Χρήσιμα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΟΤΗΤΑ 'Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ;

Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση της αχαλίνωτης όρεξης της εργοδοσίας να κάμψει κάθε αντίσταση στην βίαιη κατακρεούργηση δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων πρέπει να βρει ενωμένους τους εργαζόμενους.

Αυτό διακηρύσσει και η ΑΣΚ ΠΑΜΕ στο «ΒΥΡΩΝΑ». Στην πράξη όμως καταφεύγει σε περιχαρακωμένες ενέργειες που εγείρουν ερωτηματικά. Επιδιώκει ένα σύλλογο μαζικό δυναμικό ή ένα μέσο να ευλογεί τα γένια της; γιατί δεν πήρε το σωματείο μας απόφαση στη ΓΣ (27/11) και στην συνέχεια για να στηρίξει το στέλεχος του ΠΑΜΕ στην διεκδίκηση με την εργοδοσία; γιατί δεν στηρίζει τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις;

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών του «ΒΥΡΩΝΑ», όπως και να έχει, εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη σε κάθε αγωνιζόμενο συνάδελφο. Ωστόσο, θεωρούμε ανάξιο να κρύβονται απόψεις και προθέσεις.

Όχι στη πολιτική της διάσπασης και του σεχταρισμού

Από τον Ριζοσπάστη (30/11/2011) πληροφορηθήκαμε ότι ιδιωτικός εκπαιδευτικός στην «Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων» κρατά αγωνιστική στάση απέναντι στην εργοδοσία, η οποία επιδιώκει να πετσοκόψει τους μισθούς των εργαζομένων. Άμεσα η εργοδοσία της επέδωσε ένα κατάπτυστο και εκδικητικό κείμενο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τη Δευτέρα, 28/11/2011, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του σχολείου και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ πρόκειται να διοργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας την Παρασκευή 2/12.

Ξενίζει το γεγονός ότι ενώ στο «κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης» που έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, Κυριακή 27/11/2011, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» γίνεται λόγος για άμεση «ανάγκη της οργάνωσης στα σωματεία, της μαζικοποίησης τους, της δημιουργίας και νέων σε όλη την Ελλάδα», «για ρωμαλέο ταξικό σωματείο με γερά πόδια στους χώρους δουλειάς», η βαλλόμενη από την εργοδοσία ιδιωτικός εκπαιδευτικός η οποία απουσίαζε από την συνέλευση του «ΒΥΡΩΝΑ» και η παράταξή της απέκρυψαν το γεγονός, επέλεξαν να μη θέσουν το ζήτημα στη ΓΣ ώστε να υπάρξουν ενωτικές μαζικές αγωνιστικές παρεμβάσεις, επιλέγουν αποκλειστικά την στήριξη της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ της οποίας, ούτως ή άλλως, η παραπάνω ιδιωτικός εκπαιδευτικός, η πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ του «ΒΥΡΩΝΑ» και εκπρόσωπος της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ είναι μέλη.

Η θέση της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ για την κατάσταση των εργαζομένων των ΚΞΓ

Στην ίδια ΓΣ, η παράταξη της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Στη 4σέλιδη εκλογική της διακήρυξη περιορίζει την αναφορά της για τα ΚΞΓ σε τρεις σειρές. Η πλειοψηφία αρνήθηκε επιμελώς να συζητηθεί κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, αρκέστηκε σε ανούσιες περιγραφές και αναλώθηκε στο πως θα περιορίσει την συζήτηση και τον χρόνο των παρεμβάσεων των μελών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Παρασυρόμενη από την δύναμη της συνήθειας, εξαπολύει μακροσκελείς φραστικούς, ανεδαφικούς και άγονους χαρακτηρισμούς κατά μελών του σωματείου και σταθερά κατά του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ) ο οποίος έχει την ευθύνη της υπογραφής ΣΣΕ για τα φροντιστήρια ΜΕ και έχει κηρυχτεί υποχρεωτική.

Επιπλέον, σε δημοσίευμα του ο Ριζοσπάστης (10/11/2011) κάνει λόγο για «ισχύουσα συλλογική σύμβαση στα κέντρα ξένων γλωσσών». Δεν γνωρίζουν ότι η ΣΣΕ που εφαρμόζεται στην Αθήνα είναι η «η ισχύουσα» σύμβαση «μαϊμού»; Ποιος έχει την ευθύνη που τόσα χρόνια και ενάντια στη ξεπουλημένη γραφειοκρατία του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις χουντικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας δεν αναπτύχθηκαν ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να δοθεί οριστική απάντηση στους κανακάρηδες γνωστών φροντιστών που έστησαν το ψευδοσωματείο το 2004; Δεν γνωρίζουν ότι η «μαύρη» ισχύουσα σύμβαση στην Αττική προβλέπει μειώσεις του συνόλου των αποδοχών σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50% έναντι των ισχυουσών πανελλαδικών συμβάσεων της Ομοσπονδίας; Δεν γνωρίζουν ότι το στημένο κλαδικό ψευδoσωματείο των εργοδοτών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) κατάφερε να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου αρκετά χρόνια πριν; Τι έκανε το ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών γι αυτό; Γιατί αποσιωπείται το γεγονός ότι το σωματείο έχει χάσει το δικαίωμα να υπογράψει ΣΣΕ; Γιατί δεν παρεμβαίνει δυναμικά στη διαδικασία υπογραφής της «μαύρης» σύμβασης; Γιατί το σωματείο δεν στηρίζει και δεν προχωρά σε πράξη προσχώρησης στην ισχύουσα στα κέντρα ξένων γλωσσών της χώρας Δ.Α. 5/2011 που έχει εκδοθεί με ενέργειες της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και στο ελάχιστο εξασφαλίζει τα κεκτημένα του κλάδου;

Κυβερνητικός συνδικαλισμός και οπορτουνισμός

Η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ με την πρόφαση ότι η ΟΙΕΛΕ στο πρόσφατο παρελθόν, «υπέγραψε σύμβαση μηδενικής αύξησης» και «βρίσκεται σε ανοικτή συνδιαλλαγή με την εργοδοσία του κλάδου, κύρια στα ιδιωτικά σχολεία», συνεχίζει να οδηγεί στην καταστροφή έναν ολόκληρο κλάδο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια. Δυστυχώς εργοδοτικά (ΕUROPALSO-OMHΡΟΣ), πολιτικά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και νομικά συμφέροντα γνωστών συνδικαλιστικών νομικών της ΠΑΣΚΕ και πολιτευτών της ΝΔ ενώθηκαν και εφάρμοσαν στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια το μνημόνιο πριν το ερχομό της τρόικας στην Ελλάδα! Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις χουντικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και του κλαδικού σωματείου ψευδοεργαζομένων, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), αλλά δυστυχώς και το καιροσκοπισμό της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ. Η στάση της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ προβληματίζει και τους πιο καλόπιστους εργαζόμενους στα κέντρα ξένων γλωσσών. Το 2008/2009 το μονοπαραταξιακό τότε σωματείο καλούσε με επιστολή του τα μέλη του «να διεκδικήσουν τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογράψει η ΟΙΕΛΕ για το σωματείο “ΒΥΡΩΝΑ”» ενόσω είχε ήδη διαγραφεί από την Ομοσπονδία με συνεδριακή απόφασή (1/2008) για σοβαρές καταστατικές παραβιάσεις και προσπάθεια υπερκάλυψης συγγενικών σωματείων. Τότε ο «ΒΥΡΩΝΑΣ», μολονότι είχε ήδη αλλάξει τη νομική του μορφή (2006/2007), περιόριζε τις δράσεις του στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και δεν εμφανιζόταν ακόμα ως «ανάδοχος» όλων των εργαζομένων και ειδικοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το ΠΑΜΕ εργάζεται για τη δημιουργία μιας «καθαρής» κλαδικής Ομοσπονδίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διαχωρίζει τα σωματεία όχι με βάση την ανεξαρτησίας τους από την κυβέρνηση και το κράτος αλλά με βάση την παράταξη που έχει τη πλειοψηφία. Τσουβαλιάζει μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και κάθε διαφορετική άποψη, ενώ προπαγανδίζει την αποχώρηση από συνδικάτα που δεν ελέγχει και προσπαθεί να εκτοπίσει με κάθε τρόπο την ΕΝΠΡΩ από τον «Βύρωνα». Δεν διστάζει να «τραμπουκίζει» και να αποκαλεί ανέργους και εργαζόμενους των 150-700 ευρώ «ταξικούς προδότες», «επικίνδυνους» κλπ.
Η μεγάλη «συγκέντρωση» του Νοέμβρη του 2010

Οι αντιφάσεις των δυνάμεων που αναφέρονται στο ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι κραυγαλέες: στις πρόσφατε εκλογές του Συλλόγου των Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΙΕΛΕ) έχασαν την εκπροσώπηση τους στο ΔΣ λαμβάνοντας μόλις 25 ψήφους (3,2%) σε ένα σύνολο 875 ψηφισάντων, 52 λιγότερες από τις προγενέστερες εκλογές, το Νοέμβρη τους 2010 αποχώρησαν από τον ΣΕΦΚ όπου διατηρούσαν ποσοστό 13.04% και μία έδρα στο 7μελές ΔΣ. Το ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών με κεντρική του απόφαση, ακολουθώντας «αθροιστικές» λογικές «συγκεντρώνει» τις δυνάμεις του στον «ΒΥΡΩΝΑ». Στις εκλογές του Δεκέμβρη 2009 ψήφισαν 123 άτομα. Η πλειοψηφίας του «ΒΥΡΩΝΑ» αδυνατεί να αναγάγει το μερικό στο γενικό και έτσι εγκαταλείπει τους εκπαιδευτικούς των ΚΞΓ στα χέρια της εργοδοσίας, μένει μόνο σε γενικά διεκδικητικά αιτήματα με τα οποία κανένας εργαζόμενος της επισφάλειας ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να μη συμφωνήσει.

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μαζικοποιήσουν και να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να γραφτούν άμεσα στον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» και να ενισχύσουν την ακηδεμόνευτη Ενωτική μας Πρωτοβουλία στις εκλογές τη Κυριακή 11/12 (11:00-19:00), Δεύτερα 12/12 (10:00-18:00) και Κυριακή 18/12 (11:00-19:00) στην έδρα του σωματείου Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β’ και Μάρνη, κτίριο ΕΚΑ, ώστε να απαντήσουμε συνολικά και Ενωτικά στους εργοδότες και τα τσιράκια τους. Να σπάσουμε τον φόβο και την μοιρολατρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου