Χρήσιμα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

16/12: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα: εργασιακό πλαίσιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

«Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη;» Αντόνιο Γκράμσι*

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να εκθέσουμε αυτό που ήδη βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Ο κλάδος μας ήδη από το 2004 στοχοποιήθηκε και έγινε το πρώτο πειραματόζωο πάνω στο οποίο οι εργοδοτικές ενώσεις σε αγαστή συνεργασία με τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν μεθόδους εξόντωσής μας και κατάφεραν πλέον σήμερα να μας επιβάλλουν να εργαζόμαστε – όσοι από εμάς ακόμη εργαζόμαστε -  με εξευτελιστικούς εργασιακούς όρους και μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας: δεν άφησαν τίποτα όρθιο, κανένα δικαίωμα, κανένα ίχνος αναγνώρισης του εκπαιδευτικού μας έργου. Σήμερα πλέον οι εργοδότες μπορούν να καυχηθούν ότι νίκησαν: κατάφεραν να υπογράψουν και πάλι, για το τρέχον σχολικό έτος 2012-13 στο νομό Αττικής, την αισχρή «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με το στημένο από τους ίδιους «Σωματείο εργαζομένων στα Κ.Ξ.Γ. Αττικής», ένα σωματείο φάντασμα δίχως καμία συνδικαλιστική δράση, που έχει μέλη του συζύγους και τέκνα των εργοδοτών. Τώρα πια έχει γίνει κατανοητό σε όλους ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ψευδοσωματείου: η «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» – έκτρωμα που ορίζει ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μικτά και δεν διασφαλίζει κανένα εργασιακό μας δικαίωμα!

Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι αυτή η νίκη των εργοδοτών δεν θα διατηρηθεί για πολύ.  Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των καθηγητών ξένων γλωσσών, να ανατρέψουμε την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος όλων μας και να χαράξουμε μια νέα πορεία για τις ζωές τις δικές μας και των μαθητών μας. Μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε ενωτικά με όπλο μας την αλληλεγγύη για γνήσιες συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. Να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο σχολείο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των μαθητών και θα θέσει εν αχρηστία την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η τρικομματική κυβέρνηση  ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ διακρίνεται για την ζέση με την οποία σπεύδει να εφαρμόσει τις επιταγές της Τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, μάλιστα πολλές φορές κάνει περισσότερα απ’ όσα οι διεθνείς τοκογλύφοι απαιτούν· αδιαφορεί επιδεικτικά  για τις ανθρώπινες ζωές, μιλάει για αριθμούς που δεν βγαίνουν, ψελλίζει ανεδαφικά σχέδια δήθεν ανάπτυξης, κουρελιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, οδηγεί το λαό στο γκρεμό και μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο των κεφαλαιοκρατών. Στο πλάι της η σημερινή κυβέρνηση έχει από τη μια πλευρά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, εντεταλμένα όργανα της κυβέρνησης και των καναλαρχών, τα οποία συνεχίζουν απτόητα την προπαγάνδα τους υπέρ της πολιτικής της και αυτής των μνημονίων, και από την άλλη το φασιστικό μόρφωμα-ανάχωμα του συστήματος, τη Χρυσή Αυγή, που μολονότι τρομοκρατεί και εγκληματεί, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός την προστατεύει απροκάλυπτα και την καλύπτει. Οι μάσκες όμως έχουν πέσει, κανείς τους δεν πείθει το λαό που δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει και γι΄αυτό οργανώνεται και αντιστέκεται στη βάρβαρη κρατική καταστολή.

Εμείς τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να δράσουμε ώστε να αναχαιτίσουμε τη λαίλαπα που μας έχει περιζώσει από παντού; Τι έχει να αφηγηθεί και τι να προτείνει ο καθένας μας για όλα αυτά;  Αυτά τα ερωτήματα μάς οδήγησαν στην απόφαση να οργανώσουμε μια εκδήλωση-συζήτηση την Κυριακή, 16 Δεκέμβρη και ώρα 4μμ. στον φιλόξενο  πολιτιστικό χώρο «Πολιτεία», Μοναστηρίου 136 Κ' Θηναίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, δίπλα στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου.Θα υπάρξουν σύντομες εισηγήσεις από μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, καθώς και από συναδέλφους συλλόγων αποφοίτων των ξένων φιλολογιών, του συλλόγου καθηγητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, του συλλόγου εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και της επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσει γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή  ιδεών για όλα τα παραπάνω.

Θα χαρούμε να σε δούμε στην εκδήλωσή μας, να πιούμε ένα καφέ ή ένα τσάι και να ακούσουμε τις δικές σου απόψεις, που για μας έχουν πραγματικά ιδιαίτερη αξία.

*Η προμετωπίδα του κειμένου αυτού γράφτηκε από τον Α.Γκράμσι σχεδόν πριν από έναν αιώνα κι όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν νομίζετε;

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «ο Βύρων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου