καθηγητές των κέντρων ξένων γλωσσών eυropalso έχει καταγγελθεί πολλάκις ως ψευδοσωματείο. Πως να τον ενδιαφέρει άλλωστε αφού είναι δημιούργημα εργοδοτικών συμφερόντων και αντιδημοκρατικών και αντεργατικών πρακτικών του EUROPALSΟ; 

Ο "Βύρωνας" μοίρασε το παρακάτω κείμενο που η ηγεσία του EUROPALSO απαγόρευσε την ανάγνωσή του.  To σωματείο μας καλεί όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες σε ΓΣ  τη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.



ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ήδη από το 2004, πολύ πριν τα μνημόνια, ο εργοδοτικός «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) - Europalso» προχωρούσε σε μεθοδεύσεις για την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΞΓ, για την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι την κατάργηση και την αντικατάστασή τους με ψευδοσυμβάσεις – λαιμητόμο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΚΞΓ. Με τη συνεργασία και μεγαλοδικηγόρων, έστησαν ένα δήθεν εργατικό σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής» - με μέλη μέχρι και συγγενείς των εργοδοτών - ώστε να ισοπεδώσουν τους μισθούς και τις θεμελιωμένες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η εργοδοσία στα ΚΞΓ με την κάλυψη της δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας προχωρά σε σύναψη εκτρωματικών ΣΣΕ που έχουν μειώσει έως και 70% τις αποδοχές των εργαζομένων στα ΚΞΓ σε σχέση με αυτές που υπέγραφε το Σωματείο μας και αναγνώριζε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, συμπιέζοντας τα ωρομίσθια, καταργώντας επιδόματα και αργίες. Αυτή η κατάσταση έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2012 και 2013 με τη διαδοχική υπογραφή ΣΣΕ που ορίζουν το εξευτελιστικό ωρομίσθιο των 3,52 Ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει επεκταθεί η μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, η μη καταβολή δώρων εορτών, ο εξαναγκασμός σε δουλειά σε αναγνωρισμένες ημέρες αργιών, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο δίλημμα να αποδεχτούν να δουλεύουν με όρους μεσαίωνα ή να μείνουν άνεργοι.

Όλα αυτά τα χρόνια, με μπροστάρη το σωματείο μας εκδηλώθηκαν πολύμορφες αντιστάσεις, τις οποίες η Europalso κυνήγησε με μανία. Το Σωματείο μας έκανε δεκάδες κινητοποιήσεις σε φροντιστήρια εργοδοτών – μελών του ΔΣ της Europalso, κλήσεις για συλλογικές διαπραγματεύσεις, προετοιμασίες για τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ΚΞΓ σε πανεργατικές απεργίες, συσκέψεις, παρεμβάσεις σε φροντιστήρια ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία, διαβήματα και κινητοποιήσεις στο υπουργείο εργασίας και σε επιθεωρήσεις εργασίας. Ανέδειξε το ζήτημα συνολικά στο εργατικό κίνημα και πλήθος ομοσπονδιών και σωματείων πολλών κλάδων, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ έχουν καταγγείλει την εργοδοσία στα ΚΞΓ, το σωματείο-φερέφωνό της που η ίδια έχει στήσει. Ενεπλάκη με ευθύνη της εργοδοσίας σε πολλές δικαστικές διενέξεις δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους, με αντίδικο την εργοδοσία και το «σωματείο» της. Σχεδόν πάντα η εργοδοσία εφαρμόζει μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων.

Το 2009 κατά τη διάρκεια αρχαιρεσιών του εργοδοτικού σωματείου, εργαζόμενοι προσπάθησαν να γίνουν μέλη και να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα. Παρεμποδίστηκαν από μπράβους που έλεγχαν την είσοδο των ψηφισάντων με προπαρασκευασμένες λίστες, με αποτέλεσμα η τότε πρόεδρος του εν λόγω σωματείου να είναι υπόδικη για άσκηση παράνομης βίας ενάντια σε συνάδελφο.

Το 2012, κατά τη διάρκεια απεργιακής συγκέντρωσης του Σωματείου μας στα Πετράλωνα έξω από την επιχείρηση του προέδρου του Europalso και τότε αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συνδικαλιστές ήρθαν αντιμέτωποι με φουσκωτούς μπράβους, αστυνομικούς και φωτογράφους που είχαν κληθεί από τον εργοδότη.

Το 2013, οι εργοδότες υπέγραψαν εντελώς εν κρυπτώ τη δεύτερη ΣΣΕ των 3,52 Ευρώ με το εργοδοτικό σωματείο, το οποίο μόλις είχε πραγματοποιήσει εκλογές στις οποίες ψήφισαν 22 άτομα!

Το 2014, πραγματοποιήθηκαν εκ νέου εκλογές του εργοδοτικού σωματείου, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε και πάλι η παρουσία μπράβων, ενώ οι εργαζόμενοι ψήφιζαν με βάση λίστες και τηλεφωνική επικοινωνία με τους εργοδότες τους ώστε να δώσουν αυτοί το ΟΚ να ψηφίσουν. Εργαζόμενοι μάλιστα κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες τους τούς ανάγκαζαν να ψηφίσουν, ναύλωναν μέχρι και πούλμαν για να στείλουν εργαζόμενους στον τόπο των εκλογών.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που η Europalso έχει σύρει στα δικαστήρια το Σωματείο μας, κάθε φορά που αυτός έστελνε στην εργοδοσία για διαπραγμάτευση σχέδιο ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες των εργαζομένων. Κάθε φορά που γίνεται κλήση για διαπραγμάτευση, η Europalso κάνει αγωγή εις βάρος του Συλλόγου μας, απαιτώντας από τα δικαστήρια να ακυρώσουν τη διαπραγμάτευση και να αναγνωρίσουν ως αντιπροσωπευτικό το δικό της σωματείο-φάντασμα. Στη τελευταία τέτοια δίκη το Φεβρουάριο του 2015, υπήρχαν στη δικαστική αίθουσα μπράβοι με τους οποίους συνομιλούσε ο πάγιος νομικός εκπρόσωπος της Europalso, Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ.

Παρόλα αυτά, η Europalso αυτοδιαφημίζεται ως παιδαγωγικός φορέας με επιστημονική και κοινωνική ευαισθησία. Ποιοι παιδαγωγοί όμως παρατάσσουν μπράβους ενάντια σε εργαζόμενους επειδή αυτοί διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους και μάλιστα έξω από φροντιστήρια την ώρα που βρίσκονται μέσα παιδιά; Με ποιο θράσος καταφέρονται ενάντια στο Σωματείο μας με δράση δεκαετιών στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου, όταν ελέγχουν απόλυτα και παρεμβαίνουν υπέρ ενός σωματείου το οποίο είναι ξεκάθαρα φάντασμα, χωρίς λειτουργία γραφείων, χωρίς καμία δημοσιοποιημένη δράση υπέρ εργαζομένων, με μόνη επιβεβαιωμένη δράση του τη σύναψη δουλοκτητικών ΣΣΕ - μαϊμού; Για ποια κοινωνική ευαισθησία μπορούν να μιλάνε αυτοί που έχουν καταγγελθεί ακόμα και από κρατικούς φορείς για σύσταση καρτέλ με σκοπό τα μέλη τους να πραγματοποιούν μόνο συγκεκριμένες εξετάσεις ξενόγλωσσων πιστοποιητικών και να τηρούν συγκεκριμένες τιμές στο σβέρκο των λαϊκών οικογενειών;

Η Europalso σήμερα διαμαρτύρεται και ενάντια στα μνημόνια από τα οποία το ίδιο επωφελείται αυτά τα χρόνια. Τόλμησε στις 22 Ιουλίου να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενο για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ΚΞΓ, με γελοία συνθήματα όπως «που θα μάθουν αγγλικά τα δικά μας τα παιδιά» (αναφερόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία) και «όχι ΦΠΑ στη φτωχολογιά». Θέλει πραγματικά πολύ μεγάλη δόση θράσους και αναλγησίας να μιλάνε για φτωχολογιά οι πρωταθλητές της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αυτοί που μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας εκβιάζουν τους εργαζόμενος να δουλέψουν με ψίχουλα, με ωρομίσθια που δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τα απαραίτητα ένσημα για ασφάλιση ή για ταμείο ανεργίας. Οι εκπρόσωποι της EUROPALSO σε άγνωστο τόπο για το εργατικό κίνημα της χώρας, ανανέωσαν στις 30/7/2015 τους μεσαιωνικούς όρους εργασίας με μια νέα τριετή «σύμβαση» απόλυτης φτωχοποίησης των εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ο Βύρων» βρίσκεται σήμερα εδώ στο 30ο Συνέδριο του Europalso για να δηλώσει πως δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για να βάλει τέρμα στην εργοδοτική τρομοκρατία και στον κίτρινο συνδικαλισμό που χρησιμοποιούν τα αφεντικά για να πνίξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και την εργατική αντίσταση. Θα μας βρείτε μέσα στους χώρους δουλειάς και δίπλα σε κάθε συνάδελφο που σηκώνει το κεφάλι του απέναντι στην ασυδοσία. Δεν μας τρομοκρατούν ούτε οι αγωγές-μηνύσεις, ούτε οι απολύσεις. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουμε ανάγκη και την υπογραφή ΣΣΕ που να βάζει τέρμα στις άθλιες συμβάσεις Europalso - στημένου σωματείου και που να ικανοποιεί τις ανάγκες διαβίωσης των εργαζομένων στα ΚΞΓ.

Όλοι και όλες στην επόμενη συνέλευση του Σωματείου μας, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 π.μ.
στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου