Χρήσιμα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ή επικίνδυνοι πειραματισμοί;

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης ότι:

1. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν. Αττικής, "ο Βύρων", στις 16.1.2011, η ΑΣΚ-ΠΑΜΕ κατέθεσε σχέδιο Σ.Σ.Ε. που φιλοδοξεί να ρυθμίσει τους όρους εργασίας όλων σχεδόν των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης (καθηγητών και όχι μόνο). Στο πρόσφατο Δ.Σ. (4.3.2011), δύο σχεδόν μήνες μετά, δηλώθηκε από την πλειοψηφεία του σωματείου ότι γίνεται επεξεργασία του σχεδίου και ότι μέχρι τις 9 Μαρτίου θα σταλεί πρόσκληση προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης για διαπραγμάτευση.

2. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει το σωματείο Εργαζομένων σε Φροντιστήρια Καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ) κηρύχτηκε υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του νομού Αττικής και δεν είναι πουκάμισο αδειανό (ΦΕΚ 114, τ. Β, 7/12/11, κυκλοφόρησε 11/2/11) προβλέπει δε βασικό ωρομίσθιο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εφαρμογής της 12,34 ε (11,22 Ευρώ καθαρά) και μισθό για 21 ώρες εργασίας την εβδομάδα 1.175,09 ε μεικτά. Βλέπε http://www.sefk.gr. Επιπλέον και η Δ.Α. 42/2010 που εξεδόθη κατόπιν ενεργειών τις ΟΙΕΛΕ και αφορά τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης όλης της χώρας κηρύχτηκε υποχρεωτική - υπολείπετε σημαντικά της ΣΣΕ που ισχύει για τον νομό Αττικής - και προβλέπει ωρομίσθιο 11,09 ε μεικτά και 976 ε μισθό για 21 ώρες εργασίας την εβδομάδα.



3. Στις 10.2.2011 μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) υπογράφηκε η Διαιτητική Απόφαση 5/2011 [Πράξη κατάθεσης Υπ. Εργασίας 3/14.2.2011] που απευθύνεται στην ΟΙΕΛΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO), την Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος (ΟΜΗΡΟΣ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) και ρυθμίζει τους όρους εργασίας των καθηγητών στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια όλης της χώρας. Καθορίζει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος βασικό μεικτό ωρομίσθιο 9,48 ε και μηνιαίο μισθό 683,78 ε για 18 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η παραπάνω Διαιτητική Απόφαση διασφαλίζει, αυτήν την στιγμή, στο ελάχιστο τις θεσμικές κατακτήσεις του εργαζομένων στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια. Βλέπε: http://www.omed.gr/el/index.php?module=mysse&action=data&myid=65

4. Οι εργοδότες του ΟΜΗΡΟΥ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) υπέγραψαν και νέες "αποικιακού χαρακτήρα" Σ.Σ.Ε. με τον εαυτό τους, δηλαδή το στημένο από συγγενικά πρόσωπα των εργοδοτών "σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής", ώστε να μειωθούν σε ποσοστό που φτάνει το 50% τις ήδη πενιχρές αμοιβές του κλάδου, όπως αυτές καθορίζονται από τις ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ αλλά και από την παραπάνω Διαιτητική Απόφαση 5/2011. Βλέπε: http://www.omed.gr/el/index.php?module=mysse&action=downloadFile&myid=4343

... και τρεις παρατηρήσεις για τα διαδραματιζόμενα.

1. Οι «ανάδοχοι» όλων των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΑΣΚ-ΠΑΜΕ) με το σχέδιο συλλογικής σύμβασης που κατέθεσαν βάλουν ουσιαστικά ενάντια στο σωματείο των καθηγητών των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ) και την Σ.Σ.Ε. που ρυθμίζει τους όρους εργασίας των καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης που μέχρι πριν μερικούς μήνες στήριζαν. Οι δυνάμεις της ΑΣΚ-ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρόσφατα αποχώρησαν (10.2010) με «άνωθεν εντολή» από τον ΣΕΦΚ. Μέλη του ΣΕΦΚ και εκλεγμένοι στο Δ.Σ. είχαν ήδη γραφτεί και ψηφίσει στις τελευταίες αρχαιρεσίες του δικού μας σωματείου (Δεκέμβριος 2009).

2. Το σωματείο μας δεν έχει δυνατότητα αυτήν την στιγμή να υπογράψει Σ.Σ.Ε. για τους καθηγητές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ν. Αττικής δεδομένου ότι το στημένο από την εργοδοσία δήθεν «σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής» με χουντικές μεθόδους έχει υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου των καθηγητών στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια.

3. Για τα ιδιωτικά σχολεία ισχύει ειδική νομοθεσία και η Διαιτητική Απόφαση 31/2010 η οποία έχει υπογραφεί με ενέργειες της ΟΙΕΛΕ. Οι Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες εκλογές του ΣΙΕΛ Αθήνας-Πειραιά (Ιανουάριος 2011) «επιβράβευσαν» τον διασπαστικό ρόλο της ομάδας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να απολέσει την αντιπροσώπευσή της στο νέο Δ.Σ. του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 875 συναδέλφους των ιδιωτικών σχολείων, μόλις 27 (ποσοστό 3,2%) τάχτηκαν με την «γραμμή» της ομάδας ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών που στο ψηφοδέλτιό της για το Δ.Σ. περιελάμβανε και μέλος του δικού μας σωματείου.


...και μια τελευταία κουβέντα.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών καλεί τους συναδέλφους να εγγραφούν στο σωματείο ώστε να μαζικοποιηθεί και να πλαισιώσουν τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απαράδεκτες ενέργειες των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βοηθήσουν προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σωματείο του "Βύρωνα", η ηγεσία του οποίου οφείλει να αφουγκράζεται με υπευθυνότητα τις αγωνίες των εργαζομένων και να μην υποκύπτει σε άγονες κομματικές γραμμές. Οι συνάδελφοι να θέσουν τέλος στις "από τα πάνω" προσχηματικές προσπάθειες της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ)-ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να εμπιστευτούν τις "από τα κάτω" γνήσιες και γόνιμες προσπάθειες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου