Χρήσιμα

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ

Με αγώνες υπερασπιζόμαστε την Κυριακάτικη Αργία και τις εργατικές κατακτήσεις 


Με απεργία και  μαζική συγκέντρωση  στην οδό Ερμού ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων υπερασπίστηκαν οι εργαζόμενοι την Κυριακάτικη Αργία την Κυριακή 5 Απρίλη. Πρόκειται για το πρώτο κυριακάτικο άνοιγμα καταστημάτων μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και παρά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη για άμεση κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4177/1013 που ορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές τον χρόνο και αφήνει το περιθώριο στους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών να έχουν ανοικτά τις επιχειρήσεις τους και τις 52 Κυριακές του χρόνου. 

Την απεργία είχαν προκηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία εργαζομένων Praktiker και Lidl. Στην απεργιακή συγκέντρωση έλαβαν μέρος  το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωτικά ωράρια", πληθώρα εργατικών συλλογικοτήτων και λαϊκών συνελεύσεων και αλληλέγγυοι. Πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός πολλών καταστημάτων στην οδό Ερμού και στους πέριξ δρόμους τα οποία επιχείρησαν να ανοίξουν και να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να εργαστούν. Δεν έλειψαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία τους και "αγανακτισμένους" καταναλωτές που θεωρούσαν ότι έχουν δικαίωμα να ψωνίζουν την καθιερωμένη ημέρα ξεκούρασης όλων των εργαζομένων. Στο τέλος της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε πορεία από την αρχή της Ερμού μέχρι το Μοναστηράκι.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων. Το εργατικό κίνημα να αποκρούσει συντονισμένα κάθε παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να βάλει τέρμα στις μορφές της ελαστικής εργασίας και τα απελευθερωμένα ωράρια. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομοθετικά και άμεσα την Κυριακή-αργία και να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους του μνημονίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου