Χρήσιμα

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΡΩ ΣΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών μοίρασε στους συνέδρους του 35ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), που ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία αύριο Κυριακή 20/1, το παρακάτω κείμενο-παρέμβαση:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

από το προηγούμενο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ έχουν συμβεί στη χώρα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Τα απανωτά μνημόνια που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι κάθε λογής συγκυβερνήτες τους, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ, από κοινού με την ιμπεριαλιστική τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, έχουν συνθλίψει κάτω από τις επιταγές ντόπιου και ξένου κεφαλαίου κάθε εργατικό και ασφαλιστικό δικαίωμα που είχε κατακτηθεί μέσα από σκληρούς εργατικούς αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες. Το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του είναι απόλυτα δέσμιο των καπιταλιστικών συμφερόντων και επιλογών πριμοδοτώντας ολοένα και περισσότερο το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία παραβιάζεται κατάφορα.  Οδηγούν όλο το λαό στην ανεργία και τη φτώχεια, τον αποπροσανατολίζουν, τον τρομοκρατούν, τον διώκουν. Στην προσπάθειά τους να συντρίψουν την αυτοοργάνωση των εργαζομένων σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτόγνωρες μορφές κρατικής και παρακρατικής βίας. Την στιγμή που λαμβάνουν εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, συγκαλύπτουν το σάπιο πολιτικό και επιχειρηματικό προσωπικό της διαπλοκής που αναφέρεται στην «Λίστα Λαγκάρντ». Από την άλλη, το κράτος και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα ευνοεί τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ως τρόπο διαχείρισης της κρίσης και των εργατικών αγώνων από το κεφάλαιο, που χτυπούν ανενόχλητα μετανάστες και αγωνιστές και εισβάλλουν στις γειτονιές και τα σχολεία για να δηλητηριάσουν τα μυαλά της νεολαίας και όλων των εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Μέσα σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης – ενός ήδη από πριν ευαίσθητου χώρου στην εργοδοτική αυθαιρεσία – έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα με την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, τη διεύρυνση του καθεστώτος της επισφαλούς εργασίας, τις συνδικαλιστικές απολύσεις.

Είναι γνωστό ότι εδώ και σχεδόν 10 χρόνια τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν αποτελέσει προνομιακό πεδίο αντεργατικής πολιτικής και οι εργαζόμενοι καθηγητές σε αυτά έχουν γίνει πειραματόζωα εφαρμογής άθλιων εργασιακών συνθηκών, που τώρα με τα μνημόνια έχουν επικρατήσει σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η εργοδοτική ένωση, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso , εδώ και πολλά χρόνια υπογράφει με  τους δικούς της ανθρώπους  παρασυμβάσεις για τον νομό Αττικής με εξευτελιστικές αποδοχές, έναντι των ήδη χαμηλών αποδοχών που προβλέπουν προηγούμενες πανελλαδικές συμβάσεις εργασίας και οι σχετικές Διαιτητικές Αποφάσεις (Δ.Α.), καταργώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Αισχρό αποκορύφωμα η υπογραφή, στις 6/9/2012, της ΣΣΕ-έκτρωμα, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013,  ωρομισθίου 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά), η οποία καθορίζει ποσοστό μείωσης των αποδοχών των καθηγητών περίπου κατά 90%! Υπέγραψαν δηλαδή για ψίχουλα στο επίπεδο της ΕΓΣΣΕ. Τους καθηγητές με προϋπηρεσία από 901 έως 1880 ημερομίσθια θέλουν να τους πληρώνουν για κάθε ώρα εργασίας με 6,60 + 0,20  ευρώ μεικτά, ενώ αυτούς με προϋπηρεσία από 1801 έως 2700 ημερομίσθια με 6,60 + 0,40 ευρώ μεικτά. Στον κλάδο επικρατεί γενικευμένο καθεστώς μαύρης εργασίας, υπογραφής 3μηνων συμβάσεων, μη καταβολής δεδουλευμένων και δώρων.

Τον τελευταίο χρόνο η επίθεση που εμείς οι καθηγητές στα ΚΞΓ έχουμε δεχτεί έχει ενταθεί, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια δικαιώματος και αξιοπρέπειας. Εκτός από την εκτρωματική ΣΣΕ των 3,52 ευρώ, οι εργοδότες τοποθέτησαν λακέδες τους στην εκλογική διαδικασία του Βύρωνα το Δεκέμβριο 2011. Η συνέχεια ήταν ένας καταιγισμός προσφυγών και αγωγών κατά του Συλλόγου μας από το  Europalso, το ψευδοσωματείο και τα τσιράκια τους με σκοπό να ακυρώσουν τις εκλογές μας  και να ανακόψουν τη διαδικασία  των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ. Έκαναν ό,τι ήταν δυνατό ώστε να αμφισβητηθεί η αριθμητική υπεροχή μας ως αντιπροσωπευτικού σωματείου του κλάδου. Η δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, έκανε με εγκληματικό τρόπο δεκτά τα αισχρά εργοδοτικά αιτήματα, άνοιξε τον δρόμο στους εργοδότες ώστε να επεμβαίνουν στις εσωτερικές διαδικασίες εργατικών σωματείων και εμμέσως επιβράβευσε τη πρακτική σύστασης ψευδοσωματείων.  Συγκεκριμένα, η απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται το σωματείο-μαϊμού ως αντιπροσωπευτικό για τα ΚΞΓ Αττικής, αναφέρει ότι ο «Βύρων», που αποτελεί κλαδικό σωματείο, δεν αρκεί συνολικά να διαθέτει αριθμό ψηφισάντων μελών μεγαλύτερο από μια άλλη οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε μικρότερο πεδίο, αλλά οφείλει να επικαλεστεί κι αποδείξει ότι έχει περισσότερα ψηφίσαντα μέλη από τη δεύτερη οργάνωση στο συγκεκριμένο πεδίο ισχύος των ΣΣΕ. Η απόφαση της προσφυγής της «μαύρης-σύμπραξης» εργοδοτών-συγγενών βγήκε λίγες μόλις ημέρες πριν την υπογραφή της νέας ΣΣΕ-έκτρωμα που είχαν ήδη ετοιμάσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή υπεγράφη εν μέσω των ανακοινώσεων της κυβέρνησης-τρόικας για την κατάργηση ουσιαστικά της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ με τη μη επεκτασιμότητα και την μη καθολικότητα αυτής, αλλά και όλων των άλλων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Έτσι, ο χώρος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε μία ζούγκλα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό κόστος, με καμία θεσμική προστασία των εργαζομένων από τις αχόρταγες ορέξεις των αφεντικών. Στις κινητοποιήσεις του Βύρωνα στην έδρα του Europalso και στο φροντιστήριο του Γ.Γ. της εργοδοτικής ένωσης Ζηκόπουλου δεν δίστασαν να παρατάξουν αστυνομικές δυνάμεις και μπράβους για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Επιστράτευσαν ακόμα και φωτογράφο για να τους φωτογραφίσει. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Interlingua οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και πολλούς μήνες, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, ενώ το Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ που έχει μεταφέρει, με την ανοχή των κυβερνήσεων, τα σπουδαιότερα περιουσιακά του στοιχεία σε διάδοχη εταιρεία, αρνείται να υπακούσει σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση που αφορά  στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε συνάδελφο.

Παρά τη στήριξη που οι καθηγητές στα ΚΞΓ, μετά από τις δικές μας προσπάθειες, έχουν λάβει από σωματεία και πολιτικές συλλογικότητες με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, και επερωτήσεις στη Βουλή δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν αυτό το σάπιο εργασιακό καθεστώς. Οι ευθύνες της ομοσπονδίας και της κυβερνητικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι τεράστιες.  Όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΟΙΕΛΕ διαγράφοντας το ιστορικό μας σωματείο μας από μέλος της, και εν συνεχεία απορρίπτοντας αίτηση του για επανένταξή στην Ομοσπονδία υποδεικνύει την κομματικοποίηση που έχει διεισδύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον εργαλειακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία της την βάση. Η διαγραφή του Βύρωνα δείχνει την προσπάθεια πολιτικού ελέγχου των σωματείων μελών της από τις κυβερνητικές παρατάξεις. Η δραματική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, η ληστρική μείωση των αποδοχών και ο δικαστικός διασυρμός του σωματείου μας δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αδράνεια της ΟΙΕΛΕ. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας έδρασε ενάντια στους συνδικαλιστικούς αγώνες, καθώς οι επιλογές της εξυπηρετούν εμμέσως τα εργοδοτικά συμφέροντα Το «περίφημο» σχέδιο ενάντια στο εργοδοτικό σωματείο που εκφώνησε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στο προηγούμενο συνέδριο έμεινε στα χαρτιά. Για μια ακόμα φορά  περίσσεψαν οι βερμπαλισμοί, η πολιτική του «κοινωνικού διαλόγου» και της «διαμεσολάβησης» της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η ΟΙΕΛΕ, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με αντιμνημονιακή ρητορική, από την εποχή της εμφάνισης του εργοδοτικού σωματείου (2004) δεν οργάνωσε καμία σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίτρινος συνδικαλισμός και φυσικά καμία κινητοποίηση. Όποιες δε ανακοινώσεις εξέδωσε το τελευταίο διάστημα έγινε αποκλειστικά κατόπιν δικής μας πίεσης. Αντίθετα, έχει στις τάξεις της το «Σύλλογο Διδασκόντων Καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ελλάδας» προκειμένου να διασφαλίσει τα γραφειοκρατικά συμφέροντα της, διασπώντας περαιτέρω τους εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Το εν λόγω σωματείο μάλιστα φιλοδοξεί να εξάγει παραρτήματά του ανά την Ελλάδα, και μάλιστα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που υπάρχουν ήδη σωματεία που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων. Είναι προφανές, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν επιδιώκει με κανένα τρόπο να υπερασπιστεί επάξια τα συμφέροντα των ξενόγλωσσων καθηγητών και να συμβάλλει στο τσάκισμα του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-εργοδοσίας, και των λακέδων τους. Εσχάτως κατήγγειλε και την προσπάθεια κλαδικού συντονισμού των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας μάλιστα τους συναδέλφους του ΣΕΦΚ (!) γιατί γνωρίζει ότι ο μόνος δρόμος σύγκρουσης με την εργοδοτική τρομοκρατία, που μπορεί να επιφέρει νίκες, είναι η αντίσταση από τα κάτω που έρχεται σε αντίθεση με τις γραφειοκρατικές και διαχειριστικές πρακτικές.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση να στηρίξουν εμπράκτως τους αγώνες μας ενάντια στην εργοδοσία και να πλαισιώσουν τις διαδικασίες βάσης.

Καλούμε το συνέδριο της Ομοσπονδία να πάρει πίσω την απόφαση διαγραφής του «Βύρωνα» και να επιτρέψει την εγγραφή του στην δύναμη της ΟΙΕΛΕ. Θέση στις τάξεις της Ομοσπονδία δεν πρέπει να έχουν μόνο τα αμιγώς ομοιεπαγγελματικά σωματεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την δράση της Κλαδικής επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ στα μάτια όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών όλους εκείνους που συμμάχησαν και συνέβαλλαν στην ισοπέδωση των πενιχρών απολαβών μας.

  • ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ».
  • ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ» (EUROPALSO) ΚΑΙ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΜΗΡΟΣ».
  • ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (βλέπε Βερβεσός του ΔΣΑ) ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΗ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.
  • ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ  ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.
  • ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
  • ΟΣΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΚΟΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου