Χρήσιμα

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΣ 9/2/2014



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η νέα χρονιά επιφυλάσσει μία ακόμα ισχυρότερη επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα από μεριάς της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Η υγεία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ολοκληρωτικής της ισοπέδωσης με τα σχέδια του κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ και την αμφισβήτηση της στοιχειώδους πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα εδώ και δύο μήνες και χρειάζεται ένας συντονισμός του εργατικού κινήματος πάνω στο θέμα της υγείας για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, στο δημόσιο σχολείο παραχωρούν ΕΠΑΛ σε τομείς υγείας και άλλους τομείς που έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών  στο ιδιωτικό κεφάλαιο με διαθεσιμότητα- απολύσεις καθηγητών και εξαναγκάζοντας μαθητές να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να πληρώσουν για τις σπουδές τους. Συντασσόμαστε στον αγώνα για την επαναφορά των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ στα σχολεία τους. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις για την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης που ως στόχο έχει την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών, την τρομοκράτηση των αγώνων τους, καθώς και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών όχι μόνο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά πλέον και από το ίδιο το απολυτήριο λυκείου. Ενώ η κυβέρνηση απολύει καθηγητές, ανακοινώνει το άνοιγμα «κοινωνικών φροντιστηρίων» με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για να αναχαιτίσει τους αγώνες των εκπαιδευτικών και να παρουσιάσει ένα πρόσωπο κοινωνικής ευαισθησίας.

Στους υπόλοιπους κλάδους της εργατικής τάξης η κατάσταση είναι το ίδιο δυσοίωνη, όπως για παράδειγμα στους εμποροϋπαλλήλους, με τον κανιβαλικό εκβιασμό της υπονόμευσης της Κυριακής-αργίας και της άθλιας «λευκής νύχτας», όπως έγινε μέσα στις γιορτές.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «έξοδο από το μνημόνιο» μέσα στο 2014 και την «ανάκαμψη της οικονομίας» πλέον ούτε για αστείο δεν μπορούν να περάσουν, καθώς διαψεύδονται από την ένταση της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ αμφισβητούνται ανοιχτά από τους ιμπεριαλιστές εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για καθίζηση των τραπεζών σε περίπτωση μη συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση εντείνει την αστυνομοκρατία και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, όπως και φυσικά κάθε εκδήλωση (συμβολική και μη) αντίθεσης στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης, καταργώντας ουσιαστικά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα που κερδήθηκε από τους αιματηρούς αγώνες του λαού. Ενώ κλείνουν σχολεία-νοσοκομεία, με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας» προαναγγέλλει άνοιγμα φυλακών υψίστης ασφαλείας, πράγματα που στην πραγματικότητα ως στόχο έχει την εμπέδωση του δόγματος «νόμος και τάξη» και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Τέλος, όσον αφορά το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά εμπλέκει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και πιο συγκεκριμένα στην επίθεση της ΕΕ με μπροστάρισσα τη Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επιτελείο της οποίας θα στηθεί στη Λάρισα. Το κίνημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης συγκεντρώσεων καταγγελίας της κυβερνητικής απόφασης.

Ο δικός μας κλάδος βιώνει την ίδια αρνητική κατάσταση με τους υπόλοιπους. Στα ιδιωτικά σχολεία, ο νόμος που τα υπάγει στο Υπουργείο Εργασίας και ανοίγει το δρόμο για ανεξέλεγκτες απολύσεις έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, όπως στην περίπτωση της απόλυσης της Ευφροσύνης Μπουλούτα από το Κολέγιο Αθηνών, η οποία και επικυρώθηκε από το ΚΥΣΔΕ, κάνοντας πράξη στο ακέραιο το σκεπτικό του νόμου.

Στα ΚΞΓ, με βάση το εξευτελιστικό ωρομίσθιο των 3,52 €/ώρα που επιβάλλει η άθλια σύμβαση ψευδοσωματείου και Europalso, διευρύνεται ο αριθμός των εργοδοτών που πιέζουν/ εκβιάζουν για μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων στα φροντιστήρια, ακόμα και αυτών που δεν ανήκουν στο Europalso. Αποδεικνύεται ότι η ύπαρξη του στημένου σωματείου και των συμβάσεων που υπογράφει εδώ και μια δεκαετία με τα αφεντικά συμπιέζει αντικειμενικά προς τα κάτω όλους τους χώρους στα ΚΞΓ αλλά και σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αντιπαράθεσης μαζί του μέχρι τη διάλυση του, μαζί με την ένταση της προσπάθειας μαζικοποίησης του σωματείου και της οργάνωσης αγώνων.

Άμεσο καθήκον του σωματείου είναι να αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι παλεύουμε ενάντια στην ύπαρξη του εργοδοτικού σωματείου, καθώς αφαιρεί κάθε έννοια δικαιώματος των εργαζομένων και λειτουργεί σαν ανάχωμα υπέρ της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου και του κρατικού συνδικαλισμού και κατά της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Να τσακίσουμε την καταδικαστική απόφαση 4/2012 του Πρωτοδικείου εναντίον του σωματείου, όπως και να αποκρούσουμε οποιαδήποτε ανάλογη μελλοντική κίνηση των εργοδοτών.

Στις πρόσφατες εκλογές το σωματείο αύξησε τα μέλη του, αν και όχι σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό. Η Ενωτική Πρωτοβουλία διατήρησε τον ίδιο αριθμό ψήφων, και αυτή τη στιγμή κατέχει μία έδρα που κατείχε στο ΔΣ. Τα αποτελέσματα των εκλογών επιτρέπουν στο σωματείο μας να καταγγείλει τη ψευδοσύμβαση. Αποτελεί στοίχημα όλων να καταφέρουμε να δραστηριοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους που έκαναν το βήμα και ψήφισαν στις εκλογές, ώστε να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, να γίνουν πιο ζωντανές οι γενικές συνελεύσεις, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των αγώνων στον κλάδο και την ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος. Στη νέα αυτή περίοδο για το σωματείο να παλέψουμε για καλύτερη συνεννόηση των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό, για καλύτερη λειτουργία των οργάνων του, και ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του. Στην εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή των απολύσεων να απαντήσουμε με όπλο την εργατική αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

  • Για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας
  • Για τη διάλυση του στημένου σωματείου και την κατάργηση της ΣΣΕ-μαϊμού που υπέγραψε με τους εργοδότες
  • Για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, για χωρίς προϋποθέσεις επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους
  • Ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Για την απόκρουση όλων των νόμων και κυβερνητικών μεθοδεύσεων που ισοπεδώνουν τη δημόσια-δωρεάν υγεία και παιδεία, που προωθούν την αξιολόγηση, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Αλληλεγγύη στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, την απεργία των εργαζομένων στην Coca-Cola, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και τους αγώνες των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους
  • Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στην εισβολή Γαλλίας-ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


  • Άμεση καταγγελία της ψευδοσύμβασης
  • Συνεχείς παρεμβάσεις στην έδρα του Europalso και στα φροντιστήρια-μέλη του με στόχο την πίεση υπογραφής ΣΣΕ
  • Πιο συχνές παρεμβάσεις του σωματείου σε χώρους δουλειάς για ενημέρωση και συσπείρωση συναδέλφων
  • Κάλεσμα του Βύρωνα στα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου σε κοινές γενικές συνελεύσεις και δράσεις ενάντια στη αντεργατική λαίλαπα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου