Χρήσιμα

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο κοσμοσωτήριος εαυτός της πλειοψηφίας

Μια ανυπόγραφη «ανακοίνωση για την απεργία της 2/4»* με ημερομηνία ανάρτησης την 3η Απρίλη «στολίζει» την μονοπαραταξιακή ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρωνας». Η εν λόγω ανακοίνωση δεν είναι απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου αλλά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νοηθεί ως απόφαση συλλογικού εργατικού συνδικαλιστικού οργάνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφούσα παράταξη της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ)-ΠΑΜΕ χρησιμοποιεί τις συλλογικές δομές του σωματείου προκειμένου να αθροίσει ανόμοια πράγματα. Αντί να στρέφει τα πυρά κατά της εργοδοσίας επιχειρεί με αφορισμούς να κατασυκοφαντήσει την Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών. Άλλοτε την κατατάσσει στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως εκφράζονται σε ΟΙΕΛΕ και ΓΣΕΕ, άλλοτε σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, συχνά δε την ταυτίζει με την εργοδοσία και την χαρτογραφεί ως «φίλη» παράταξη άλλοτε του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρχουν και πραγματικά ακηδεμόνευτα ενωτικά συνδικαλιστικά σχήματα. Για την ΑΣΚ-ΠΑΜΕ δυστυχώς μοναδική αλήθεια είναι αυτό που αποφασίζει και παραγγέλνει η ίδια. Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της ΕΝΠΡΩ, η παράταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ένα θρησκευτικού τύπου παροξυσμό κατήγγειλε (2/2010) ότι οι εργαζόμενοι της επισφάλειας των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, μέλη της ΕΝΠΡΩ, είναι «εχθροί της εργατικής τάξης» και παρήγγειλε στο εργατικό κίνημα στη μάχη, κάπου στο τέλος … «να τους ξεφορτωθεί, ως βαρίδια»!

«Οι φίλοι της εργατικής τάξης» με τις καιροσκοπικές και σεχταριστικές επιλογές τους πριν και μετά τα μνημόνια εγκατέλειψαν μαζί με την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ τους εργαζόμενους των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων στα χέρια της εργοδοσίας και δεν νοιάστηκαν στιγμή για την ταξική θωράκιση τους σωματείου απέναντι στα ύπουλα σχέδια της εργοδοσίας.

Προς απάντηση στους διαστρεβλωτές ξεκαθαρίζουμε: 1) Η σύγκλιση της ΓΣ στις 1/4 στηρίχτηκε από την ΕΝΠΡΩ από την πρώτη στιγμή προκειμένου να οργανωθεί η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση του κλάδου στην ετήσια εργοδοτική ΓΣ που διεξαγόταν σχεδόν ταυτόχρονα μερικά μέτρα μακρύτερα, στις 11:00πμ 2) Δεν έγιναν τοποθετήσεις μελών της ΓΣ προκειμένου η ΕΝΠΡΩ να διευκολύνει στην έγκαιρη πραγματοποίηση της παρέμβασης 3) Η ΕΝΠΡΩ ψήφισε δια ανατάσεως του χεριού λευκό στο γενικότερο συνδικαλιστικό πλαίσιο που έθετε η μακροσκελής εισήγηση και όχι φυσικά στις συνδικαλιστικές δράσεις που συμπεριελάμβανε… όπως την παρέμβαση στην εργοδοτική ΓΣ 4) Ποτέ στην ΓΣ δεν έγινε ψηφοφορία για συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία σύμφωνα με τις δημοκρατικές καταστατικές αρχές του σωματείου (άρθρο 35) 5) Η ΕΝΠΡΩ σε κάθε περίπτωση στο ΔΣ είχε ταχθεί υπέρ του απεργιακού αγώνα που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 28/3 και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στις 2/4 επειδή έτσι όρισε η ΟΙΕΛΕ, τις αποφάσεις της οποίας ακολούθησε και η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ αφού δεν πρότεινε και δεν οργάνωσε την ημέρα που «έπρεπε» την «δική της» απεργία. Το σωματείο εξάλλου σύμφωνα με τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" της 1ης Απρίλη (τυπώνεται το Σάββατο) πριν την "απόφαση" της ΓΣ της Κυριακής είχε ήδη αποφασίσει και καλούσε σε απεργία... πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε απόφαση ΔΣ, ή μήπως όχι; Αντίθετα στη ΓΣ στις 5/2 η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ καταψήφισε πρόταση της ΕΝΠΡΩ για οργάνωση από το σωματείο κλαδικής απεργίας στην ιδιωτική εκπαίδευση στις 9/2. 6) Ο απεργιακός αγώνας και η συναδελφική αλληλεγγύη που ξέσπασε είχαν νικηφόρα αποτελέσματα αφού τα επίμαχα άρθρα της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας που «αυτοματοποιούσαν» τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία αποσύρθηκαν.

Η ηγεσία της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής -«Ο ΒΥΡΩΝ» ας σταματήσει επιτέλους να απογοητεύει τους εργαζόμενους και να μαθητεύει στην σχολή του πώς… με λόγια σάκο να γεμίζει!
Αθήνα 8/4/2012

Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών

* Παραθέτουμε, ως μνημείο διαστρέβλωσης, από την μονοπαραταξιακή ιστοσελίδα του σωματείου, αυτούσια την "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2/4"
Απρ 3, 2012
by vyrwnas
Την Δευτέρα 2 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η 24ωρη Απεργία στην ιδιωτική εκπαίδευση που είχε προκηρύξει η ΟΙΕΛΕ (βλέπε και ανακοίνωση της 30/3 στην ιστοσελίδα της), με αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο. (εργοδοτικές καταγγελίες ΣΣΕ, τροπολογία για απελευθέρωση απολύσεων κ.α.).
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» μετά από μία ακόμα Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία τη συμμετοχή στην Απεργία. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία και το ουσιαστικό περιεχόμενό της παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι στους χώρους εργασίας μας. Μάλιστα οργάνωσε με απόφαση της Γ.Σ. και κινητοποίηση σε ένα από τα μεγάλα Ιδιωτικά Κολέγια, το Mediterranean College και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.
Και η συγκεκριμένη Απεργία αποκάλυψε τους πραγματικούς «εχθρούς και φίλους» των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει να παραξενεύει κανέναν η στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Είναι επικίνδυνη για όλους τους συναδέλφους:
-Συνειδητά περιόρισε στην πράξη την απεργία μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, δεν λέει κουβέντα για την ενορχηστρωμένη επίθεση των εργοδοτών για τις καταγγελίες των ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο.
-Υπονόμευσε ανοιχτά την απεργία στους περισσότερους χώρους δουλειάς, δεν οργάνωσε ούτε απεργιακή συγκέντρωση!
- Όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε τους εκπαιδευτικούς ότι δεν θα μας πιάσουν τα μέτρα! Τώρα, στα πρότυπα της ΓΣΕΕ εξήγγειλε απεργία την Παρασκευή 30/3 για την Δευτέρα 2/4, ώστε η απεργία να μην μπορεί να προετοιμαστεί, να αποτύχει από χέρι!
-Έσπερνε και σπέρνει αυταπάτες πως με δικαστικές προσφυγές δεν θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο στα ιδιωτικά σχολεία, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ νομοθετούσαν την κατάργηση των ΣΣΕ και όριζαν τον κατώτατο μισθό στα 586 μεικτά!
-Ακόμα και τώρα κάνει λόγο για τροπολογία που στερείται «νομιμοποιητικής βάσης» και αποπροσανατολίζει επικεντρώνοντας τα «πυρά» της μόνο σε αυτή και στον «εμπαθή και παράνομο Υπουργό!!!
Στην παραπάνω στάση η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ έχει από κοντά και τα «αριστερά» της άλλοθι. Οι «ενωτικοί» συνάδελφοι της μειοψηφούσας παράταξης του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (Ενωτική Πρωτοβουλία) ψήφισαν λευκό!; στην πρόταση για την Απεργία, χωρίς μάλιστα να τοποθετηθούν καν επί του θέματος, ενώ η παντελής απουσία τους από την απεργιακή κινητοποίηση «έλαμψε»!. Η απορία όμως δεν άργησε να λυθεί, αφού αυτό επέβαλλε η ανοιχτή γραμμή της απεργοσπασίας που δήλωνε ότι θα πράξει η , «φιλική» τους, πλειοψηφία του ΣΕΦΚ (Ανταρσυα), η οποία καλούσε σε άλλη μέρα απεργίας και μόνο για τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης! Δηλαδή, ακριβώς η ίδια διασπαστική και υπονομευτική λογική της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ.
Συνάδελφε και Συναδέλφισσα,
Να μην τους δώσουμε άλλο χρόνο, να μην αφήσουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την αντεπίθεση των εργαζομένων του κλάδου. Να πούμε όχι στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που μας φέρνουν η Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η εργοδοσία. Τίποτα δεν τελείωσε! Εμείς έχουμε τη δύναμη! Εμείς θα τους ανατρέψουμε! Γίνε μέλος στο κλαδικό σου σωματείο, τον «ΒΥΡΩΝΑ» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πύκνωσε τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, να αγωνιστούμε σε κάθε χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε:
Να αποσυρθεί η τροπολογία. Να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από κανένα χώρο εργασίας, να ανακληθούν οι απολύσεις. Απαιτούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όλοι στον Αγώνα!
ΟΛΟΙ την Πέμπτη 5/4 στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9:00, όπου εκδικάζεται η αγωγή των εργοδοτών και των ανθρώπων τους ενάντια στο σωματείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου