Χρήσιμα

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (7/06) - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», στις 7/06, αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου στην εργατική κινητοποίηση της 11ης Ιουνίου και στην Απεργία που ενδεχομένως κηρυχθεί προς το τέλος του μήνα. 

Στην Γ.Σ. υπήρξαν τοποθετήσεις για την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 15 ν. 1264/1982. Η Επιτροπή δέχτηκε εν μέρει και κατά πλειοψηφία τις εργοδοτικές προσφυγές και έκρινε το "μακρύ χέρι της εργοδοσίας", το ψευδοσωματείο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ως την πλέον αντιπροσωπευτική "συνδικαλιστική οργάνωση" να υπογράφει τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 31-08-2014 έως 01-09-2015. 

Επιπλέον, συζητήθηκε το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του για τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η Ενωτική Πρωτοβουλία ξεκαθάρισε ότι οι προτεινόμενες από το υπουργείο Παιδείας ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση που έχουν δημοσιευτεί, παρά τις παραλείψεις και τις βελτιώσεις που επιδέχονται, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για τον κλάδο. Μάλιστα χαιρέτησε και κατέθεσε στην Γ.Σ. την δημοσιοποιημένη θέση του ΚΚΕ, που ακολούθησε της συνάντησης εκπροσώπων του με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), ότι θα στηρίξει τις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις. 


Η Ενωτική Πρωτοβουλία έθεσε σε συζήτηση τις προτάσεις της, πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις απέναντι στο εργοδοτικό σωματείο και την εργοδοσία και άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ για τις παραλείψεις της αναφορικά με την προστασία του σωματείου από την εργοδοτική επίθεση.

Τέλος, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την διασπαστική πολεμική που η ηγεσία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ ασκεί κατά του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Ο ΣΕΦΚ, που αποτελεί στόχο της εργοδοσίας εξαιτίας των ανυποχώρητων αγώνων του, έχει καταφέρει και υπογράφει ικανοποιητικές για τους εργαζόμενους συλλογικές συμβάσεις εργασίας - βασικό ωρομίσθιο 13.57 ευρώ, βασικός μισθός για 21 ώρες εργασίας την εβδομάδα 1.193,89 ευρώ, για το σχολικό έτος 2011/2012 - μέχρι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις με νόμο κατάργησαν την ικανοποιητική για τους εργαζόμενους διαδικασία. Έκτοτε το εργατικό κίνημα παλεύει για την αποκατάσταση των ΣΣΕ και τις μισθολογικές απώλειες. Εντύπωση μας προκάλεσε η εισήγηση της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ να καλέσει τις εργοδοτικές ενώσεις των φροντιστών μέσης εκπαίδευσης σε διαπραγμάτευση για σύναψη τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στο πλαίσιο της κριτικής που άσκησε η Ενωτική Πρωτοβουλία εναντίον της έντονης «ώσμωσης» που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε εργοδοτικές ενώσεις και πολιτικές εκπροσωπήσεις (βλέπε Εδώ Άδωνις-EuropalsoΕδώ Σπυράκη-ΟΕΦΕ και Εδώ για το εργοδοτικό συνονθύλευμα) κατέθεσε την παρακάτω πρόταση–καταγγελία που αφορά σε ομιλία συνδικαλίστριας του ΚΚΕ στο 32ο εργοδοτικό συνέδριο της ΟΕΦΕ που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ.

Η Ενωτική πρωτοβουλία, όπως πάντα, κατέθεσε στην Γ.Σ. και εγγράφως τις θέσεις της και τις αγωνιστικές προτάσεις της που θα δημοσιευτούν σε επόμενη ανάρτηση. 
***

Ενωτική Πρωτοβουλία
Πρόταση - Καταγγελία

Η ανάλγητη εργοδοτική ένωση των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης ΟΕΦΕ, αφού πρώτα κατήγγειλε την συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων καθηγητών στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (Δ.Α. 12/2010), στη συνέχεια, κατόπιν πρόσκλησης της ΟΙΕΛΕ, προσήλθε τον Ιούλιο του 2012  σε διαπραγμάτευση για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.  Η εργοδοσία, με το μνημόνια αγκαλιά και επικαλούμενη την δήθεν «δεινή οικονομική κατάσταση των φροντιστηρίων της χώρας», κατέθεσε την πιο αντιδραστική πρόταση με μείωση αποδοχών των καθηγητών από 40% έως 50% έναντι της ΣΣΕ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Έκτοτε οι καθηγητές εργάζονται σε εργασιακό μεσαιωνικό καθεστώς.

Στις 16/3/2015 η ΟΕΦΕ, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της θέλησης του υπουργείου Παιδείας να εισηγηθεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανάρτησε στο διαδίκτυο ομιλία δημόσιας εκπαιδευτικού, συνδικαλίστριας και μέλους της γραμματείας εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στο 32ο εργοδοτικό Συνέδριο της (Ιούλιος 2013). Η ομιλήτρια αποκαλύπτει ότι παραβρέθηκε, κατόπιν εργοδοτικής πρόσκλησης,  ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ.  

Η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Δέσποινα Δάσιου  μπροστά στα αφεντικά, μολονότι τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, τελικά έδωσε πολιτική κάλυψη στα εργοδοτικά επιχειρήματα. Αναφέρθηκε στην δήθεν «δυσμενή κατάσταση που επικρατεί (…) στον χώρο των φροντιστηρίων που λειτουργούν κυρίως με αυταπασχολούμενους και μικρό αριθμό εργαζομένων» και ξεκαθάρισε ότι «Οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες κτυπιούνται ανελέητα από την φορολογική πολιτική, τις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές υποχρεώσεις», κατάσταση που «επιδρά σαφώς αρνητικά, με απολύσεις και στους εργαζόμενους καθηγητές στα φροντιστήρια, με απολύσεις, δραματικές μειώσεις μισθών, περικοπή ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων». Απένατι στην ανάλγητη εργοδοσία πρόβαλε το κάλεσμα του ΚΚΕ «σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος να συμμαχήσουν με όλους τους εργαζόμενους με την εργατική τάξη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, βιομηχάνων, εφοπλιστών μεγαλοτραπεζιτών».

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής  «ο Βύρων», καταγγείλει την παρουσία της παραπάνω συνδικαλίστριας, μέλους της γραμματείας εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ στο 32ο Συνέδριο της εργοδοτικής ένωσης της παραπαιδείας των φροντιστηρίων, ΟΕΦΕ, που χέρι -χέρι με την ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους καθηγητές στην εξαθλίωση, την στιγμή που ο επιχειρηματικός κλάδος των φροντιστηρίων κερδοσκοπεί σε βάρος της λαϊκής οικογένειας με την συνεχιζόμενη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, τα υπέρογκα δίδακτρα και την ανασφάλιστη εργασία.  

Η Γενική Συνέλευση του σωματείου μας θεωρεί ότι η παρουσία και οι ομιλίες συνδικαλιστικών αλλά και πολιτικών, ιδιαίτερα της Αριστερά, σε εργοδοτικά συνέδρια όπου σχεδιάζεται η υποτίμηση της εργατικής δύναμης, λειτουργούν ενάντια στα εργατικά συμφέροντα και υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων.  

Κανένας διάλογος με την εργοδοσία και τους «κοινωνικούς εταίρους».

***

Συνοδευτικά της καταγγελίας κατατέθηκαν: α) το κείμενο  της ομιλίας της συνδικαλίστριας δημόσιας εκπαιδευτικού, της γραμματείας εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στο 32ο συνέδριο της ΟΕΦΕ, και β) η αντιδραστική πρόταση της ΟΕΦΕ στην συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

1. Το κείμενο της ομιλίας της συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ  από το σχετικό video που δημοσιοποίησε η ΟΕΦΕ, στις 16 Μαρτίου 2015, στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=7jP3I2FPuQg

Να σας καλημερίσω όλους!

Να ευχαριστήσω εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την πρόσκληση να παραβρεθούμε στο συνέδριο και να πω λίγες σκέψεις, σύντομα.

Κατά την άποψή μας, ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η εκπαίδευση αντανακλά πάντα το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα που υπηρετεί αυτή. Συνεπώς μια εκπαίδευση που θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και στην γνώση των βασικών νόμων της φύσης και της κοινωνίας και θα μορφώνει παιδιά που θα διεκδικούν τα πάντα στην ζωή, αντιστοιχεί σε μια οικονομία που βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.

Στον καπιταλισμό η Παιδεία προορίζεται, είτε ομολογείται ανοικτά, κάτι που συμβαίνει στις μέρες μας, είτε όχι, να υπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς, παρέχοντας φτηνό, ευέλικτο, επανακαταρτιζόμενο και το κυριότερο υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Στον στόχο της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ενταγμένες όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, το σχολείο των δεξιοτήτων και όχι της μόρφωσης, των σχολείων των πιστοποιητικών μονάδων και όχι της γνώσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Είναι γνωστή η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση. Η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό, δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται χωρίς ταξικές ή άλλες διακρίσεις.  Ωστόσο η υπάρχουσα πραγματικότητα όπου η δημόσια εκπαίδευση συνυπάρχει με τη ιδιωτική, μέρος της οποίας αποτελούν και τα φροντιστήρια, δεν μας αφήνει αδιάφορους.

Η τάση συγκέντρωσης του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας όλο και σε πιο λίγα χέρια, παραδείγματος χάριν, μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων, και παράλληλα η τάση συγκεντροποίησης διαφορετικού είδους δραστηριότητας, παραδείγματος χάριν, ενοποίηση φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης με πανεπιστημιακά ίσως και αργότερα ξένων γλωσσών είναι μια έμφυτη τάση του καπιταλισμού που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται και επιταχύνεται.

Απόρροια αυτού είναι και οι πολύ δυσμενής κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στον χώρο των φροντιστηρίων που λειτουργούν κυρίως με αυτοαπασχολούμενους και μικρό αριθμό εργαζομένων. Οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες κτυπιούνται ανελέητα από την φορολογική πολιτική, τις υποχρεώσεις  σε ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές υποχρεώσεις. Από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά εισοδήματα που όλο και λιγότερο μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος του φροντιστηρίου, από την απαξίωση της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, κυρίως ως επαγγελματικό εφόδιο, αλλά και ως πανανθρώπινη αξία. 

Η κατάσταση αυτή, και αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους, επιδρά σαφώς αρνητικά και στους εργαζόμενους καθηγητές στα φροντιστήρια, με απολύσεις, δραματικές μειώσεις μισθών, περικοπή ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.  Στις μέρες μας, θεωρούμε ότι περισσότερο από ποτέ,  προβάλλει ρεαλιστικό το κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να συμμαχήσουν με όλους τους εργαζόμενους με την εργατική τάξη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοτραπεζιτών. Μια πολιτική που δεν έχει την αιτία της στην καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, αλλά στο ίδιο το σύστημα που τα γεννά. Ατομική λύση είναι περισσότερο από ποτέ φανερό ότι δεν υπάρχει.. 

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι οριστική λύση αποτελεί η αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού, σε μια άλλη οικονομική πραγματικότητα, όπου οι πλούτος θα ανήκει στους εργαζόμενους που τον παράγουν. Σε μια παιδεία όπου κανένας συνάδελφος εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, αντίθετα εκεί του δίνεται ο ρόλος που πραγματικά του αξίζει. Αναδεικνύονται οι ικανότητες και η μόρφωση του, διασφαλίζονται τα εργασιακά του δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!


***
2. Το κείμενο - κουρελόχαρτο της εργοδοτικής πρότασης της ΟΕΦΕ όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια καθηγητών (ΣΕΦΚ) και μπορεί να το βρείτε εδώ: http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_27.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου