Χρήσιμα

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ


Μετά από προτάσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καθηγητών ξένων γλωσσών και σχετικό αίτημα του Σωματείου μας, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων"http://vyrwnas.edu.gr/?p=762, το Υπουργείο Παιδείας με φαξ που απέστειλε επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ισχύ της υπουργικής απόφασης 5/5500/04-11-1983 (ΦΕΚ 652 τ.Β') που καθορίζει τις αργίες για τα κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Ρητά καθορίζει την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως αργία για τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Σε σημερινή του ανακοίνωση το σωματείο μας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση: "αυθαιρετούν και παρανομούν όσοι ιδιοκτήτες ΦΜΕ και ΚΞΓ ανοίξουν τα φροντιστήριά τους και επιβάλλουν στους εργαζόμενους καθηγητές τους να δουλέψουν. Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και παράνομη οποιαδήποτε απόφαση εργοδοτικής ένωσης, όπως της PALSO, που αμφισβητεί τη σημερινή αργία και καλεί τα φροντιστήρια να λειτουργήσουν. Κανένας συνάδελφος σήμερα στην δουλειά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τις αργίες μας, τον ελεύθερο χρόνο μας για να τον αξιοποιεί ο καθένας όπως προκρίνει. Άμεσα ενημερώνουμε το σωματείο μας για όποιο κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας και καταπάτησης της σημερινής αργίας".

Το ζήτημα  της αργίας της ημέρας των Τριών Ιεραρχών, πέρα από το σωματείο μας, αναδείχθηκε και από τον ΣΕΦΚ και την ΟΙΕΛΕ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συνδικαλιστικές δράσεις. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) μέσης εκπαίδευσης, παραπέμποντας σε συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, εκτός των άλλων,  σημειώνει: "έχουμε αποδείξει ότι δεν παίζουμε. Με μαζική συγκέντρωση έξω από τα φροντιστήρια θα υπερασπιστεί ο ΣΕΦΚ την αργία, που αποτελεί κατάκτηση της ΣΣΕ, το δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση". Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με έγγραφό της προς την Δ/νση ΔΕ Δωδεκανήσου ζητά να τηρηθεί η εκπαιδευτική νομοθεσία από τη πραξικοπηματική ενέργεια του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΞΓ  στα Δωδεκάνησα να δώσει εντολή με emeil στα μέλη του, ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, να παραβιάσουν την νομοθεσία.


Το  εργοδοτικό παραλήρημα και οι διαφορετικές θέσεις 

Η εργοδοτική  ένωση Σύλλογος Φροντιστών Εκπαιδευτικών Αττικής (ΣΕΦΕ), από 20/1, "υπενθυμίζει ότι η ημέρα γιορτής των Τριών Ιεραρχών (30η Ιανουαρίου) είναι σχολική εορτή και ημέρα αργίας φροντιστήρια . Προτείνει λοιπόν στα μέλη του την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 τα φροντιστήρια να παραμείνουν κλειστά".


Η δευτεροβάθμια εργοδοτική ένωση Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-PALSO η οποία δεν διαθέτει μέλη στην Αττικής, χθες 29/1, ανάρτησε στην ηλεκτρονική της διεύθυνση τις θέσεις της, όπου, μεταξύ των άλλων αναφέρει: "Ενόψει της αλλαγής της θέσης του Υπουργείου Παιδείας (...) ότι η μέρα των 3 Ιεραρχών δεν είναι αργία αλλά σχολική εορτή, δεν μπορούμε σαν κλάδος να υιοθετήσουμε άλλη θέση αποδεχόμενοι σαν συνδικαλιστικό όργανα την διακριτική σε βάρος ιδιωτικών επιχειρήσεων ερμηνεία, καθιερώνοντας με αυτήν την τοποθέτηση ένα καθεστώς επιβαρυντικό για τα μέλη μας" και συνεχίζει "φυσικά σε περίπτωση που πρωτοβάθμια σωματεία μας επιθυμούν να αργήσουν μπορούν να το πράξουν". Ωστόσο, να σημειώσουμε εμείς ότι ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν άλλαξε την θέση του επί του θέματος, επανειλημμένως και εγγράφως παραπέμπει στην σχετική υπουργική απόφαση και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ρητά σημειώνει ότι η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. 

Η εργοδοτική ένωση Πανελλήνιος Σύνδεσμος ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso που έχει αποσπαστεί από την δευτεροβάθμια εργοδοτική ομοσπονδία PALSΟ, εργαζόμενη ως εκπρόσωπος της "τρόικας εσωτερικού" και δεξί χέρι των μνημονιακών κυβερνήσεων, δεν έχει αναρτήσει καμιά σχετική ανακοίνωση. Είναι η πρώτη εργοδοτική ένωση στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και γενικά στην χώρα μας που συστηματικά εργάστηκε με υποστήριξη γνωστών πολιτικών και νομικών εργοδοτικού συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταργήσει αργίες και να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς των κέντρων ξένων γλωσσών να εργάζονται με Μεσαιωνικούς όρους εργασίας.



Οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις έχουν όνομα

Την Δευτέρα 2/2, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, κτήριο 13, αίθουσα 3, στις 12 το μεσημέρι, εκδικάζονται, μετά από δύο αναβολές, οι δύο όμοιες προσφυγές του EUROPALSO και του "σωματείου" των συγγενών της εργοδοσίας που απαιτούν με νομικίστικα τερτίπια να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει το σωματείο μας για υπογραφή γνήσιας και ικανοποιητικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής και να αναγνωρίσουν το ψευδοσωματείο τους ως το πλέον αρμόδιο  για να υπογράφει "μαϊμού" συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ. Το εργατικό κίνημα με αλληλεγγύη και ενότητα θα εξουδετερώσει το αυτοαποκαλούμενο "Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής". Ο κλάδος με ενότητα υπερασπίζεται τις αργίες και τις κατακτήσεις του. Το παράνομο αυτό "σωματείο" αποτελεί πρόκληση για ο εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους που βιώνουν την εξαθλίωση και την ανεργία. Το εργατικό κίνημα θα το πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας. 


Η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία δεν θα περάσουν!


30/1/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου