Χρήσιμα

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΦΕ

ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ 

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, στο επαρχιακό κανάλι ENA, στις 7-05-2015, και στην oποίοι τοποθετήθηκε σχετικά με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και σε ότι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση.

Αντικειμενική ενημέρωση

Ο κ. Βαφειαδάκης είχε κληθεί να μιλήσει μόνος του, όπως συνηθίζεται τελευταία, χωρίς κανέναν αντίλογο, ούτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά ούτε από εκπροσώπους εργαζομένων καθηγητών. Οι δύο δημοσιογράφοι, που επεδίωκαν να «ενημερώσουν τον κόσμο», ήταν τόσο αντικειμενικοί που πέρναγαν ένα-ένα τα άρθρα του Ν/Σ και με αίσθημα βαθιάς κατανόησης ρωτούσαν τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ ποιό συμφέρον τους θίγει το καθένα. Όπου ο κ. Βαφειαδάκης κόλλαγε, τον βοηθούσαν συμπληρώνοντας τη σκέψη του. Όπου δεν ήταν αρκετά καταγγελτικός, φώναζαν οι ίδιοι.

Έλλειψη διαβούλευσης

Ο κ. Βαφειαδάκης, στα χνάρια της εργοδοτικής ένωσης κέντρων ξένων γλωσσών, PALSO, διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη διαβούλευσης με τους «εταίρους» (δηλαδή τους εργοδότες) κατά τη σύνταξη των προτεινόμενων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου. Αποσιωπώντας φυσικά, τη μονομερή και χωρίς καμία διαβούλευση, εκ μέρους της ΟΕΦΕ καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (με πρωτεργάτη τον ίδιο) το 2011 που είχε με αγώνες επιβάλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Όπως βέβαια, και τη σωρεία απολύσεων, μειώσεων μισθών στα 3-5 ευρώ την ώρα και συνδικαλιστικών διώξεων κατά αγωνιστών καθηγητών. Αυτή την απουσία διαβούλευσης την αποδίδει σε «απειρία της διακυβέρνησης της χώρας» και κατηγορεί ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου γράφτηκαν σε κομματικά γραφεία. Να του θυμίσουμε ότι τα μνημόνια που έδωσαν τη δυνατότητα σε όλες τις εργοδοτικές ενώσεις και στη δική του ψηφίστηκαν από κόμματα, τα οποία βέβαια εξυπηρετούσαν τα μέγιστα την αύξηση τους κέρδους των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ εκπρόσωποι της ΝΔ και άλλων κομμάτων παρελαύνουν από τις εκδηλώσεις των εργοδοτικών ενώσεων, μεταξύ των άλλων και της δικής του, και στη συνέχεια παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Πολύ γραφειοκρατία


Όσον αφορά την υποχρεωτική κατάθεση ωρολόγιων προγραμμάτων διδασκαλίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ θεωρεί ότι «δημιουργεί» προβλήματα «γραφειοκρατίας», καθώς κατά τα λεγόμενά του οι εργοδότες αλλάζουν κατά τα δικά τους συμφέροντα το πρόγραμμα εργασίας των καθηγητών, καταπατούν κάθε έννοια ωραρίου και φυσικά καθιερώνουν την μαύρη αδήλωτη εργασία, και αξιώνουν να μην υπάρχει και κανένας έλεγχος γι' αυτό! Δεν θέλουν να υπάγονται και να ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας για να μπορούν ανεξέλεγκτα να διευρύνουν την γκάμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ παράπλευρα με τις υπηρεσίες φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, συστεγάζει κέντρο πληροφορικής, υπηρεσίες Δια Βίου Μάθησης, καθώς και υπηρεσίες κέντρου ξένων γλωσσών. Για τη γραφειοκρατία που προκύπτει από τις παράλληλες δραστηριότητές του ούτε λόγος. 

Αργίες ή ιδιαίτερα. Το ψευτοδίλημμα...

Στην συνέχεια ο κ. Βαβειαδάκης ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο των φροντιστηρίων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα «δεν εξυπηρετεί κανέναν". Θεωρεί ότι αν επικρατήσουν τέτοιες λογικές, εκείνο που θα κάνουνε "είναι να πάρουνε τους μαθητές από τα νόμιμα φροντιστήρια να τους πάνε στα μαύρα παράνομα ιδιαίτερα". Κάθε φορά που οι εργοδότες πιέζονται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων προχωρούν σε κάποιον εκβιασμό, σε ένα ψευτοδίλημμα για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία. Εδώ το ψευτοδίλημμα που επαναλαμβάνεται μονότονα από όλους τους εμπόρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «αργίες ή ιδιαίτερα». Λες και τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας είναι τόσο ανθηρά που μπορεί να πληρώνει τρεις, τέσσερις καθηγητές το μήνα για να κάνουν μάθημα στα παιδιά της μόνο επειδή τα φροντιστήρια θα παραμένουν, όπως τα σχολεία, κλειστά τις αργίες. Ο εκβιασμός δεν πείθει κανέναν. Όπως όλοι γνωρίσουμε, ευτυχώς για τον κ. Βαβειαδάκη και τη συντεχνία του, το φροντιστήριο για την ελληνική οικογένεια είναι μονόδρομος.

...και οι φαρισαϊσμοί

Επιπλέον, ο φαρισαϊσμός του κ. Βαφειαδάκη δεν έχει όρια, όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι πια πάγια τακτική των φροντιστηρίων να παρέχουν ιδιαίτερα μαθήματα, με το ανάλογο αντίτιμο και μαύρα φυσικά, χωρίς να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Είναι οικτρά γελασμένη η ΟΕΦΕ και άλλοι εργοδότες της ιδιωτικές εκπαίδευσης αν νομίζουν ότι θα ξεζουμίσουν εσαεί καθηγητές και μαθητές, καθιστώντας τους μηχανές που δεν θα τους επιτρέπεται να ξεκουράζονται και να μελετούν στις ημέρες αργιών και τις Κυριακές.


Δεν επιδοτηθήκαμε ποτέ


Προς το τέλος της συνέντευξής του, ο κ. Βαφειαδάκης σκορπίζει άφθονο γέλιο λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δεν επιδοτήθηκαν ποτέ από το κράτος. Χρειάζεται να πούμε ότι ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι εργοδότες, έχει μετατρέψει την επιχείρησή του σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για να παίρνει από το κράτος, τον ΟΑΕΔ και το ΕΣΠΑ χρήματα για τα voucher, συντελώντας στη δημιουργία μίας ολόκληρης στρατιάς ανέργων-μισοεργαζομένων που ζουν με ψίχουλα τη στιγμή που αυτός και η συντεχνία του πλουτίζουν.  Σύμφωνα με ανάρτηση στο «Πρόγραμμα Διαύγεια»,  15-05-2015, αρ. πρωτ. 748, το υπουργείο Υγείας εγκρίνει την «καταβολή Α' δόσης στον Πάροχο Κατάρτισης ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ/ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ με διακριτικό τίτλο ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κε.Δι.Βι.Μ.1 μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε 14 ωφελούμενους για το πρόγραμμα κατάρτισης με α/α 14713, ποσού ίσου με χίλια διακόσια (1.2000,00) ευρώ ανά άτομο, ήτοι συνολικά ποσού ευρώ 16.800,00...». 

Το αντικοινωνικό νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα 

Να γνωρίζουν όλες οι εργοδοτικές ενώσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης ότι τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων όλης της ιδιωτικής εκπαίδευσης για ωράριο εργασίας, μισθό, ξεκούραση, ασφάλιση, καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, καθώς και για έλεγχο των προγραμμάτων σπουδών, το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας των μαθητών θα επιβληθούν στο δρόμο και μέσα στους χώρους δουλειάς. Σκοπός του συνονθυλεύματος των επιχειρηματιών - χορηγών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του νεοφιλελεύθερου πολιτικού προσωπικού τους είναι η αύξηση των κερδών τους που περνάει μέσα από την υποτίμηση της εργασίας των εκπαιδευτικών και την υποβάθμιση-διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα περάσουν πάνω από τα κέρδη και την εργοδοτική τρομοκρατία. Το αίτημα για αποκλειστικά δωρεάν δημόσια και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση γίνεται επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η μόρφωση ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να παρέχεται παρά μόνο δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.


Μπορείτε να δείτε Εδώ την συνέντευξη του κ. Βαφειαδάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου