Χρήσιμα

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΞΓ



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58



Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα

Τηλ: 5238148, 5230819

Fax: 5230819
 site:          www.oiele.gr
___________________________________________________________________
                             Αθήνα, 14/9/2012
                                Αριθμ. Πρωτ: 23927

ΠΡΟΣ
Τον  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υφυπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ.  Θ. Παπαθεοδώρου


Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι για μία ακόμη φορά να καταγγείλουμε στα θεσμικά όργανα της πολιτείας μία από τις πλέον κραυγαλέες και βάναυσες περιπτώσεις καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και εγκατάστασης ενός ιδιότυπου εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα. Ο χώρος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών μετατρέπεται ραγδαία σε ζούγκλα ανομίας, χωρίς το επίσημο κράτος να πράττει τα από το νόμο προβλεπόμενα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
            Η εργοδοτική πλευρά, προκειμένου να φιμώσει θεσμικά τους εργαζόμενους, έχει προβεί στην ίδρυση δήθεν εργατικού σωματείου που κατ’ ουσίαν ελέγχεται από τους εργοδότες. Το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού Αττικής», το οποίο συστήθηκε με εμπνευστές και αρχιτέκτονες ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με αδιαφανείς διαδικασίες συνυπέγραψε και εφαρμόζει στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, «μαϊμού» συλλογικές συμβάσεις εργασίας με απολαβές πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ. Όπως προκύπτει από το καταστατικό του σωματείου η συντριπτική πλειοψηφία των 21 ιδρυτικών μελών του είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Τα δύο εργοδοτικά σωματεία, το αυθεντικό εργοδοτικό με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso» και το ψευδοσωματείο των εργαζομένων συνήψαν ΣΣΕ ντροπής που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
·         Δραματική συρρίκνωση των αμοιβών των εκπαιδευτικών από τα 9 ευρώ στα 2,90 ευρώ καθαρά ανά ώρα. Συνολικά μειώνουν τις αποδοχές των καθηγητών σε ποσοστό που φτάνει το 63% έναντι της Διαιτητικής Απόφασης 5/2011 και σχετικές προηγούμενες Δ.Α. και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εκπαιδευτικός με πλήρες ωράριο έχει, με την επαίσχυντη αυτή συναπόφαση των «κοινωνικών εταίρων», μηνιαίες αποδοχές που φθάνουν το ποσό των 270 ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερες από ό, τι προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Πέραν του απάνθρωπου της απόφασης αυτής, προκύπτουν για τα δύο σωματεία σαφείς ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές.
·         Κατάργηση των επιδομάτων της προηγούμενης ΣΣΕ.
·         Υπερδιπλασιασμός της προϋπηρεσίας για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας.
Είναι ευνόητο πως η εξοντωτική κατακρήμνιση των αποδοχών των εκπαιδευτικών σε επίπεδα Μπαγκλαντές πριμοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους φροντιστηριούχους και γεννά συνθήκες ακραίας κερδοσκοπίας, ακραίας ανομίας και ανισότητας που σε καιρό κρίσης προκαλεί βάναυσα την κοινωνία. Την ώρα που τα δίδακτρα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και οι φροντιστηριούχοι εισπράττουν 100 ευρώ από κάθε μαθητή για πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών, η μισθολογική κινεζοποίηση των εκπαιδευτικών αποτελεί χυδαία και βουλιμική κερδοσκοπική ενέργεια που προκαλεί βάναυσα την κοινωνία. Ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2012,  η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από ελέγχους  βρήκε στα γραφεία των συλλόγων σε περιοχές της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, έγγραφα και στοιχεία που δείχνουν τον καθορισμό κατώτατων τιμών στα φροντιστήρια - μέλη τους, περιορισμό στις εκπτώσεις και τις μειώσεις των διδάκτρων, αλλά και απαγόρευση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να μετέχουν οι μαθητές τους σε διαγωνισμούς άλλων κέντρων πιστοποίησης με στόχο να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων - μελών τους να μην κατεβάζουν τις τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος και να μην μπορούν να δίνουν μεγαλύτερες παροχές και να μην συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών.
Είναι προφανές, ακόμη και για τον πλέον δύσπιστο, πως στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών η απουσία κρατικής εποπτείας έχει γεννήσει ένα κράτος εν κράτει, μια βάση οξύτατης ανομίας και μεσαιωνικής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Είναι επείγον η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλέσει άμεσα τους αυθεντικούς κοινωνικούς φορείς – την ΟΙΕΛΕ και τους φροντιστηριούχους – να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλους. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των επιπτώσεων της ανομίας και της όξυνσης της ανισότητας και της αδικίας που προκαλεί η αυθαίρετη και παράνομη πρακτική των ιδιοκτητών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου