Χρήσιμα

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ


Πραγματοποιήθηκε χθες 26/7/2012 η διαπραγμάτευση για σύναψη πανελλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ανάμεσα στην εργοδοτική ομοσπονδία των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Νωρίτερα έξω από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ, όπου και έλαβε χώρα η διαπραγμάτευση, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδων εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας στις 26/3 κατήγγειλαν την υποχρεωτική Διαιτητική Απόφαση 12/2010 που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών και όλες τις προηγούμενες στις οποίες παραπέμπει. Στις 10/5, στην συνάντηση που κάλεσαν την ΟΙΕΛΕ για υπογραφή νέας ΣΣΕ, προσήλθαν χωρίς να έχουν γραπτό σχέδιο και προτάσεις κάνοντας φανερό ότι δεν ενδιαφέρονται για υπογραφή ΣΣΕ και δήλωσαν ότι κάλεσαν την συνάντηση για «διερευνητικούς σκοπούς». 

Στην χθεσινή επαναδιαπραγμάτευση η εργοδοτική ένωση προσήλθε με μια προκλητική πρόταση απαιτώντας  συνολική μείωση αποδοχών σε όλα τα κεφάλαια της ΣΣΕ σε ποσοστό έως 50%. Συγκεκριμένα και με προκλητικό τρόπο οι εργοδοτικοί εκπρόσωποι ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς «ως ορθολογική» και «εύλογη» την μείωση του ωρομισθίου στα 8,80 Ευρώ μεικτά και 7,39 Ευρώ καθαρά από 13,57 Ευρώ μεικτά και 11,40 Ευρώ καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για το νομό Αττικής (-35,2%) και 11,09 Ευρώ μεικτά και 9,32 Ευρώ καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ για την υπόλοιπη χώρα που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ (-20,7%). Μείωση μισθού από 1175,09 μεικτά και 987,07 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για το νομό Αττικής σε 774,4 μεικτά και 650,5 καθαρά και από 976 μεικτά και 819,8 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ σε 774,4 μεικτά και 650,5 καθαρά. Κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Ξεπερνώντας ακόμα και τις επιταγές της τρόικας πρότειναν κατάργηση καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης (ένας μεικτός μισθός) και την ληστρική υποχρεωτική χορήγηση της άδειας των εργαζομένων στις ημέρες αργίας των Χριστουγέννων και Πάσχα που τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά και συνεπώς κατάργηση του επιδόματος αδείας! Επιπλέον θέλουν η ενημέρωση των καθηγητών για επαναπρόσληψη αντί για 10 Ιουνίου να γίνεται 10 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετείχαν στην συνάντηση (ΒΥΡΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΕΦΚ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΙΕΛ ΑΧΑΙΑΣ, ΣΕΦΙΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ) έκαναν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν την λεηλασία της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων. Μίλησαν για αντικοινωνική συμπεριφορά, για εργασιακό Μεσαίωνα και προσπάθεια πλουτισμού εκ μέρους των φροντιστηριούχων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (εργαζομένων, μαθητών, ασφαλιστικών ταμείων).

Οι εργαζόμενοι αντιπροτείνοντας αυξήσεις τουλάχιστον στο επίπεδο που καθορίζει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για την Αττική και χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή στις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου, «πέταξαν στα μούτρα» της εργοδοσίας το κουρελόχαρτο με τις προτάσεις της. Μέλος της διοίκησης του ΣΕΦΚ αναφέρθηκε στις διαχρονικές και λυσσαλέες προσπάθειες της εργοδοσίας να πολεμήσει με κάθε τρόπο τον ΣΕΦΚ και να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες (εργοδοτικά ψηφοδέλτια, ποινικές διώξεις, αγωγές, συνδικαλιστικές απολύσεις).

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα στοιχεία, κατήγγειλαν ότι η εργοδοτική ένωση ουσιαστικά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα σε πολλά φροντιστήρια της επικράτειας: μη καταβολή δεδουλευμένων, μαύρη εργασία, παραβίαση των ΣΣΕ, απολύσεις συνδικαλιστών, απειλές και μηνύσεις κατά όσων διεκδικούν τα δικαιώματά τους, χρεοκοπία εταιρειών και στήσιμο διάδοχων με σκοπό την εξαπάτηση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων τους.

Οι εργοδότες με τις προκλητικές προτάσεις τους και καλυμμένοι πίσω από την τριτοκομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), την τρόικα και τα μνημόνια, επιχειρούν να σαρώσουν την ζωή των εργαζομένων, επιβάλλοντας νομότυπες μεσαιωνικές συνθήκες στις επιχειρήσεις τους όπου φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εργάζονται εκατοντάδες καθηγητές. Είχαν το θράσος να ζητήσουν από καθηγητές της επισφάλειας να βάλουν οι ίδιοι υπογραφή στο βάθεμα της οικονομικής εξαθλίωσής τους. Οι εργοδότες έκαναν τα πάντα για να οξύνουν το κλίμα για να φαλκιδευτεί κάθε προσπάθεια υπογραφής ΣΣΕ.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ακόμα και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κάλεσε την ΟΕΦΕ να αποσύρει τις προτάσεις της και να προσέλθει σε νέα διαπραγμάτευση με πνεύμα συνεργασίας και ορθολογισμού.

Οι εργοδότες της ΟΕΦΕ ακολουθούν πιστά το παράδειγμα των ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών που πριν την έλευση της τρόικας στην χώρα μας, επέβαλαν στην Αττική παρόμοιες ρυθμίσεις. Μόνο που ξέχασαν ότι η εργοδοτική ένωση Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών το έπραξε με όχημα ένα δήθεν εργατικό σωματείο που συγγενικά της πρόσωπα και άλλοι άνθρωποι της σύστησαν και με «μαϊμού» συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπαγορεύουν μειώσεις στις αποδοχές σε ποσοστό 50% έναντι της ΔΑ 5/2011 και για τους καθηγητές στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όλης της χώρας.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θεώρησαν την τακτική και τις προτάσεις της εργοδοσίας ως πράξη κήρυξης πολέμου, δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα νομιμοποιήσουν μειώσεις και βλαπτικές μεταβολές στις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου και απαίτησαν την υπογραφή νέας πανελλαδικής ΣΣΕ εργασίας με αυξήσεις (στο επίπεδο που καθορίζει η ΣΣΕ του ΣΕΦΚ για την Αττική) προαναγγέλλοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ»

Εδώ σχόλιο και Δελτίο Τύπου της  ΟΙΕΛΕ.
Εδώ ανακοίνωση του ΒΥΡΩΝΑ.
Eδώ ανακοίνωση του ΣΕΦΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου