Χρήσιμα

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1992/1993


Άρθρο από το ένθετο Παιδεία & Kοινωνία της Κυριακάτικης Αυγής (28/10/2012), σελίδα 7
http://users.sch.gr/nikasleon/PAIDEIA76.pdf

Ξενόγλωσση ιδιωτική εκπαίδευση με αποδοχές 1992/1993

EΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ»


Σε ειδική μισθολογική και οικονομική ζώνη στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης επιχειρείται να μετατραπούν τα κέντρα ξένων γλωσσών (κατ' αρχάς) στην Αττική, όπου για δεκαετίες εκατομμύρια σπουδαστών φοίτησαν και χιλιάδες δάσκαλοι κάθε λογής γλώσσας εργάστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το έτος 2011/2012 ο συνολικός αριθμός των αδειοδοτημένων ΚΞΓ ανήλθε στα 6.564. Το σύνολο των διδασκόντων ήταν 21.837, εκ των οποίων οι 8.187 πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών γλωσσικής διδασκαλίας (ξενόγλωσσης φιλολογίας) και οι 13.650 ήταν κάτοχοι τίτλου επάρκειας. Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κξγ την τελευταία εικοσαετία και ο τεράστιος αριθμός σπουδαστών -το Υπ. Παιδείας για το σχολικό έτος 2011/2012 υπολόγισε σε 510.575 τον αριθμό των σπουδαστών - καταδεικνύει την αδυναμία της δημόσιας εκπαίδευσης να καλύψει την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών που καταλήγει να μετατρέπεται σε μια ακριβή επένδυση για την ελληνική οικογένεια. Η επιλογή των κυβερνήσεων να συγκεντρώσουν αποκλειστικά την γλωσσομάθεια των Ελλήνων στα χέρια ανεξέλεγκτων επιχειρηματικών συμφερόντων και εταιρειών franchise (δικαιόχρησης) δεν αποκαλύπτει μόνο την συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου αλλά εξηγεί και τις αιτίες της συνεχούς υποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου που πρόσφατα οι εργοδότες το κοστολόγησαν ανά ώρα, ισοδύναμο με δύο εισιτήρια ή έναν καφέ.

Η νέα σύμβαση «cosa nostra» που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο οι εργοδοτικές ενώσεις Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Εuropalso και των φροντιστηρίων του ΟΜΗΡΟΥ με τον εαυτό τους, το διαβόητο εργοδοτικό «σωματείο εργαζομένων ξένων γλωσσών νομού Αττικής», καθορίζει δύο βασικά μεικτά ημερομίσθια, το πρώτο 3,52 ευρώ και το δεύτερο 6,60 ευρώ για καθηγητές που έχουν συμπληρώσει πάνω από 900 ημερομίσθια. Αν ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της υποαπασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο ο παραπάνω αριθμός ημερομισθίων αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 6 χρόνια εργασίας. Επιχειρείται μείωση στις βασικές αποδοχές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 64%, ενώ συνυπολογίζοντας τις απώλειες από όλα τα κεφάλαια της σύμβασης η μείωση αγγίζει το 90% (!) έναντι της Δ.Α. 5/2011 για τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας. Με την αρωγή μεγαλοδικηγόρων του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται στον ευαίσθητο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης η επιβολή πρακτικών "κίτρινου" συνδικαλισμού, η βίαιη μεταφορά πλούτου στις τσέπες των εργοδοτών, ο αποκλεισμός των έμπειρων καθηγητών από την διδασκαλία και η μετατροπή των απασχολουμένων σε υποζύγια που οφείλουν αγόγγυστα να υπομένουν την μοίρα τους.

Επειδή στις μέρες μας γίνεται πολύ λόγος για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, αναγάγαμε τα 3,50 ευρώ σε δραχμές και προέκυψε το ισοδύναμο ποσό των 1.199,44 δραχμών (=3,52 ευρώ Χ 340,75 δρχ.). Στην συνέχεια ανατρέξαμε είκοσι χρόνια πίσω και βρήκαμε ότι το 1993, οι εργαζόμενοι στα κέντρα ξένων γλωσσών εργαζόντουσαν με βασικό ωρομίσθιο 1.142 δραχμές (Υπ. Εργασίας Π.Κ. 84/30.7.1993). Επιπροσθέτως και σε αντίθεση με τις εν λόγω συμβάσεις καθοριζόταν από τότε μηνιαίος μισθός για 18 ώρες εργασίας την εβδομάδα, χορηγείτο για την προετοιμασία του μαθήματος πρόσθετη αμοιβή μίας ώρας για κάθε 10 ώρες διδασκαλίας και οι ημέρες εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα λογαριάζονταν ως αργίες και πληρωνόντουσαν κανονικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό και τον προ εικοσαετίας τιμάριθμο, τις συνολικές περικοπές στο σύνολο των ετησίων αποδοχών των καθηγητών και τις μειώσεις του επιδόματος της αναγκαστικής καλοκαιρινής ανεργίας προκύπτει ότι η αγοραστική δύναμη των καθηγητών των κξγ προσεγγίζει την προπολεμική εποχή, τότε που θεσπίστηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με τον ισχύοντα έως σήμερα Αναγκαστικό Νόμο 2545/1940.

Η εν λόγω σύμβαση και οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι των εμπνευστών της παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, λειτουργούν διαλυτικά για τον κλάδο και προκαλούν σειρά συνδικαλιστικών παρεμβάσεων από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής-"ο Βύρων" και θύελλα καταγγελιών από το εργατικό κίνημα και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΠ στις 21/9 κατέθεσαν στην Βουλή σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σήμερα που η τρικομματική κυβέρνηση απροκάλυπτα διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες παιδείας κάθε βαθμίδας και η πλειοψηφία των γονέων καταβάλλει αιματηρές προσπάθειες για να εξασφαλίσει τα δίδακτρα για τον κάθε λογής φορέα ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα καρτέλ της «ποιότητας» των εργοδοτικών ενώσεων των κέντρων ξένων γλωσσών, διατηρώντας τα υπερκοστολογημένα δίδακτρα της προηγούμενης περιόδου σε δυσθεώρητα για την εποχή ύψη, προσπαθούν να επωφεληθούν και ως συνεπείς εσωτερικοί εκπρόσωποι της τρόικας να επιβάλλουν ένα δουλοκτητικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Σε μια εποχή που προωθείται συστηματικά η αποσπασματική και η εργαλειακή γνώση για τις ανάγκες της αγοράς, η ανεξέλεγκτη λειτουργία κάθε είδους «εκπαιδευτικής» επιχείρησης, η μεταφορά πόρων από την δημόσια στην ιδιωτική εκπαίδευση και η φτωχοποίηση του λαού μας, το αίτημα για αποκλειστικά δωρεάν δημόσια και υψηλού επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης γίνεται επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η μόρφωση ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να παρέχεται παρά μόνο δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.

Το παραπάνω κείμενο έχει δημοσιευτεί και Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου