Χρήσιμα

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΤΗΝ... ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ;

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - Europalso: Το παραμύθι για την εργοδοσία που ήταν τόση καλή που ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό! 

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν  σε μια μακρινό χώρα, με πολλά κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών, κάποιοι καλοί εργοδότες. και επειδή εκτιμούσαν πολύ τη δουλειά που πρόσφεραν οι καθηγητές, αποφάσισαν να φτιάξουν γι' αυτούς ένα σωματείο. Τι κι αν οι καθηγητές είχαν, εδώ και 40 χρόνια, το δικό τους. Οι εργοδότες έκριναν ότι δεν ήταν αντιπροσωπευτικό και το πήγαν στα δικαστήρια. Μάζεψαν, λοιπόν, τα παιδιά τους, τους κουμπάρους τους, τα ανίψια και όποιον άλλο καλό υπήκοο βρήκαν και έφτιαξαν το δικό τους. 

Τόσο ήταν η χαρά που σκόρπισε στην κόσμο της εργασίας, που "ΒΥΡΩΝΑΣ" ΣΕΦΚ, ΟΙΕΛΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και ζητωκραύγαζαν: "Είναι το κίτρινο σωματείο!", "Είναι εργοδοτικό", "Είναι σωματείο-σφραγίδα". Τόσο καλό ήταν που δεν κατέβηκε ποτέ στο δρόμο να διαδηλώσει, δεν κατήγγειλε ποτέ κανέναν εργοδότη, το μόνο που έκανε ήταν να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μεικτά.

Έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα. 

Ηθικό δίδαγμα: Αυτά παθαίνουν τα παιδάκια που δεν συνδικαλίζονται. Τους τρώνε το φαΐ οι εργοδότες τους.


***

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την εξαιρετική δημοσιογραφική έρευνα των Αφροδίτης Τζιαντζή και Διαλεκτής Αγγελή στην σημερινή έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών με θέμα: "Το μακρύ χέρι της εργοδοσία στον συνδικαλισμό" και ειδική αναφορά στο "κίτρινο" σωματείο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών που ίδρυσε ο εργοδοτικός σύνδεσμος EUROPASLO

«Κίτρινο» σωματείο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Ομιλείτε την... εργοδοτική;

Αν υπάρχει ένα σωματείο που έχει κατηγορηθεί ανοιχτά ως «κίτρινο» από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων, αυτό είναι το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής, που ιδρύθηκε το 2004, με αρχικά μέλη του συγγενικά πρόσωπα του Δ.Σ. του εργοδοτικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών Europalso.
Το σωματείο έχουν καταγγείλει επανειλημμένα βουλευτές της Αριστεράς με ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ μνημονεύεται ως εργοδοτικό και στη «Μαύρη Βίβλο της Μνημονιακής Εκπαιδευτικής Πολιτικής» της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πρωτοβάθμιων σωματείων καθηγητών στα φροντιστήρια «Βύρων» και ΣΕΦΚ, το «ψευδο-σωματείο» -όπως το αποκαλούν- λειτουργεί με αδιαφανείς πρακτικές, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των εργοδοτών, υπογράφοντας εξευτελιστικές τοπικές κλαδικές συμβάσεις, με ωρομίσθιο λιγότερο από 3 ευρώ καθαρά, επιβάλλοντας στους νέους καθηγητές μισθούς κάτω από 250 ευρώ τον μήνα για πλήρη απασχόληση 18 ωρών την εβδομάδα.
Εκτός από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιστημονικές ενώσεις καθηγητών ξένων γλωσσών, το σωματείο έχουν καταδικάσει ως εργοδοτικό η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας εκβιαστικές τις συλλογικές συμβάσεις πείνας που επιβάλλουν μειώσεις από 60% ώς 90% σε σχέση με τις ισχύουσες μέχρι το 2011 αμοιβές.
Καθηγητές με συνδικαλιστική δράση, που προσπάθησαν να γραφτούν στο σωματείο, βρήκαν τις πόρτες του κλειστές.
Ο Δ.Κ., καθηγητής ξένων γλωσσών με 20 χρόνια εμπειρία, που κατάφερε να γραφτεί και θέλησε να κατεβεί υποψήφιος στις εκλογές το 2009, παρεμποδίστηκε να ψηφίσει από άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας.
Εις βάρος της τότε προέδρου του σωματείου εκκρεμεί δίκη για άσκηση παράνομης βίας.
Δεν κατάφερε να ψηφίσει ούτε στις τελευταίες εκλογές, που διεξήχθησαν σε συνθήκες μυστικότητας τον Οκτώβριο του 2014 σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου.
Οταν έφτασαν εκεί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, του ΣΕΦΚ και του «Βύρωνα», διαπίστωσαν κατάφωρες παραβιάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών: άτομα με πολιτικά που δεν ανήκαν στο σωματείο, έλεγχαν ταυτότητες με βάση προκατασκευασμένες λίστες και τηλεφωνούσαν στους εργοδότες για να εγκρίνουν ποιοι θα ψηφίσουν, «φουσκωτοί» φυλούσαν τις πόρτες, η δικαστική αντιπρόσωπος αρνήθηκε να παραλάβει τις ενστάσεις τους, η αστυνομία δήλωσε αναρμόδια και οι εκλογές-παρωδία ολοκληρώθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών».
Tο σωματείο αυτό και ο όμιλος Εuropalso έχουν οδηγήσει στα δικαστήρια τον «Βύρωνα», αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής.
«Το σωματείο στις ξένες γλώσσες ήταν λαγός για όσα ακολούθησαν στα χρόνια των μνημονίων, όταν πολλαπλασιάστηκαν οι ενώσεις προσώπων που παρακάμπτουν τις κλαδικές συμβάσεις, ισοπεδώνοντας τους μισθούς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θοδωρής Δ., καθηγητής ξένων γλωσσών, μέλος του «Βύρωνα».
«Εχουμε πλήθος καταγγελιών από συναδέλφους ότι πιέζονται από τους φροντιστηριούχους να ψηφίσουν, ακόμα και με ωμούς εκβιασμούς, του τύπου “αν δεν πας να ψηφίσεις, δεν θα ξαναδουλέψεις του χρόνου”».
 Εδώ ολόκληρη η δημοσιογραφική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου