Χρήσιμα

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

NEO ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ AMOK KATA TΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εργοδοτικό αμόκ κατά της κατοχύρωσης πλήρους ωραρίου στα ΚΞΓ και της προάσπισης των αργιών

Με  ενδιαφέρον διαβάσαμε όσα αναφέρει η επιστολή προς τον Υπουργό  Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά με θέμα  «Το αναγγελθέντα έτοιμο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την παιδεία» που αναρτήθηκε στις 20.4.2015 στην ιστοσελίδα της εργοδοτικής ένωσης «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-PALSO». Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της επιστολής διακρίνεται από ένα τυπικό πνευματώδες έως ... χιουμοριστικό ύφος, σύνηθες εργοδοτικών οργανώσεων που έχουν ως μοναδική τους μέριμνα την «προάσπιση» της λεηλασίας της εργασίας και την εκμετάλλευση των σπουδαστών-πελατών.  Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις από τις εργοδοτικές ενώσεις της παραπαιδείας των φροντιστών μέσης εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) και των σχολαρχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΣΙΕΙΕ) σε ότι τους αφορά. 

Η επιστολή της «PALSO», που θεωρεί ότι την «αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους» τη φέρνει η κυβέρνηση, εστιάζει σε δύο καυτά θέματα: την κατοχύρωση πλήρους ωραρίου για τους καθηγητές στα  κέντρα ξένων γλωσσών και την προάσπιση των εκπαιδευτικών αργιών.

Σε ότι αφορά τον καθορισμό  του πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου στις 21 ώρες,  οι επιχειρηματίες της «PALSO» εκφράζουν την αγανάκτηση τους: «ουδέποτε άλλοτε σε νόμο ή υπουργική απόφαση υπήρχε τέτοια αναφορά», Θεωρούν λοιπόν πρωτοτυπία την προσπάθεια καθορισμού του πλήρους ωραρίου για τους καθηγητές κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης βάση του οποίοu θα υπολογίζεται ο μισθός, το ωρομίσθιο και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Η αγανάκτησή τους είναι αναμενόμενη αφού οι ίδιοι κατάφεραν να επιβάλλουν μεικτό ωρομίσθιο με βάση τις 40 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των εργατοϋπαλλήλων (!) ρίχνοντας το ωρομίσθιο στα 3,52 ευρώ μεικτά, ενώ ξεχνούν ότι και στο παρελθόν το πλήρες ωράριο των καθηγητών στα ΚΞΓ όπως καθοριζόταν από τις Συλλογικές Συμβάσεις και Διαιτητικές Αποφάσεις που υπέγραφαν ήταν 18 ώρες,  δηλαδή 3 ώρες λιγότερες από ότι προτείνει το Σχέδιο Νόμου.

Σε ότι αφορά τον καθορισμό των αργιών επισημαίνουν στην επιστολή: «οι αργίες αυτές διακρίνονται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία σε εξαιρέσιμες, υποχρεωτικές και προαιρετικές». Δηλώνουν λοιπόν, εμμέσως πλην σαφώς ότι προτιμούν ένα ελαστικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε επιχειρηματία ανεξέλεγκτα να αποφασίζει αν θα εργάζονται οι καθηγητές τις ημέρες των αργιών και αν θα αμείβονται. Εξάλλου το απέδειξαν, όταν η  «PALSO»  με επιστολή της στις 29/1/2015 προς τα μέλη του με θέμα «Εορτή Τριών Ιεραρχών» ανέφερε: «Ενόψει των παραπάνω και εν αναμονή μελλοντικής νομοθετικής ρυθμίσεως του θέματος παραμένουν στην θέση μας (…) ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή και όχι αργία». Έτσι, βαφτίζοντας την αργία «γιορτή», η αργία παρέμεινε αργία για τους καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση, έγινε εργάσιμη για τους καθηγητές στα ΚΞΓ και ημιαργία για τους μαθητές που βρίσκονται σε σύγχυση. Να λοιπόν που ήρθε η  «η νομοθετική ρύθμιση» να επιλύσει οριστικά το ζήτημα.

Να θυμίσουμε ότι 5 Σύλλογοι της εργοδοτικής ομοσπονδίας «PALSO» που τους απαρτίζουν 597 επιχειρήσεις, είχαν συστήσει για πάνω από δέκα χρόνια, καρτέλ υψηλών τιμών με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) να τους επιβάλει συνολικό πρόστιμο 855.356 ευρώ (βλέπε την επικαιροποιημένη απόφαση 554/2012).  Η απόφαση  της Ε.Α. αναφέρει ότι σε  περίπτωση μη συμμόρφωσης της  «PALSO» (με μέλη εργοδοτικές ενώσεις που εκπροσωπούν 2.577 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα) σε επικαιροποιημένη δέσμευσή της προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης, που αφορά περιορισμούς συμμετοχής μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, μπορεί να επιφέρει επιβολή προστίμου και  απευθύνει σύσταση και στην εργοδοτική ένωση «EUROPALSO», με 1.240 επιχειρήσεις στην Αττική, ως προς την διαπιστωθείσα παράβαση περί απαγορεύσεων συμπράξεων σχετικά με την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού. Στους περιορισμένους ελέγχους (432) στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα κέντρα ξένων γλωσσών για το 2012 διαπιστώνονται σωρεία παραβιάσεων (βλέπε διαβιβασθέν στη Βουλή έγγραφο του υπ. Εργασίας 449/12-10-2012). Συντάχτηκαν 57 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 44 διοικητικά πρόστιμα ύψους 92.000 ευρώ. Σημειώθηκαν 204 εργατικές διαφορές από τις οποίες επιλύθηκαν επιτυχώς οι 81 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 121.632 ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν «πληγή» για την κοινωνία.

Στο δημόσιο έγγραφο προς τον υπουργό Παιδείας φαίνεται ξεκάθαρα η εργοδοτική αγανάκτηση, η θλίψη και γενικά ο παραληρηματικός πόνος της εργοδοτικής ένωσης αφού πλέον «επιθυμεί το διάλογο για αμοιβαίες ρυθμίσεις». Μιλούν τώρα για «διάλογο» αυτοί που χωρίς κανένα δισταγμό μειώνουν που μισθούς των καθηγητών. Ξεχνούν βέβαια ότι έχουν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις/διάλογο με τα εργατικά σωματεία για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2009-2011, όταν και επικυρώθηκε η Δ.Α. 5/2011 της ΟΙΕΛΕ. Δεν λένε, επίσης, ότι όταν οι μνημονιακοί νόμοι και κάθε κρατική ρύθμιση εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους τότε καμία διάθεση για διάλογο δεν υπήρχε και γι’ αυτό κατήγγειλαν και την παραπάνω σύμβαση της ΟΙΕΛΕ προχωρώντας σε ατομικές συμβάσεις πείνας για τους καθηγητές. Μιλούν για  «προστασία του δημοσίου συμφέροντος» και για «πλήρη επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης» οι πρωταθλητές της μαύρης εργασίας και συνεπώς της αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων.  

Θέλουμε να πούμε στους επιχειρηματίες  ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (2013), στα κέντρα ξένων γλωσσών της χώρας εργάζονται πάνω από 20.000 καθηγητές και φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές κάθε ηλικίας και αυτό που ονομάζουν «κοινωνικό συμφέρον» επιτάσσει την προστασία τους από κάθε αυθαιρεσία που αφορά είτε την υποτίμηση της εργασίας, είτε την ποιότητα του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. 

21-04-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου