Χρήσιμα

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

Βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και του κουκουλονόμου 

ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ  
ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Από τις 2 Μαρτίου έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας δεκάδες κρατούμενοι με αιτήματα για την καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και κατάργηση απαράδεκτων κατασταλτικών νόμων. Συγκεκριμένα, απαιτούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (στις οποίες στέλνονται βαρυποινίτες και «τρομοκράτες», την αποφυλάκιση του σχεδόν 100% ανάπηρου Σάββα Ξηρού, την κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα που ορίζουν κατά το δοκούν ενέργειες ως τρομοκρατικές, την κατάργηση του κουκουλονόμου και την κατάργηση της βίαιης λήψης DNA, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να κατηγορηθούν αδίκως συλληφθέντες, ενώ απαιτούν και τη λήψη μέτρων ουσιαστικής καλυτέρευσης των συνθηκών κράτησης στα κολαστήρια των φυλακών.

Ο αγώνας της απεργίας πείνας των κρατουμένων διανύει πλέον πάνω από μήνα, με πολλούς από τους απεργούς να νοσηλεύονται με μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους και εμφανή τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για την υγεία τους, με ορατό τον κίνδυνο και του θανάτου. Η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να προχωρήσει και το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει το σ/ν για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της απαξίωσης της ζωής του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού τον περασμένο Δεκέμβρη από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τμήμα των αιτημάτων των κρατουμένων αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον είναι απαράδεκτη η στάση που κρατάει το υπουργείο δημόσιας τάξης απέναντι στις δράσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται. Θεωρούμε ότι η παρουσία των κατασταλτικών μηχανισμών -ΜΑΤ σε πολιτικές κινητοποιήσεις απαράδεκτη. Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με ορισμένες πρακτικές τμημάτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τον τρόπο λήψης και εφαρμογής ορισμένων αποφάσεων ή με τις καταλήψεις γραφείων πολιτικών κομμάτων, τις καταστροφές που κοσμούν μια βδομάδα τα πρωτοσέλιδα και τα κανάλια, οι προληπτικές προσαγωγές ατόμων που προσέρχονται σε συγκεντρώσεις και η περικύκλωση του προαύλιου χώρου της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από πλήθος ΜΑΤ και κλούβες παραπέμπουν σε αστυνομικό κράτος.

Όπως και στην περίπτωση της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους απεργούς πείνας. Τα αιτήματά τους δεν αφορούν ένα στενό πολιτικό χώρο, στοχεύουν στην ανατροπή των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές-Γκουαντάναμο του ελληνικού κράτους. Η κατάργηση των άθλιων κατασταλτικών νομοθετημάτων αφορά την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και όλους τους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγώνες τους δέχτηκαν την βάρβαρη καταστολή από τους κρατικούς μηχανισμούς του κεφαλαίου. Να καταργηθούν τώρα τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΙΑΣ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας και τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, καθώς και την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το πανεπιστημιακό άσυλο της Πρυτανείας. Οποιαδήποτε επιβάρυνση της υγείας των απεργών πείνας θα βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση

Αθήνα, 16/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου