Χρήσιμα

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΞΓ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΑΣ-ΞΑΝΘΕΑΣ


Την Παρασκευή 6/3 έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ηλιούπολης έπειτα από καταγγελία συναδέλφου για παράνομη και καταχρηστική απόλυσή της από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Στρούμπα-Ξανθέα Ειρήνη που βρίσκεται στον Αγ. Δημήτριο και είναι μέλος της εργοδοτικής ένωσης «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών»-EUROPALSO.

Η πολύπειρη καθηγήτρια εργαζόταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου με το εξευτελιστικό μεικτό ωρομίσθιο των 6,50 ευρώ, για δύο μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη), συνολικά 5 ώρες εργασίας, και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα απολύθηκε στις 8/12/2014, δυόμιση μόλις μήνες μετά την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους, διότι υποστήριξε συνάδελφό της απεργό που συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου 2014. Στην επιθεώρηση εργασίας ως πράξη συναδελφικής αλληλεγγύης προς την απολυμένη καθηγήτρια βρισκόταν και η απεργός, την οποία η εργοδοσία δεν αποτόλμησε να απολύσει.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο έντυπο της σύμβασης ορισμένου χρόνου η εργοδοσία με χειρόγραφη υποσημείωση της παρέπεμπε στο άρθρο 40 του μνημονιακού εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, σύμφωνα με το οποίο "Σύμβαση εργασίας, ορισμένου χρόνου (...) μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά τη καταγγελία", προκειμένου η εργαζόμενη να μην αποπληρωθεί για όλο το διάστημα της σύμβασης της σε περίπτωση παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης.

Στην διαδικασία συζήτησης της εργατικής διαφοράς  την εργοδοτική πλευρά εκπροσώπησε με την ιδιότητα του λογιστή ο κ. Σωτήρης Ξανθέας, σύζυγος της ιδιοκτήτριας, ο οποίος χωρίς να αμφισβητήσει την εκπαιδευτική επάρκεια της καθηγήτριας, ούτε λίγο πολύ δήλωσε ότι είναι δικαίωμα της επιχείρησης να απολύει όποιον και όποτε θέλει. Βεβαίως κατά τη διαδικασία της σύνταξης του Δελτίου Εργατικής Διαφοράς ανασκεύασε όσα αμέσως προηγουμένως είχε δηλώσει και απαίτησε να γραφτεί ότι η εργαζόμενη απολύθηκε για «σπουδαίο λόγο», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και παρά τις ερωτήσεις της αρμοδίου υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας! Ως εκ τούτου ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά την απόλυσή της, και παρά τις επίπονες προσπάθειες της ίδιας και του σωματείου της, στην συνάδελφο δεν έχει ανακοινωθεί ο λόγος της απόλυσής της.

Κατά την συζήτηση προέκυψε ζήτημα καταστρατήγηση του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού διαλείμματος, ενώ η εργοδοσία δήλωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνωστισμό των μαθητών με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα που αφορούν γενικότερα θέματα ασφάλειας των μαθητών και τη διαδικασία και την τήρηση των όρων της χορήγησης άδειας λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εργοδότης πρόταξε ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι απολαβές της συναδέλφου ήταν 100 ευρώ μηνιαίως και εξέφρασε την έκπληξή του που κάποιος έχει διεκδικήσεις για ένα τέτοιο ποσό. Όντως, για αυτά τα άθλια ποσά είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι καθηγητές αφού βιώνουν τις χειρότερες μορφές ελαστικής εργασίας.

Στη συζήτηση της επίλυσης της εργατικής διαφοράς συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων». Η εργοδοσία, αγνοώντας ότι η διαδικασία είχε συμφιλιωτικό χαρακτήρα, αμφισβήτησε το δικαίωμα της παρουσίας τους με αποτέλεσμα η υπάλληλος της υπηρεσίας να αναγκαστεί να αναγνώσει συγκεκριμένο εδάφιο του νόμου που αφορούσε τη διαδικασία. Ο εργοδοτικός εκπρόσωπος δε δίστασε ακόμα και να χαρακτηρίσει προγενέστερη παρέμβαση του εργατικού σωματείου ως «γκαγκστερική». Ως απάντηση, οι εκπρόσωποι του εργατικού σωματείου δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα καθώς και κινητοποιήσεις μετά από απόφαση των συλλογικών τους οργάνων προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της συναδέλφου και του κλάδου.

Για μια ακόμα φορά το εργατικό σωματείο κατήγγειλε την εξευτελιστική «σύμβαση» που εφαρμόζει το εν λόγω φροντιστήριο ως «συναλλαγή» ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO και το σωματείο-φάντασμα των μπράβων που τα ίδια εργοδοτικά συμφέροντα έχουν συστήσει, η οποία προβλέπει για καθηγητές μεικτό ωρομίσθιο-χαρτζιλίκι 3,52 ευρώ και για όσους έχουν πάνω από 900 ένσημα 6,60.  

Η αρμόδια υπάλληλος επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψη της υπηρεσίας την επόμενη εβδομάδα ενώ στο τέλος της συζήτησης παρέμεινε να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας.

Η τήρηση της νομιμότητας στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η μη βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής σχέσης καθηγητών και μαθητών, καθώς και ο σεβασμός απέναντι στο προσωπικό θεωρούμε ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες που αποκλειστικά ευνοεί τους μαθητές.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων» την Δευτέρα 9/3 θα καταθέσει υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας και στην συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου που θα ακολουθήσει θα αναφερθεί στους Μεσαιωνικούς όρους που επικρατούν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με ευθύνη της εργοδοτικής ένωσης EUROPALΟ και των κυβερνήσεων και δεν  θα παραλείψει να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο περιστατικό του μέλους της παραπάνω εργοδοτικής ένωσης. Τέλος, θα απαιτήσει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και των μαθητών

7/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου