Χρήσιμα

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

16/12: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΠΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών κατέθεσε στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση του ΒΥΡΩΝΑ (16/12/2012) το παρακάτω Σχέδιο Προγραμματισμού / Δράσης. 

Η σημερινή τακτική γενική συνέλευση βρίσκει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση. Μετά από δυόμιση χρόνια μνημονιακών πολιτικών εμπνεύσεως ξένων και εγχώριων κεφαλαίων με εκφραστές την ιμπεριαλιστική τρόικα και τις αστικές κυβερνήσεις, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην πείνα και την εξαθλίωση, η ανεργία καλπάζει, η ύφεση ολοένα βαθαίνει· το νομικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τροποποιείται, ξηλώνοντας εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα και αφήνοντας τους εργαζόμενους βορά στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Στη δημόσια ζωή, ο εκφασισμός σε αγαστή συνεργασία με την ένταση της καταστολής και την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών αποτελούν τρανή απόδειξη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και του πολιτικού του εποικοδομήματος εγχώρια και διεθνώς. Ενός συστήματος που, αν δεν ανατραπεί, θα επιβάλει την ταξική του κυριαρχία μόνο με την κλιμάκωση της βίας και την αντιδραστική εκτροπή.

Φαίνεται πως προνομιακό πεδίο αυτής της αντεργατικής πολιτικής που έχει στόχο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι τα κέντρα ξένων γλωσσών και η ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα. Από το 2004, με την ίδρυση του εργοδοτικού σωματείου «Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» και την υφαρπαγή της αντιπροσωπευτικότητας του κλάδου από τον «Βύρωνα», μέχρι σήμερα, οι εργασιακές συνθήκες στα κέντρα ξένων γλωσσών έχουν αλλάξει δραματικά: Η νέα σύμβαση τύπου «cosa nostra» που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο οι εργοδοτικές ενώσεις Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Εuropalso και των φροντιστηρίων του ΟΜΗΡΟΥ με τον εαυτό τους, το διαβόητο εργοδοτικό «σωματείο εργαζομένων ξένων γλωσσών νομού Αττικής» καθορίζει δύο βασικά μεικτά ημερομίσθια, το πρώτο 3,52 ευρώ και το δεύτερο 6,60 ευρώ για καθηγητές που έχουν συμπληρώσει πάνω από 900 ημερομίσθια, ενώ συνυπολογίζοντας τις απώλειες από όλα τα κεφάλαια της σύμβασης η μείωση αγγίζει το 90% (!) έναντι της Δ.Α. 5/2011 για τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας. Με την αρωγή μεγαλοδικηγόρων του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται στον ευαίσθητο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης η επιβολή πρακτικών «κίτρινου» συνδικαλισμού, η βίαιη μεταφορά πλούτου στις τσέπες των εργοδοτών, ο αποκλεισμός των έμπειρων καθηγητών από την διδασκαλία και η μετατροπή των απασχολουμένων σε υποζύγια που οφείλουν αγόγγυστα να υπομένουν την μοίρα τους.

Είναι  φανερό ότι βασικός σκοπός της ίδρυσης του ψευδοσωματείου είναι η υφαρπαγή της αντιπροσωπευτικότητας του κλάδου και η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα αφενός να επιβάλλεται εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα και αφετέρου να αβγατίζουν τα κέρδη των φροντιστηρίων. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους στις εκλογές του Βύρωνα που διεξήχθησαν στις 11 και 18/12/2011, οι εργοδότες «φύτεψαν» δικά τους άτομα ώστε να εγγραφούν ως μέλη. Η συνέχεια ήταν ένας καταιγισμός προσφυγών και αγωγών κατά του σωματείου από το Europalso, το ψευδοσωματείο και τα τσιράκια τους με σκοπό να ακυρώσουν τις εκλογές του σωματείου μας και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ  από τον "Βύρωνα" με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή του έναντι του ψευδοσωματείου. Η «δικαιολογία» των εργοδοτών ήταν ότι ο «Βύρωνας» δεν μπορεί να έχει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου λόγω του ότι είναι σωματείο κλαδικό σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Η απόφαση 4/2012 της πρωτοβάθμιας τριμελούς επιτροπής του άρθρου 15 Ν. 1264/82 του Πρωτοδικείου, που αποφασίστηκε στις 27/6 και δημοσιεύτηκε στις 14/9/2012, και η οποία δεν προσβάλλεται δικαστικά, έκανε με εγκληματικό τρόπο δεκτά τα αισχρά αιτήματα των αφεντικών και του «κίτρινου» σωματείου τους και ανοίγει τον δρόμο στους εργοδότες να έχουν λόγο στις εσωτερικές διαδικασίες εργατικών σωματείων.

Η απόφαση της Επιτροπής του Πρωτοδικείου να αναγνωρίσει το σωματείο «μαϊμού» ως «αντιπροσωπευτικό σωματείο για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τομέα των κέντρων ξένων γλωσσών της περιφέρειας του τέως Νομού Αττικής» καθιστά τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης ζούγκλα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό κόστος. Εμείς, βέβαια, δεν εκπλησσόμαστε από την απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης στο πλευρό των εργοδοτικών ενώσεων. Η απόφαση της προσφυγής της «μαύρης σύμπραξης» εργοδοτών-συγγενών βγήκε λίγες μόλις ημέρες πριν την υπογραφή της ΣΣΕ-έκτρωμα που είχαν ήδη ετοιμάσει.

Συνάδελφοι, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δηλώνουν την αδυναμία του σωματείου μας όχι απλώς να πετύχει νίκες και κατακτήσεις αλλά έστω να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη και να ανακόψει τον οδοστρωτήρα που έχουν βάλει μπρος κυβέρνηση και εργοδοσία. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ότι όσο υπάρχει το εργοδοτικό σωματείο και υπογράφει αυτό τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το σωματείο είτε θα οδηγηθεί προς διάλυση είτε θα είναι ένα σωματείο-σφραγίδα.

Οφείλουμε, επίσης, να κάνουμε την αυτοκριτική μας.  Είναι γεγονός ότι με ευθύνη της κυρίαρχης παράταξης ΑΣΚ, το σωματείο άλλαξε το 2006 το καταστατικό του και έγινε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την επικάλυψη των άλλων σωματείων που δρούσαν στο χώρο και την διαγραφή του από την ομοσπονδία.  Με ευθύνη της πλειοψηφίας και του δικηγόρου δεν έγινε καμία κινητοποίηση στο δικαστήριο για να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση υπέρ των εργοδοτών, όπως και υπήρξε άρνηση κατάθεσης ανακοινώσεων. Θεωρούμε αρνητικό ότι δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη εκτίμηση εκ μέρους του σωματείου για την κατάληξη του θέματος, λες και όλα βαίνουν καλώς. Είναι, επίσης, γεγονός ότι με ευθύνη της ΑΣΚ, έγιναν πλήθος παρατυπίες στη διεξαγωγή των εκλογών, πράγμα που έδωσε πάτημα για τον καταιγισμό των αγωγών και των προσφυγών και την υπογραφή της επαίσχυντης κίτρινης σύμβασης. Με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, συστηματικά υποβαθμίζεται η δημοκρατική λειτουργία του σωματείου, με ολέθριες συνέπειες για την ενότητα των εργαζομένων και την μαζικότητα του σωματείου.

Εμείς, ως Ενωτική Πρωτοβουλία, συμμετείχαμε σε κάθε ΔΣ κάνοντας προτάσεις και ασκώντας κριτική στην κυρίαρχη παράταξη, συμμετείχαμε σε όλες εκείνες τις κινητοποιήσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε και συμβάλλουμε με δημοσιεύσεις στην προώθηση των δράσεων του συλλόγου. Συμμετείχαμε σε κάθε Γενική Συνέλευση, καταθέτοντας προτάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο με βασικό γνώμονα όχι την ενίσχυση ενός κομματικού χώρου αλλά την ενότητα των εργαζομένων στην βάση των προβλημάτων τους. Πολλές φορές με δική μας πρόταση στο ΔΣ και την ΓΣ, υποθέσεις των εργαζομένων οδηγήθηκαν σε τριμερή επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας (AXON, INTERLINGUA). Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως κατ’ επανάληψη ενημερώσαμε το ΔΣ και τη ΓΣ, η Ενωτική Πρωτοβουλία προχωρεί σε δικές της πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως οι επερωτήσεις βουλευτών για τα προβλήματα του κλάδου μας, δημοσιεύματα στον τύπο, συμμετοχή στην Επιτροπή για την Ιδιωτική Εκπαίδευση και τελευταία, την σημερινή εκδήλωση για τους καθηγητές ξένων γλωσσών. Είμαστε σε επικοινωνία με τους επιστημονικούς συλλόγους ενώ απαιτήσαμε από την  ΟΙΕΛΕ  να καταθέσει  ψήφισμα υπέρ μας στα δικαστήρια. Στο θέμα των δικαστικών αγωγών συνεργαστήκαμε με τον δικηγόρο, παραδίδοντάς του ό,τι υλικό είχαμε (δημοσιεύσεις, επερωτήσεις, ψηφίσματα κ.λπ.) ενώ με τις καίριες παρατηρήσεις μας συχνά επισημάναμε λάθη και παρατυπίες που θα μπορούσαν να έχουν εκθέσει το σωματείο στο δικαστήριο.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης και σύνθλιψης των εργαζομένων, διαφαίνεται η ανάγκη για εκδημοκρατισμό και μαζικοποίηση των σωματείων που θα επιτρέψουν την συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες, την αυτοοργάνωση τους και την αναδιάρθρωση του εργατικού κινήματος. Μόνο ο συντονισμός με τα άλλα σωματεία, η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να αποκρούσουν την συντονισμένη επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης και να συσπειρώσουν την εργατική τάξη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος να αντιμετωπίζει την φτώχεια, τα χαράτσια, την φοροληστεία, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές συμμορίες.

Απαιτούμε-Παλεύουμε για:
  • Ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΔΝΤ
  • Να ακυρωθούν τα μνημόνια-να διαγραφεί το χρέος

Προτείνουμε:
  • Νέες δράσεις στην Axon
  • Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων στην Interlingua
  • Κινητοποίηση στο φροντιστήριο της εργοδοτικής ένωσης του Europalso.
  • Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους καθηγητικούς συλλόγους ξένων γλωσσών για ενημερωτική συνάντηση
  • Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων, την προπαγάνδα κατά του εργοδοτικού σωματείου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την μαζικοποίηση του σωματείου
  • Εγγραφή νέων μελών σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές του σωματείου. Ανανέωση και εκκαθάριση μητρώου. Ψηφοφορία για την έγκριση των εγγραφών από τη Γενική Συνέλευση με ονομαστική αναφορά. Καμία εγγραφή στο σύλλογο χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. ή της Γενικής Συνέλευσης.
  • Οικονομικός έλεγχος από την Ελεγκτική Επιτροπή σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές. Διαφάνεια στη λειτουργία του οργάνου. Οργανωμένη και συστηματική δουλειά του Δ.Σ. Οικονομική τακτοποίηση και λογοδοσία της ταμία στις Γενικές Συνελεύσεις και έγκριση δαπανών από το Δ.Σ. στο τέλος κάθε μήνα.
  • Ενότητα στη δράση, συμμετοχή, αλληλεγγύη. Ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ.και του σωματείου για στοχευμένες δράσεις και συμμετοχή σ'αυτές.
  • Συμμετοχή στις γενικές απεργίες με τα πρωτοβάθμια σωματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου