Χρήσιμα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές, εμείς οι καθηγητές που εργαζόμαστε στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς μέσα στο οποίο είμαστε εξαναγκασμένοι να διδάσκουμε. Ένα μεσαιωνικό καθεστώς που μηχανεύτηκαν και στη συνέχεια επέβαλαν οι εργοδότες- ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών με τις πλάτες της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία κωφεύει μπροστά στην καταβαράθρωση κάθε δικαιώματος στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία και την Κοινωνική Μέριμνα. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι εμείς που σας διδάσκουμε ξένες γλώσσες στα φροντιστήρια της Αττικής, δουλεύουμε με αμοιβές εξευτελιστικές για το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που παρέχουμε, μολονότι οι αποδοχές μας και κατά τα προηγούμενα χρόνια, πριν την έλευση της Τρόικας και των μνημονίων, ήταν οι χαμηλότερες από όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Οι κύριοι εργοδότες, που σας βομβαρδίζουν με τα διαφημιστικά τους φυλλάδια για την ποιότητα σπουδών και την επιστημονική μέθοδο που παρέχονται στα κέντρα τους, αυτοί που διατυμπανίζουν ότι οι συνεργάτες τους καθηγητές είναι άριστοι επιστήμονες και κατηρτισμένοι παιδαγωγοί, εκτός από την ιλιγγιώδη μείωση του ωρομισθίου μας, κατήργησαν ακόμη και τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων μας, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό,  υπερδιπλασίασαν την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, κατήργησαν τις αποδοχές μας για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, και αναίρεσαν ρυθμίσεις οι οποίες προστάτευαν στοιχειωδώς τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Έτσι «επιβραβεύουν» εμάς τους καθηγητές με στόχο να μπορούν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους και να αυθαιρετούν ανενόχλητοι εις βάρος μας. Μην απορείτε πώς μπόρεσαν να καταφέρουν όλα αυτά. Έχουν και τα χρήματα και τους συμβουλάτορες. Την Πέμπτη 6/9/2012, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Europalso, δια της προέδρου του, Άννας Μπουλντούμη, και του Γενικού Γραμματέα του, Γεώργιου Ζηκόπουλου, υπέγραψαν με το alter ego τους, το στημένο από τους ίδιους «σωματείο εργαζομένων» στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής,  σύμβαση εργασίας  (αν μπορεί ποτέ κανείς να την χαρακτηρίσει ως τέτοια),  ώστε να καρπώνονται τα δίδακτρα που πληρώνει ο κάθε μαθητής και να πετούν στους εκπαιδευτικούς, που θα προσλαμβάνουν στις επιχειρήσεις τους, κάποια ψίχουλα για αμοιβή.

Για να γίνει περισσότερο σαφές, αυτή η αμοιβή ανά ώρα διδασκαλίας ορίζεται στα 3,52 ευρώ μεικτά (!), όσο στοιχίζουν, δηλαδή, δύο εισιτήρια του μετρό ή ένας καφές. Ενώ τους καθηγητές με προϋπηρεσία από 901 έως 1880 ημερομίσθια θέλουν να τους πληρώνουν για κάθε ώρα εργασίας με 6,60 + 0,20  ευρώ μεικτά και  τους καθηγητές με προϋπηρεσία από 1801 έως 2700 ημερομίσθια με 6,60 + 0,40 ευρώ μεικτά. Τους καθηγητές δε που θα μπαίνουν σε τάξη για να διδάξουν 18 ώρες  την εβδομάδα,  θα τους αμείβουν με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 253 ευρώ!  Η μείωση αυτή φτάνει σε ποσοστό 63,53% του βασικού μηνιαίου μισθού, ενώ συνυπολογίζοντας τις απώλειες που προκύπτουν από την κατάργηση επιδομάτων προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών και περιόδων αργιών Χριστουγέννων και Πάσχα, η μείωση αυτή αγγίζει το 90%, έναντι της  Δ.Α. 5/2011 για τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας.  Αυτή είναι η αλήθεια και τίποτε περισσότερο.

Η ίδια «σύμβαση»-έκτρωμα, όπως αναμενόταν, υπεγράφη την Τετάρτη 19/9/2012 (πράξη κατάθεσης 21/21-9-2012), και πάλι από το στημένο ψευδο-«σωματείο εργαζομένων» στα Κ.Ξ.Γ. ν. Αττικής  των Κυπριώτου και Φουρναράκη και από τις άλλες δύο εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, α) τον Σύλλογο Φροντιστών Ξένων Γλωσσών Σωματείου ΟΜΗΡΟΣ και Ανεξαρτήτων  και β) το Σωματείο Ιδιοκτητών Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων ΟΜΗΡΟΥ Δήμων Αττικής και Επαρχιών, που εκπροσωπούνται από τους προέδρους των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων τους, Μαρία Μπόκου και Παναγιώτη Λουλάκη.  

Καλούμε γονείς, μαθητές, συλλόγους γονέων, συναδέλφους και συλλογικότητες κάθε μορφής να συμπαραταχτούν στον δίκαιο αγώνα μας ώστε να ανατρέψουμε το δουλοκτητικό αυτό εργασιακό πλαίσιο στα κέντρα ξένων γλωσσών. Παλεύουμε να καταργήσουμε στην πράξη την νέα ψευδοσύμβαση που καθορίζει όσα σας αναφέραμε και η οποία μας υποβιβάζει σε σύγχρονους σκλάβους. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα αναγεννημένο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, χωρίς να απαιτείται η φοίτηση σε φροντιστήρια για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από το σημερινό απαξιωμένο από την κυβέρνηση σχολείο. Οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό σχολείο που θα λειτουργεί μέσα ένα δημιουργικό κι αλληλέγγυο περιβάλλον και δεν θα παρέχει απλώς και μόνο στείρες επιστημονικές γνώσεις. Ένα σχολείο ζωντανό που θα ενθαρρύνει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, θα προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες, θα παροτρύνει τους νέους να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και θα τους βοηθάει στην καλλιέργειά τους, ένα σχολείο τέτοιο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες πολιτών εξοπλισμένων και θωρακισμένων με τα απαραίτητα εφόδια για το στίβο της ζωής. Ένα σχολείο, τέλος, που θα παροπλίσει τα φροντιστήρια, θα δώσει ανάσα και ελεύθερο χρόνο στους νέους και που θα απαλλάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό από το οικονομικό άχθος των διδάκτρων σε κάθε είδους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής - «Ο Βύρων»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου