Χρήσιμα

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΓENIKH ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (7/06): ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΠΡΩ


ΕΝΩΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΗΣ 7/6/2015
Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,


Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου και την άνοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούν την επαγρύπνηση όλων των εργαζομένων. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα εργασιακά και την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων μετατίθενται σε ορίζοντα τετραετίας. Η επιλογή της κυβέρνησης να επιδιώκει έναν «έντιμο συμβιβασμό» θα οδηγεί σε υποχωρήσεις μπροστά στην αδηφαγία των δανειστών και ήδη κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την επικείμενη συμφωνία ως επώδυνη. Τα τοκοχρεολύσια έχει γίνει πλέον πληρωτέα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και ενώ έχει γίνει ανάκληση απολύσεων στο δημόσιο, ουσιαστικά δεν υπάρχει πλάνο διορισμών. Ακόμα και τα κυβερνητικά μέτρα της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκουν αντίθετους τους δανειστές. Το ντόπιο κεφάλαιο και η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) πιέζουν για αύξηση της άμεσης φορολογίας, περικοπή συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, να μην αυξηθούν οι μισθοί, ενώ γίνονται σεβαστές όσες ιδιωτικοποιήσεις ήταν σε εξέλιξη υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο επίπεδο των ελευθεριών επίσης υπάρχουν αρνητικά δείγματα γραφής. Το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών βρίσκεται σε ισχύ, οι μηχανισμοί της αστυνομικής καταστολής συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως στην περίπτωση της εισβολής στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη σύλληψη αλληλέγγυων στους πολιτικούς κρατούμενους αλλά και τις διώξεις ενάντια σε τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες. Η πρόταση, δε, του υπουργού άμυνας για δημιουργία νέας νατοϊκής στρατιωτικής βάσης στο Αιγαίο είναι εντελώς απαράδεκτη.

Στον κλάδο μας, με την εκπαιδευτική περίοδο να βρίσκεται πλέον στο τέλος, είναι σαφές ότι η εργοδοτική ασυδοσία συνεχίζει ακάθεκτη, καθώς σε πληθώρα εργασιακών χώρων υπάρχει μη καταβολή δεδουλευμένων, αργιών, επιδομάτων εορτών και απειλή απολύσεων. Η εργοδοτική ένωση Europalso από κοινού με το ψευδοσωματείο-δημιούργημά της δεν διστάσει να ανανεώσει τη δουλοκτητική ΣΣΕ στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής, δεδομένης της λήξης της υπάρχουσας στις 31/8. Προκειμένου να εμποδιστεί ένα τέτοιο εγχείρημα επαναφέραμε για πολλοστή φορά την πρόταση μας στο ΔΣ για παρέμβασή του σωματείου διαμέσου ενημέρωσης του από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας εφόσον έγκαιρα και σωστά επιτέλους ζητηθεί από το Προεδρείο. Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 15 του ν. 1264/1982, που πληροφορηθήκαμε προχθές Παρασκευή, έκανε εν μέρει δεκτές τις εργοδοτικές αγωγές και δυστυχώς για μια ακόμα φορά έκρινε  ότι το σωματείο-σφραγίδα του Europalso ως πλέον αντιπροσωπευτική «συνδικαλιστική» οργάνωση για να υπογράφει προς το παρόν ΣΣΕ για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Η απόφαση αυτή ας βάλει επιτέλους σε σκέψεις την πλειοψηφία και τους φίλους της  ΑΣΚ-ΠΑΜΕΗ ηγεσία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ και το μονοπαραταξιακό προεδρείο του ΔΣ εμμένουν στην διασπαστική τακτική τους, όσο και στις παραλείψεις στη λειτουργία του σωματείου και στην υπεράσπιση του. Η απόφαση αυτή ας βάλει σε σκέψεις και όλους τους συναδέλφους του κλάδου ότι αναγκαία προϋπόθεση της προστασίας εργασίας είναι οι ίδιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους απέναντι σε κάθε κομματική γραφειοκρατία.

Τον τελευταίο καιρό, σύσσωμες οι εργοδοτικές ενώσεις κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ιδιωτικών σχολείων, χέρι-χέρι με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την ελίτ της αντιδραστικής πανεπιστημιακής διανόησης και δημοσιογραφίας έσπευσαν να επιτεθούν στην κυβέρνηση και στις διατάξεις του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τις ρυθμίσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, το αντιδραστικό συνονθύλευμα προχώρησε σε εκδήλωση στο Μαρούσι και σε συγκέντρωση-παρωδία στο Σύνταγμα παρουσία πρώην υπουργών παιδείας ώστε να ακυρώσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Απαιτούν τη διαιώνιση της ασυδοσίας, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, την απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.  

Σχετικά με τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αναφέρονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς επαναφέρουν την εποπτεία των εργαζομένων στο υπουργείο παιδείας, θεσμοθετούν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας, τις αργίες, την πληρωμή αυτών, και την πλήρη ασφάλιση που αποτελούν μεγάλο τμήμα των διεκδικήσεων του κλάδου. Με την ενδεχόμενη ψήφιση των διατάξεων μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση της γενικευμένης μαύρης εργασίας με την υποχρεωτική κατάθεση προγραμμάτων στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη σύνδεση με το σύστημα Εργάνη. Σαφώς θεωρούμε ότι στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις υπάρχουν αδυναμίες και παραλείψεις. Συγκεκριμένα, σχετικά με την θεσμοθέτηση τριών παραπάνω ωρών έναντι του 18ωρου πλήρους ωραρίου για τα ΚΞΓ, όπως καθοριζόταν από τις ΣΣΕ της ΟΙΕΛΕ, όπως και ο περιορισμός του ελέγχου της καταχρηστικότητας απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία μόνο για το έτος 2014-15. Σημειώνουμε ότι οι βουλευτές και τα κόμματα της αριστεράς οφείλουν, υπερασπιζόμενοι τα εργατικά αιτήματα, να καταθέσουν βελτιωτικές τροπολογίες. Παρόλα αυτά, έχουμε την άποψη ότι οι θετικές ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν προτάγματα του σωματείου και γενικά των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων του κλάδου, ότι δίνουν στους εργαζόμενους το περιθώριο να καταγγείλουν με μεγαλύτερη ευκολία εργοδοτικές παραβιάσεις και δίνουν μία παραπάνω ευκαιρία στα εργατικά σωματεία να οργανώσουν τις εργατικές αντιστάσεις και να δουλέψουν στην κατεύθυνση υπογραφής ικανοποιητικής.

Η ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων και η ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στις επιταγές της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) αποτελούν βασικούς παράγοντες απέναντι στον επιχειρούμενο κοινωνικό έλεγχο και την μεταφορά των ζητημάτων σε μια μελλοντική συζήτηση. Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι όσα θετικά έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αποτελούσαν κεντρικές στοχεύσεις του κινήματος (κατάργηση τράπεζας θεμάτων, επαναλειτουργία ΕΡΤ, κατάργηση φυλακών τύπου Γ). Για εμάς δεν γίνεται η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας να εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η επικοινωνιακή ισορροπία ανάμεσα στα δίκαια εργατικά αιτήματα και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν θα έχει πολύ μέλλον. Καμία συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής δεν μπορεί να εξωραϊστεί και να χαρακτηριστεί με άλλους όρους από αυτό που είναι. Για εμάς κανένα δικαίωμα δεν χαρίζεται – όλα κατακτιούνται με αγώνες. Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων, η μαζικοποίηση των εργατικών σωματείων και η αυτοοργάνωση των αγώνων είναι η μόνη εγγύηση για να εξαναγκαστούν οι καπιταλιστές και η κάθε κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης των εξαθλιωμένων εργαζομένων και ανέργων. Το εργατικό κίνημα πρέπει να οργανώσει πολύμορφες κινηματικές δράσεις για να μην επιτρέψει κανένα συμβιβασμό με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, καμία συνέχιση αποπληρωμής δανείων, καμία μείωση σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Θεωρούμε ότι όσο ποτέ άλλοτε το εργατικό κίνημα οφείλει πέρα από το αιτήματα για την αύξηση της αξίας της εργατικής δύναμης και της μείωσης του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας να θέσει και το ζήτημα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Ικανοποιητική για τους εργαζόμενους συλλογική σύμβαση με ωρομίσθιο στα 13,36 ευρώ, με μηνιαίο μισθό και συμβάσεις αορίστου χρόνου – Όχι στις συμβάσεις δουλοπαροικίας του Europalso και του ψευδοσωματείου. Συνεργασία και κοινές Γ.Σ. με τον ΣΕΦΚ που διακρίνεται για τους ανυποχώρητους αγώνες του.

· Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ανάκτηση όλων των απωλειών.

·  Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και αποκατάσταση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας – Οι διατάξεις του ΟΜΕΔ να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά προβλήματα και όχι τις ανάγκες της εργοδοσίας.

·  Κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων.

·  Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις – Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου – Κατάργηση των προγραμμάτων voucher.

· Κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών – Ταξιδιωτικά έγγραφα και προστασία για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες – Ρήξη με τις συνθήκες Δουβλίνο Ι και ΙΙ της ΕΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

·  Κινητοποίηση στις 11 Ιουνίου και στις απεργίες με τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων.

· Συνέχιση των κινητοποιήσεων στη Linguaphone για την τελική αποπληρωμή των 2 συναδέλφων.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Άμεσες κινητοποιήσεις σε κεντρικά φροντιστήρια του Europalso (Πετράλωνα, Ιλίσια, Νέα Σμύρνη) και παρεμβάσεις σε πλησίον γειτονιές με ευθύνη του ΔΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου