Χρήσιμα

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

Είναι καιρός να τελειώνουμε με το ρατσισμό

Ο εικοσάχρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, που είχε εξαφανιστεί από τις 6/2/2015,  βρέθηκε νεκρός σε περιοχή πέριξ της πανεπιστημιακής σχολής στην οποία φοιτούσε στα Ιωάννινα. Έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Είτε πρόκειται για αυτοκτονία είτε για δολοφονία, είμαστε οργισμένοι για τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο Βαγγέλης από συμφοιτητές του στη φοιτητική εστία όπου διέμενε και τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα από συγκάτοικο του παιδιού. Για τη ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη ένας άνθρωπος, επειδή, ανεξάρτητα από το αν ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι, δεν ταίριαζε στα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς «του άντρακλα» που προάγει μία κοινωνία που δεν ανέχεται οτιδήποτε το «διαφορετικό. Για την κάλυψη που φαίνεται ότι έχουν τα ανθρωπόμορφα κτήνη που εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια ενός νέου ανθρώπου από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και υπουργό Δημόσιας Τάξης  Μαρκογιαννάκη. Για τη σιωπή που βασίλευε τόσο καιρό στη φοιτητική εστία από ιθύνοντες και διαμένοντες.

Είμαστε οργισμένοι κυρίως για την συνεχιζόμενη αναπαραγωγή από την ελληνική οικογένεια και όλη την κοινωνία της ομοφοβίας, του σεξισμού, της ξενοφοβίας και κάθε άλλης ρατσιστικής και φασιστικής νοοτροπίας που πνίγει τη διαφορετικότητα και την ελευθερία. Πρόκειται για μία κατάσταση που μόνο ως σήψη μπορεί να χαρακτηριστεί, και για την οποία είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνοι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούσαν συγκαλύπτοντας σφιχταγκαλιασμένοι με ναζιφασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές και που από τις θέσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας διέσυραν ως μιάσματα όλες τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η κάθε μία, ο κάθε ένας μας και όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να μην κάνουμε βήμα πίσω απέναντι σε κρούσματα βίας ενάντια σε ομοφυλόφιλους, διεμφυλικούς, γυναίκες και μετανάστες, στις οροθετικές και τους τοξικομανείς, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τους «ψυχικά νοσούντες». Έχουμε καθήκον να κόψουμε από τη ρίζα το φασισμό και το ρατσισμό.

Ως εκπαιδευτικοί και ταγμένοι στο εργατικό κίνημα, δεν αρκούμαστε σε ανακοινώσεις αποτροπιασμού, ούτε στις (αυτονόητες) εκκλήσεις για παραδειγματική καταδίκη κάθε εμπλεκόμενου. Θα είμαστε για πάντα ταγμένοι στην υπόθεση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα είμαστε για πάντα δίπλα στους μαθητές μας και στους νέους ανθρώπους, να τους προστατεύουμε από την καταπίεση και να τους διδάσκουμε το σεβασμό και την ελευθερία κόντρα σε κάθε σκοταδιστική νοοτροπία.

16/3/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου