Χρήσιμα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εργαζόμενοι της Interlingua απαιτούν τώρα τα δεδουλευμένα τους!

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ INTERLINGUA

Άρθρο από το ένθετο Παιδεία και Κοινωνία της σημερινής Κυριακάτικης Αυγής (25।9।2011)

Το καλοκαίρι του 2010 η εταιρεία "Interlingua - Φρ।Ξένων γλωσσών εκδ. βιβλίων ΑΕ" που αναπτύσσεται με το σύστημα δικαιόχρησης και διαθέτει παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο πουλιέται από τον ιδρυτή της Πρ. Φούσα και από το καλοκαίρι του 2010 διαθέτει νέο Δ.Σ με πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον Γ. Πετρίδη.

Η εργοδοσία της interlingua επικαλούμενη την οικονομική κρίση, που οι κυβερνήσεις συντηρούν με τις ευλογίες και εντολές της τρόικας, κρατάει εδώ και μήνες τους καθηγητές και τις καθηγήτριες σε καθεστώς ομηρίας και τρομοκρατίας. Τα στελέχη του ομίλου αποβλέποντας αποκλειστικά στο προσωπικό τους συμφέρον και επιδεικνύοντας ανάλγητη συμπεριφορά, αρνούνται να καταβάλλουν μισθούς από τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2010, καθώς επίσης τα δώρα εορτών. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι σπουδαστές πληρώνουν κανονικά τα δίδακτρα.

Όλες οι προσπάθειές μας να βρούμε λύση έπεσαν στο κενό. Η διοίκηση έλεγε ψέματα ορίζοντας προθεσμίες πληρωμής τις οποίες ποτέ δεν σεβάστηκε και ποτέ δεν τήρησε, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα να συντηρήσουμε τους ευατούς μας και τις οικογένειές μας.

Στις διαμαρτυρίες μας, η εργοδοσία απαντούσε με την τρομοκρατία της ανεργίας: είτε θα δεχόμαστε το καθεστώς που είχε επιβάλλει (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση ωρομισθίου, κατάργηση αργιών, γενικότερα εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικού χαρακτήρα που προσπαθούν να επιβάλλουν στο Νομό Αττικής εδώ και χρόνια οι εργοδότες με το στημένο από τους ίδιους "σωματείο" εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών με τις "κίτρινες" συμβάσεις), είτε θα δουλεύαμε χωρίς να πληρωνόμαστε, είτε θα δεχόμαστε κάποια έναντι όποτε η σχολή έκρινε να μας καταβάλλει. Τα στελέχη της επιχείρησης μας έκαναν πόλεμο νεύρων ώστε να μας εξωθήσουν σε παραίτηση.

Απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, εμείς οι έξι καθηγητές, με πρόταγμα την αξιοπρέπειά μας και την αλληλεγγύη τόσο των συναδέλφων της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ καθηγητών ξένων γλωσσών του σωματείου Βύρωνα, όσο και άλλων συλλόγων (ΣΕΦΚ) και συλλογικοτήτων (πρωτοβουλίες ανέργων) προβήκαμε σε επίσχεση εργασίας στις 14 Απριλίου 2011 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών.

Ωστόσο, αντί η εργοδοσία να συνετιστεί, προχώρησε στην "αναπλήρωσή μας" με άλλους συναδέλφους από την στρατιά της ανεργίας, απειλώντας ότι εμείς θα είμαστε "οι χαμένοι". Βρεθήκαμε στην επιθεώρηση εργασίας 2 φορές χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Στην πρώτη συνάντηση στις 20 Απριλίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Πετρίδης, συνομολόγησε την απαίτηση των αξιώσεών μας, επικαλούμενος όμως οικονομική δυσχέρεια ζήτησε αναβολή της συζήτησης προκειμένου να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Δήλωσε ότι οφείλονται στην εταιρεία 150.000 ευρώ από επιχορηγήσεις για προγράμματα κατάρτισης καθώς και 50.000 ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ.

Στην δεύτερη συνάντηση, 31 Μαΐου εμφανίστηκε χωρίς να μας καταβάλλει ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα, δεν προσκόμισε ούτε τις συμβάσεις εργασίας μας παρά μόνο κατάλογο με τα ονόματά μας και το ωρομίσθιο που αυτός αυθαίρετα αναγνώριζε, απαξιώνοντας τον ΣΕΠΕ, γνωρίζοντας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες στηρίζουν τις εργοδοτικές παρανομίες.

Μετά από καταγγελία μας και στο ΙΚΑ, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να μας ασφαλίσει και να επικολλήσει τα ένσημα χωρίς να αναγνωρίσει τις αργίες και τις ημέρες διακοπών. Υποβάλαμε και δεύτερη καταγγελία.

Αναγκαστήκαμε να υποβάλουμε αγωγή στο δικαστήριο, όπου η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής μας προς "διευκόλυνση" της εργοδοσίας ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2014.

Στις 4 Αυγούστου του 2011 έγινε σχετική επίκαιρη ερώτηση (αριθμός 1152/1-8-2011, θέμα: «θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την βάναυση και προκλητική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους του ομίλου INTERLINGUA;») από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννης Κουτσούκος. Ο Υφυπουργός διέψευσε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι το δημόσιο της οφείλει τα παραπάνω ποσά, δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας.

Πρόσφατα κατατέθηκε αίτημα για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας και αναμένουμε να οριστεί η ημερομηνία συζήτησης. Μέχρι σήμερα, παρά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις μας έξω από την σχολή, η "εκπαιδευτική" εργοδοσία, που αποδείχθηκε ότι ψεύδεται μη τηρώντας ούτε το "σχέδιο αποπληρωμής των οφειλομένων" που η ίδια υπέβαλε στην επιθεώρηση εργασίας τον περασμένο Μάιο, συνεχίζει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά προσελκύοντας νέους σπουδαστές και εξακολουθεί να παραμένει ανάλγητη και να μας κρατάει σε επαγγελματική ομηρία.

Η Interlingua μπορεί να διδάσκει στην χώρα μας επί 30 χρόνια ξένες γλώσσες, ωστόσο ακόμα δεν έχει μάθει τις βασικές υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=640923

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου