Χρήσιμα

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πολιτικό-συνδικαλιστικά παιχνίδια ή ταξική πάλη;

Ένα ακόμα σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για να μείνει στο συρτάρι του σωματείου;

Η ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) μην έχοντας την παραμικρή αίσθηση ευθύνης και μέσα στον γενικότερο πανικό της που εκφράστηκε και πάλι με ύβρεις κατά μελών του σωματείου μας, τόσο στο τέλος όσο και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 16ης Γενάρη 2011, διάρκειας μόλις 2 ωρών, σε πλήρη σύγχυση, εμμένει στην άποψή της των τελευταίων χρόνων και θέλει να υπογράψει το σωματείο μας ΣΣΕ για όλους τους χώρους εργασίας και όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση την στιγμή που ισχύουν άλλες συμβάσεις εργασίας που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες. Το σχέδιο της ΑΣΚ φιλοδοξεί να καλύψει:

• Νηπιαγωγούς
• Δασκάλους-καθηγητές; ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
• Καθηγητές ξένων γλωσσών
• Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης
• Καθηγητές ΙΕΚ και Εκπαιδευτήρια κατάρτισης
• Υπαλλήλους στην γραμματειακή υποστήριξη και διοίκηση και όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από άλλες ευνοϊκότερες κλαδικές συμβάσεις (π.χ. οδηγούς, συνοδούς).

Η πρόταση του σχεδίου ΣΣΕ της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) που κατατέθηκε στη Γ.Σ. (16.1.2011) - και ήταν το μόνο θέμα που δεν συζητήθηκε - δεν συνοδεύτηκε από καμιά απόφαση για δράση κατά των εργοδοτών και του στημένου σωματείου τους που έχει «νομιμοποιηθεί» ως η πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση του κλάδου των καθηγητών στα κέντρα ξένων γλωσσών και από χρόνια έχει επιβάλει μεσαιωνικούς όρους εργασίας ενώ απειλεί στο άμεσο μέλλον να υπογράψει και ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Αντίθετα, οι προτάσεις και τα ψηφίσματα δράσης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά του στημένου σωματείου για μια ακόμα φορά δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία και παραπέμφθηκαν σε Δ.Σ.! Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα παραθέσουμε το σύνολο των ψηφισμάτων που και πάλι έμειναν ορφανά.

Παραθέτουμε στην συνέχεια με τη σειρά:

1) Το σχέδιο ΣΣΕ που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της χθεσινής Γ.Σ. (16/1/2011) του σωματείου μας. Το σχέδιο ΣΣΕ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας - το έχουμε αναρτήσει εδώ και μέρες - θεωρήθηκε ως αντικαταστατικό (!) από την πρόεδρο του Δ.Σ. και πρόεδρο της Γ.Σ. και δεν ετέθη σε ψηφοφορία όπως ζητήθηκε.

2) Το έκτρωμα-σχέδιο Σ.Σ.Ε. για το σύνολο των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο προκάλεσε την κατακραυγή της εκπαιδευτικής κοινότητας και ανάγκασε την ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) αρχικά να μην το καταθέσει στην σχετική πρώτη έκτακτη Γ.Σ. της 20ης Ιουνίου 2010 από την οποία αποχώρησε και στην συνέχεια να αναθεωρήσει.

3) Το Σχέδιο ΣΣΕ της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) – μοναδικής τότε παράταξης του σωματείου - ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (τότε γιατί άραγε δεν κρίθηκε σαν αντικαταστατικό;) έτους 2007/2008 το οποίο έμεινε τελικά στο συρτάρι του σωματείου αφού το στημένο από την εργοδοσία κλαδικό ψευδο-«σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής» το οποίο προσέφυγε κατά του «Βύρωνα» στην επιτροπή του ά. 15 του ν. 1264/1982 κρίθηκε ως η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση στο πεδίο ισχύος της συλλογικής σύμβασης.

(1)
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόταση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για την κατάρτιση κλαδικής
σύμβασης, για τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων
στα ιδιωτικά σχολεία, τα κέντρα κατάρτισης, τα φροντιστήρια.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

Του σωματείου με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΥΡΩΝ, που εδρεύει στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β, γραφεία Εργατικού Κέντρου Αθήνας)

ΠΡΟΣ
1. Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας 98) και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Την Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Αθήνα (Στουρνάρη 35 &Τζώρτζ) και εκπροσωπείται νόμιμα.
3. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που εδρεύει στην Αθήνα (Λυκαβηττού 2) και εκπροσωπείται νόμιμα.
4. Την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που εδρεύει στην Αθήνα (Στουρνάρη 53) και εκπροσωπείται νόμιμα.
5. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορέων ιδιωτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εδρεύει στην ΑΘήνα (Στουρνάρη 53) και εκπροσωπείται νόμιμα.
6. Το επαγγελματικό Σωματείο Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αττικής που εδρεύει στην Αθήνα (Σόλωνος 142) και εκπροσωπείται νόμιμα.
7. Τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που εδρεύει στην Αθήνα (3ης Σεπτεμβρίου 75) και εκπροσωπείται νόμιμα.


ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 1 : ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι-καθηγητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (εκτός όλων όσοι υπάγονται στον νόμο 682/77), οι καθηγητές ξένων γλωσσών σε όλες τις επιχειρήσεις που βάση του νόμου διδάσκουν τις ξένες γλώσσες, οι διδάσκοντες στα ΙΕΚ με ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις, οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά ΙΕΚ και εκπαιδευτήρια κατάρτισης και οι υπάλληλοι υποστήριξης από την στιγμή που δεν καλύπτονται από άλλη κλαδική συλλογική σύμβαση. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι για το τρέχον έτος 2010-2011 και διαπραγματεύεται απώλειες των εργαζομένων που έχουν επέλθει με τη μη υπογραφή Σ.Σ. για το έτος 2009-2010.

ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
1. Από 1.9.2010, τα κατώτατα όρια: α. Του βασικού μηνιαίου μισθού, για 16ωρη στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και 16-25ωρη εβδομαδιαία απασχόληση των καθηγητών στα φροντιστήρια Μ.Ε., ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ΙΕΚ κατηγορίας διαμορφώνονται σε 1900 Ευρώ και β. Του βασικού ωρομισθίου (κατ' αναλογία του μηνιαίου μισθού) σε 29 Ευρώ καθαρά και 33.64 Ευρώ μεικτά (για κάθε ώρα απασχόλησης).
2. Στο νέο βασικό μηνιαίο μισθό και στο νέο βασικό ωρομίσθιο, έχει ενσωματωθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 4 παρ. 3 της από 14.7.2003 ΣΣΕ και της υπ. Αριθ. 48/2003 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) παροχή-«εξωδιδακτικό επίδομα», δηλαδή η επιπλέον αμοιβή μίας ώρας για προετοιμασία του μαθήματος, ανά (10) δέκα ώρες διδασκαλίας), όπως προβλέπεται και από την 31/2004 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) οπότε και έπαυσε η ξεχωριστή καταβολή της παροχής αυτής.
3. Όσο αφορά τους υπαλλήλους στη γραμματειακή υποστήριξη και διοίκηση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 1400 ευρώ καθαρά με 7ώρες εργασία την ημέρα και 5 ημέρες κατά εβδομάδα. Ο ίδιος κατώτατος μισθός ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από άλλες Κλαδικές ΣΣΕ με ευνοϊκότερους όρους (π.χ. οδηγούς, συνοδούς).

ΑΡΘΡΟ 3 : ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Πλήρης απασχόληση θεωρείται η έχουσα ως κατώτερο όριο εργασίας τις 16 ώρες και ως ανώτερη τις 25 ώρες διδασκαλίας, ανάλογα με την ειδικότητα και το χώρο εργασίας, όπως ορίζεται παραπάνω.
Οι εκπαιδευτικοί στα εκπαιδευτήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, κατάρτισης, φροντιστήρια για 16 και μέχρι 25 ώρες εβδομαδιαίως είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Κανένας εργαζόμενος δεν δουλεύει κάτω από 16 ώρες αν δεν αποδεικνύεται και δεν επιβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη από το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα τμήματα και οι τάξεις διαμορφώνονται με βάση την αναλογία: 15 νήπια ανά τμήμα για δε τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια το ανώτερο 20. Για τα ξενόγλωσσα και τα φροντιστήρια και τα φροντιστήρια Μ.Ε το ανώτερο 15.
Για τα εργαστήρια κατάρτισης ο ανώτερος αριθμός μαθητών διαμορφώνεται στα 15 ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για σπουδαστές και προσωπικό και να κάνει απρόσκοπτη τη διαδικασία της μάθησης ή της κατάρτισης για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο.
Για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία και σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ισχύουν κατά αντιστοιχία ως ρυθμίσεις και ωράριο διδασκαλίας αυτό που είναι σε ισχύ στην δημόσια εκπαίδευση.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με την επιβάρυνση του εργοδότη και εντός των εργάσιμων ημερών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 4 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΕΤΙΑΣ
Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου μισθού και ανερχόμενο σε ποσοστό 5% με τη συμπλήρωση των πρώτων είκοσι επτά (24) μηνών υπηρεσίας και κατά εξακολούθηση σε ποσοστό και χρόνο και σε αντίστοιχη διάρκεια όπως δίνεται η τριετία στους εργατοϋπαλλήλους.
Ως υπηρεσία υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη του κλάδου.
Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με πιστοποιητικό εργασίας των προηγουμένων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας από τα βιβλιάρια ενσήμων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

ΑΡΘΡΟ 5 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ
Στους καθηγητές κατόχους MASTER ή διδακτορικού διπλώματος οποιουδήποτε αντικειμένου ή κατάρτισης που χορηγούνται από αναγνωρισμένα δημοσίου χαρακτήρα πανεπιστήμια ή ισότιμα προς αυτά πανεπιστήμια καταβάλλεται επίδομα 8% και 12% αντίστοιχα επί του ως άνω βασικού ωρομισθίου και μισθού.

ΑΡΘΡΟ 6: ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
α)
Ως αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και ως διάρκεια διδασκαλίας στα ιδιωτικά σχολεία ακολουθείται αυτό του υπ. Παιδείας.
β) Το πρόγραμμα διδασκαλίας στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα Φροντιστήρια κάθε καθηγητή καθώς και η επιλογή βιβλίων αποφασίζεται και συντάσσεται ύστερα από κοινή συμφωνία εργοδότη και διδάσκοντα και παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης εκτός εάν τα μέρη αποφασίζουν από κοινού αλλαγή οπότε θα υπογράφεται και η σχετική τροποποίηση της σύμβασης εργασίας που θα αναγγέλλεται στους αρμόδιους φορείς.
γ) Η διάρκεια της διδασκαλίας στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα Φροντιστήρια ορίζεται σε 45 λεπτά της ώρας και το διάλειμμα σε 15 λεπτά της ώρας.

ΚΟΙΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 7: Α) ΗΔΗ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την πρόσληψη των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (σε οκτώ ημέρες), καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.
2.Οι εργαζόμενοι εφόσον απασχοληθούν κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη για επιτήρηση, συνάντηση με γονείς σύσκεψη διδακτικού ή υπαλληλικού προσωπικού ή άλλη εκδήλωση πέραν των προγραμματισμένων ωρών διδασκαλίας / απασχόλησης, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο τους ή με το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλομένου μηνιαίου μισθού τους, όπως έχει οριστεί σε προηγούμενες συμβάσεις εργασίας.
3. Σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να παίρνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε, εφόσον φυσικά οι ημέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Σαν ημέρες
αργίας θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των εκπαιδευτηρίων, δηλαδή: 28η Οκτωβρίου, 17η Νοεμβρίου, 2 εβδομάδες διακοπές Χριστουγέννων (23/12-7/1), 30η
Ιανουαρίου γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 2 εβδομάδες διακοπές Πάσχα, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι τοπικές αργίες (όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για τα δημόσια σχολεία). Η παρούσα ρύθμιση ισχύει τόσο για τους καθηγητές που απασχολούνται με 16ωρη εβδομαδιαία απασχόληση και άνω όσο και για καθηγητές που απασχολούνται με ωρομίσθιο η κλάσμα μισθού με λιγότερες από 16 ώρες. Ισχύει επίσης για τους γραμματείς, υπαλλήλους γραφείου και διοικητικό προσωπικό, οδηγούς και συνοδούς που απασχολούνται είτε με πλήρες είτε με μειωμένο ωράριο.
4. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα εργαζόμενους αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας, σύμφωνα με
το νόμο.
5. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης εργαζόμενης που απασχολείται εφόσον αυτή καταστεί έγκυος κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους απασχόλησής της, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος, εφόσον υπάρξει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητάς της. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην προσλάβει άλλον εργαζόμενο στην αντίστοιχη ειδικότητα εάν πρώτα δεν καλυφθεί το ωράριο εργασίας της νέας μητέρας.
6. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να βρίσκονται στο χώρο εργασίας μόνο κατά τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμα τους. Τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια Μ.Ε δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από τις 8 π.μ. και μετά τις 10.30 μμ.
Για το σύνολο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των επιχειρήσεων κατάρτισης ισχύει η κυριακάτικη αργία και η 5ήμερη απασχόληση.
7. Σε όλους τους εργαζόμενους καταβάλλεται επίδομα γάμου (οικογενειακό) 10% το οποίο δικαιούται και οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι.
8. Οι αποδοχές των δεδουλευμένων καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα। Ο εργοδότης υποχρεούνται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα Σ.Σ.Ε. αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας σύμφωνα με το νόμο.

Β) ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

1. Η απασχόληση των εργαζομένων πέραν του 5ήμερου και του ωραρίου τους έτσι όπως έχει προσδιοριστεί από τα ανωτέρω δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση απασχόλησης τους, πληρώνονται επί πλέον, με τις αντίστοιχες αποδοχές, προσαυξημένες κατά 75%. Η αντίστοιχη προσαύξηση ισχύει για τυχόν υπερωρίες.
2. Σε όλους τους εργαζόμενους καταβάλλεται επίδομα τέκνου 5% για κάθε τέκνο το οποίο δικαιούται και οι έγγαμοι και οι άγαμοι γονείς.
3. Για τους εργαζόμενους που διακόπτουν προσωρινά τον εργασιακό τους βίο προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία ισχύει η ίδια ρύθμιση που αφορά στις εγκύους εργαζόμενες, δηλαδή επαναπρόσληψη για το επόμενο διδακτικό έτος, εφόσον υπάρξει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητας τους. Επίσης ο εργοδότης υποχρεούνται να μην προσλάβει άλλο εργαζόμενο στην αντίστοιχη ειδικότητα μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας του εργαζόμενου.

ΑΡΘΡΟ 8: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
α)
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να προειδοποιούν τους εργαζόμενους με τους οποίους είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου το προηγούμενο διδακτικό έτος για τη μη ανανέωση των συμβάσεων τους, το αργότερο έως τις 20 Μαΐου. Αν η σύμβαση αυτή δεν ανανεωθεί με ευθύνη του εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση ίση με τις αποδοχές ενός μέσου μηνιαίου μισθού του προηγούμενου διδακτικού έτους, με βάση το νόμο για τις υπαλληλικές αποζημιώσεις. Την αποζημίωση αυτή δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είχαν εργασθεί στο φροντιστήριο από το οποίο απολύονται κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διδακτικού έτους τουλάχιστον για δύο μήνες.
β) Σε κάθε νέο διδακτικό έτος προσλαμβάνονται πρώτα όσοι εργάζονταν το προηγούμενο διδακτικό έτος στο κέντρο ξένων γλωσσών αυτό, εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες ώρες εργασίας. Εάν το φροντιστήριο έχει διευρυμένες ανάγκες, τότε προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους.
γ) Η απασχόληση εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη συμφωνία, η οποία υπογράφεται και από τα δύο μέρη, τον εργοδότη
και τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος λαμβάνει αντίγραφο αυτής. Στην αντίθετη περίπτωση η σύμβαση εργασίας είναι αορίστου χρόνου. Η σύμβαση που υπογράφεται
θα είναι διάρκειας τουλάχιστον 8 μηνών - όχι λιγότερο.
Σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τον ίδιο εργοδότη για διάστημα άνω των 16 μηνών, η σχέση εργασίας θεωρείται αορίστου χρόνου, ακόμη και αν μεσολάβησε χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο ανανεώσεων μέγιστης διάρκειας 5 μηνών.
Εργαζόμενος που απολύεται μετά από 3 διαδοχικές - κατά τα αμέσως ανωτέρω ορίζοντα - συμβάσεις στο ίδιο κέντρο δικαιούνται αποζημίωση ίση με τρεις μέσους μηνιαίους μισθούς για κάθε χρόνο εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 9: ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Για ζητήματα αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα κέντρα ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και Μ. Ε. που δεν ρυθμίζονται με την παρούσα, γίνεται παραπομπή στις διατάξεις προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.
2.Καταβαλλόμενες αποδοχές που είναι ανώτερες από αυτές που καθορίζει η σύμβαση
αυτή δεν επιτρέπεται να μειωθούν.
3.Ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις που προβλέπονται σε νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
4.Η ισχύς των όρων της παρούσας αρχίζει από 1/9/2010.


(2)
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόταση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για την κατάρτιση κλαδικής
σύμβασης, για τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων
στα ιδιωτικά σχολεία, τα κέντρα κατάρτισης, τα φροντιστήρια.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011


Του σωματείου με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΥΡΩΝ, που εδρεύει στην ΑΘήνα (Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β, γραφεία Εργατικού Κέντρου Αθήνας)

ΠΡΟΣ
1. Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας 98) και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Την Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Αθήνα (Στουρνάρη 35 &Τζώρτζ) και εκπροσωπείται νόμιμα.
3. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που εδρεύει στην Αθήνα (Λυκαβηττού 2) και εκπροσωπείται νόμιμα.
4. Την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που εδρεύει στην Αθήνα (Στουρνάρη 53) και εκπροσωπείται νόμιμα.
5. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορέων ιδιωτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εδρεύει στην ΑΘήνα (Στουρνάρη 53) και εκπροσωπείται νόμιμα.
6. Το επαγγελματικό Σωματείο Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αττικής που εδρεύει στην Αθήνα (Σόλωνος 142) και εκπροσωπείται νόμιμα.
7. Τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που εδρεύει στην ΑΘήνα (3ης Σεπτεμβρίου 75) και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Οι συνθήκες δουλειάς και αμοιβής στην ιδιωτική εκπαίδευση εδώ και χρόνια είναι διαμορφωμένες κάτω από τα επίσημα όρια φτώχιας .Η επίθεση που δέχεται σήμερα το σύνολο των εργαζομένων αναδείχνει ως δραματική την ίδια την επιβίωση τους.
Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εργασθούν με πολύ χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις και Διαιτητικές Αποφάσεις και για όσες ώρες επιθυμεί ο εργοδότης.
Επίσης πολλοί από τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό είναι συχνά ανασφάλιστοι, σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης εκ μέρους του επιχειρηματία του φροντιστηρίου με καθημερινή την απειλή της απόλυσης. Επικρατεί η απόλυτη έλλειψη δημοκρατίας.
Την ίδια περίοδο τα μεγάλα φροντιστήρια Μ.Ε., τα κέντρα ξένων γλωσσών, διευρύνουν τα κέρδη τους. Τα στοιχεία λένε ότι απομυζούν πάνω από 2,6δις ευρώ το χρόνο από τα νοικοκυριά και η αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτά δεν προσεγγίζει για χρόνια ούτε καν αυτό το ύψος της κατώτατης εθνικής συλλογικής σύμβασης. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε κάθε πόλη και συνοικία δεν βλέπουμε πια το μικρό «φροντιστήριο της γειτονιάς» αλλά μεγαθήρια, που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο μαθητών και διευρύνουν συνεχώς την δράση τους μπαίνοντας σε ένα ευρύ κύκλο εκπαίδευσης, κατάρτισης, φροντιστηρίων.
Οι εργαζόμενοι εργάζονται με ωρομίσθια και μισθούς πείνας. Η ανασφάλιστη εργασία εξελίσσεται σε μόνιμο φαινόμενο, τα ωράρια είναι απάνθρωπα, όπως και πολύ συχνά οι χώροι στους οποίους καλούνται να εργασθούν. Πολλαπλασιάζονται φαινόμενα εκφοβισμού και απειλών, παράνομων απολύσεων και παρακράτησης δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο 2-4 μήνες ανεργίας όπου υποχρεώνονται να ζήσουν με τα πενιχρά χρήματα που τους παρέχει το επίδομα ανεργίας εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Την περίοδο της ανεργίας μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ένσημα με αποτέλεσμα η συνταξιοδότησή τους να γίνεται ένα άπιαστο όνειρο.
Το προηγούμενο χρόνο η πλειοψηφία στην ΟΙΕΛΕ χωρίς συζήτηση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος επιχείρησε εν κρύπτω να υπογράψει σύμβαση μέσω της διαιτησίας που προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις και διάρκεια αορίστου χρόνου για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και αυξήσεις ψίχουλα για τα φροντιστήρια Μ.Ε. Η ντροπιαστική για τους εργαζόμενους διαιτητική απόφαση απετράπη με κινητοποίηση των εργαζομένων και σωματείων του κλάδου.
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για τους εργαζόμενους να διαμορφωθούν μισθός και συνθήκες δουλειάς στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και Μ.Ε που να διασφαλίζουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια και την ζωή τους. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που μπορεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των σωματείων και των εργαζομένων. Το σωματείο ΒΥΡΩΝΑΣ ως Παναττικό κλαδικό σωματείο στο κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καλεί τις εργοδοτικέ οργανώσεις στο νομό Αττικής σε διαπραγμάτευση. Η συλλογική διαπραγμάτευση αυτή δεν αμφισβητεί την ανάγκη όπου υπάρχουν επιχειρηματικά σωματεία να παλεύονται και να κατακτούνται συμβάσεις πάνω από το αποτέλεσμα της κλαδικής σύμβασης. Το κλαδικό σωματείο θα βοηθήσει και θα συνεργαστεί σε μια τέτοια κατεύθυνση.

>ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 1 : ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι-καθηγητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (εκτός όλων όσοι υπάγονται στον νόμο 682/77), οι καθηγητές ξένων γλωσσών σε όλες τις επιχειρήσεις που βάση του νόμου διδάσκουν τις ξένες γλώσσες, οι διδάσκοντες στα ΙΕΚ με ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις, οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά ΙΕΚ και εκπαιδευτήρια κατάρτισης, όλες οι παραπάνω κατηγορίες που καλούνται να εργαστούν με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι υπάλληλοι υποστήριξης από την στιγμή που είναι μέλη του σωματείου ή όταν δεν καλύπτονται από άλλη κλαδική συλλογική σύμβαση. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι για το τρέχον έτος 2010-2011 και διαπραγματεύεται απώλειες των εργαζομένων που έχουν επέλθει με τη μη υπογραφή Σ.Σ. για το έτος 2009-2010.

ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
1.
Από 1.9.2010, τα κατώτατα όρια: α. Του βασικού μηνιαίου μισθού, για 18ωρη στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και 21-25ωρη εβδομαδιαία απασχόληση των καθηγητών στα φροντιστήρια Μ.Ε. και ΙΕΚ κατηγορίας ΠΕ διαμορφώνονται σε 1900 Ευρώ και β. Του βασικού ωρομισθίου (κατ’ αναλογία του μηνιαίου μισθού) σε 20 Ευρώ καθαρά (για κάθε ώρα απασχόλησης).
2. Για τους διδάσκοντες ξένες γλώσσες που δεν είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος (επαρκειούχοι) ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1600 ευρώ. Στο νέο βασικό μηνιαίο μισθό και στο νέο βασικό ωρομίσθιο, έχει ενσωματωθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 4 παρ. 3 της από 14.7.2003 ΣΣΕ και της υπ. Αριθ. 48/2003 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) παροχή-«εξωδιδακτικό επίδομα», δηλαδή η επιπλέον αμοιβή μίας ώρας για προετοιμασία του μαθήματος, ανά (10) δέκα ώρες διδασκαλίας), όπως προβλέπεται και από την 31/2004 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) οπότε και έπαυσε η ξεχωριστή καταβολή της παροχής αυτής.
3. Όσο αφορά τους υπαλλήλους στη γραμματειακή υποστήριξη και διοίκηση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 1400 ευρώ με 7ώρες εργασία την ημέρα και 5 ημέρες κατά εβδομάδα. Ο ίδιος κατώτατος μισθός ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από άλλες Κλαδικές ΣΣΕ με ευνοϊκότερους όρους.

ΑΡΘΡΟ 3 : ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Πλήρης απασχόληση θεωρείται η έχουσα ως κατώτερο όριο εργασίας τις 18 ώρες και ως ανώτερη τις 25 ΄βρες διδασκαλίας, ανάλογα με την ειδικότητα και το χώρο εργασίας, όπως ορίζεται παραπάνω.
Οι εκπαιδευτικοί στα εκπαιδευτήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, κατάρτισης, φροντιστήρια για 18 και μέχρι 25 ώρες εβδομαδιαίως είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Κανένας εργαζόμενος δεν δουλεύει κάτω από 18 ώρες αν δεν αποδεικνύεται και δεν επιβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη από το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα τμήματα και οι τάξεις διαμορφώνονται με βάση την αναλογία: 15 νήπια ανά τμήμα για δε τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια το ανώτερο 20. και για τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και τα φροντιστήρια Μ.Ε το ανώτερο 15.
Για τα εργαστήρια κατάρτισης ο ανώτερος αριθμός μαθητών διαμορφώνεται στα 15 ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για σπουδαστές και προσωπικό και να κάνει απρόσκοπτη τη διαδικασία της μάθησης ή της κατάρτισης για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο.
Για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία και σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ισχύουν κατά αντιστοιχία ως ρυθμίσεις και ωράριο διδασκαλίας αυτό που είναι σε ισχύ στην δημόσια εκπαίδευση.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με την επιβάρυνση του εργοδότη και εντός των εργάσιμων ημερών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 4 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΕΤΙΑΣ
Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου μισθού και ανερχόμενο σε ποσοστό 5% με τη συμπλήρωση των πρώτων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας και κατά εξακολούθηση σε ποσοστό και χρόνο και σε αντίστοιχη διάρκεια όπως δίνεται η τριετία στους εργατοϋπαλλήλους.
Ως υπηρεσία υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη του κλάδου.
Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με πιστοποιητικό εργασίας των προηγουμένων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας από τα βιβλιάρια ενσήμων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

ΑΡΘΡΟ 5 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ
Στους καθηγητές κατόχους MASTER ή διδακτορικού διπλώματος που άπτεται του αντικειμένου που ασκεί ως διδασκαλία ή κατάρτιση και που χορηγούνται από αναγνωρισμένα δημοσίου χαρακτήρα πανεπιστήμια ή ισότιμα προς αυτά πανεπιστήμια καταβάλλεται επίδομα 8% και 12% αντίστοιχα επί του ως άνω βασικού ωρομισθίου και μισθού.

ΑΡΘΡΟ 6 : ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
α)
Ως αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και ως διάρκεια διδασκαλίας στα ιδιωτικά σχολεία ακολουθείται αυτό του υπ. Παιδείας.
β) Το πρόγραμμα διδασκαλίας στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια κάθε καθηγητή καθώς και η επιλογή βιβλίων αποφασίζεται και συντάσσεται ύστερα από κοινή συμφωνία εργοδότη και διδάσκοντα και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης εκτός εάν τα μέρη αποφασίζουν από κοινού αλλαγή οπότε θα υπογράφεται και η σχετική τροποποίηση της σύμβασης εργασίας που θα αναγγέλλεται στους αρμόδιους φορείς.
γ) Η διάρκεια της διδασκαλίας στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα Φροντιστήρια ορίζεται σε 50 λεπτά της ώρας και το διάλειμμα σε 10 λεπτά της ώρας.

ΚΟΙΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 7: Α) ΗΔΗ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την πρόσληψη των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (σε οκτώ ημέρες), καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.
2.Οι εργαζόμενοι εφόσον απασχοληθούν κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη για επιτήρηση, συνάντηση με γονείς σύσκεψη διδακτικού ή υπαλληλικού προσωπικού ή άλλη εκδήλωση πέραν των προγραμματισμένων ωρών διδασκαλίας / απασχόλησης, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο τους ή με το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλομένου μηνιαίου μισθού τους, όπως έχει οριστεί σε προηγούμενες συμβάσεις εργασίας.
3. Σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να παίρνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε, εφόσον φυσικά οι ημέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Σαν ημέρες
αργίας θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των εκπαιδευτηρίων, δηλαδή: 28η Οκτωβρίου, 17η Νοεμβρίου, 2 εβδομάδες διακοπές Χριστουγέννων (23/12-7/1), 30η
Ιανουαρίου γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 2 εβδομάδες διακοπές Πάσχα, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι τοπικές αργίες (όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για τα δημόσια σχολεία). Η παρούσα ρύθμιση ισχύει τόσο για τους καθηγητές που απασχολούνται με 16ωρη εβδομαδιαία απασχόληση και άνω όσο και για καθηγητές που απασχολούνται με ωρομίσθιο. Ισχύει επίσης για τους γραμματείς, υπαλλήλους γραφείου και διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται είτε με πλήρες είτε με μειωμένο ωράριο.
4.Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα εργαζόμενους αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας, σύμφωνα με
την διάταξη του άρθρου 5 του Ν 3227/2004.
5. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης εργαζόμενης που απασχολείται εφόσον αυτή καταστεί έγκυος κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους απασχόλησής της, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος, εφόσον υπάρξει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητάς της. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην προσλάβει άλλον εργαζόμενο στην αντίστοιχη ειδικότητα εάν πρώτα δεν καλυφθεί το ωράριο εργασίας της νέας μητέρας.
6 Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να βρίσκονται στο χώρο εργασίας μόνο κατά τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμα τους. τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια Μ.Ε δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από τις 8 π.μ. και μετά τις 10.30 μμ.
Για το σύνολο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των επιχειρήσεων κατάρτισης ισχύει η κυριακάτικη αργία και η 5ήμερη απασχόληση.
7. Σε όλους τους εργαζόμενους καταβάλλεται επίδομα γάμου (οικογενειακό) 10% το οποίο δικαιούται και οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι.
8. Οι αποδοχές των δεδουλευμένων καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα. Ο εργοδότης υποχρεούνται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα Σ.Σ.Ε. αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου του Ν. 1082/80

Β) ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

1. Η απασχόληση των εργαζομένων πέραν του συμφωνημένου ωραρίου τους έτσι όπως έχει προσδιοριστεί από τα ανωτέρω δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση απασχόλησης των εργαζόμενων καθηγητών, αυτοί πληρώνονται επί πλέον, με τις αντίστοιχες αποδοχές, προσαυξημένες κατά 75%. Η αντίστοιχη προσαύξηση ισχύει για τυχόν υπερωρίες.
2. Σε όλους τους εργαζόμενους καταβάλλεται επίδομα τέκνου 5% για κάθε τέκνο το οποίο δικαιούται και οι έγγαμοι και οι άγαμοι γονείς.
3. Για τους εργαζόμενους που διακόπτουν προσωρινά τον εργασιακό τους βίο προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία ισχύει η ίδια ρύθμιση που αφορά στις εγκύους εργαζόμενες, δηλαδή επαναπρόσληψη για το επόμενο διδακτικό έτος, εφόσον υπάρξει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητας τους. Επίσης ο εργοδότης υποχρεούνται να μην προσλάβει άλλο εργαζόμενο στην αντίστοιχη ειδικότητα μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας του εργαζόμενου.

ΑΡΘΡΟ 8 : ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
α)
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να προειδοποιούν τους εργαζόμενους με τους οποίους είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου το προηγούμενο διδακτικό έτος για τη μη ανανέωση των συμβάσεων τους, το αργότερο έως τις 20 Μαΐου. Αν η σύμβαση αυτή δεν ανανεωθεί με ευθύνη του εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση ίση με τις αποδοχές ενός μέσου μηνιαίου μισθού του προηγούμενου διδακτικού έτους, με βάση το νόμο για τις υπαλληλικές αποζημιώσεις. Την αποζημίωση αυτή δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είχαν εργασθεί στο φροντιστήριο από το οποίο απολύονται κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διδακτικού έτους τουλάχιστον για δύο μήνες.
β) Σε κάθε νέο διδακτικό έτος προσλαμβάνονται πρώτα όσοι εργάζονταν το προηγούμενο διδακτικό έτος στο κέντρο ξένων γλωσσών αυτό, εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες ώρες εργασίας. Εάν το φροντιστήριο έχει διευρυμένες ανάγκες, τότε προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους.
γ) Η απασχόληση εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη συμφωνία, η οποία υπογράφεται και από τα δύο μέρη, τον εργοδότη
και τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος λαμβάνει αντίγραφο αυτής. Στην αντίθετη περίπτωση η σύμβαση εργασίας είναι αορίστου χρόνου. Η σύμβαση που υπογράφεται
θα είναι διάρκειας τουλάχιστον 8 μηνών - όχι λιγότερο.
Σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τον ίδιο εργοδότη για διάστημα άνω των 16 μηνών, η σχέση εργασίας θεωρείται αορίστου χρόνου, ακόμη και αν μεσολάβησε χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο ανανεώσεων μέγιστης διάρκειας 5 μηνών.
Εργαζόμενος που απολύεται μετά από 3 διαδοχικές – κατά τα αμέσως ανωτέρω ορίζοντα – συμβάσεις στο ίδιο κέντρο δικαιούνται αποζημίωση ίση με τρεις μέσους μηνιαίους μισθούς για κάθε χρόνο εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 9 : ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1.
Για ζητήματα αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα κέντρα ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και Μ.Ε που δεν
ρυθμίζονται με την παρούσα, γίνεται παραπομπή στις διατάξεις προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.
2.Καταβαλλόμενες αποδοχές που είναι ανώτερες από αυτές που καθορίζει η σύμβαση αυτή δεν επιτρέπεται να μειωθούν.
3.Ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις που προβλέπονται σε νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
4.Η ισχύς των όρων της παρούσας αρχίζει από 1/9/2010.

Για την εκπροσώπηση του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΥΡΩΝ» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ή την προσφυγή στην μεσολάβηση και διαιτησία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 1876/199, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου μας ορίζουμε ως εκπροσώπους μας τους εξής:
1. Αναστασία Καραβά, Πρόεδρο του Δ.Σ.
2. Κωνσταντίνο Πατέρα, γενικό Γραμματέα του Δ.Σ.
3. Καπερνάρου Μυρτώ, Ταμία του Δ.Σ.
4. Μαρία Κουμάτου, επίτιμος Πρόεδρο του Σωματείου.
5. Δημήτρη Βογιατζή, Δικηγόρο Αθηνών, Νομικό Σύμβουλο του Σωματείου.
Για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων σας καλούμε σε συνάντηση την …………………….. 2010, ημέρα …………….. και ώρα ………….. στα γραφεία του σωματείου μας στην Αθήνα, οδός Γ’ Σεπτεμβρίου, αριθμός 48Β – 2ος όροφος (Εργατικό Κέντρο Αθήνας).

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράφει την παρούσα στην έκθεση επίδοσης.

Αθήνα 21/5/2010

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


(3)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΥΡΩΝ
ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007/2008


ΑΡΘΡΟ 1 : ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι καθηγητές ξένων γλωσσών, οι γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου και διοικητικό προσωπικό που εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στα κέντρα ξένων γλωσσών Νομού Αττικής.

ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
1.
Από 1.9.2007, τα κατώτερα όρια: α. Του βασικού μισθού, για 18ωρη εβδομαδιαία απασχόληση των καθηγητών και 35ωρη εβδομαδιαία απασχόληση των γραμματέων, υπαλλήλων γραφείου και διοικητικού προσωπικού διαμορφώνεται σε 1300 Ευρώ και β) Του βασικού ωρομισθίου σε 18 Ευρώ (για κάθε ώρα απασχόλησης). Η παρούσα ισχύει τόσο για τους καθηγητές ξένων γλωσσών όσο και για τους γραμματείς, υπαλλήλους γραφείου και διοικητικό προσωπικό.
2. Όσο αναφορά στους καθηγητές ξένων γλωσσών, στο νέο βασικό μηνιαίο μισθό και στο νέο βασικό ωρομίσθιο, έχει ενσωματωθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 4 παρ. 3 της από 14.7.2003 ΣΣΕ και της υπ. Αριθμ. 48/2003 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) παροχή-«εξωδιδακτικό επίδομα», δηλαδή η επιπλέον αμοιβή μίας ώρας για προετοιμασία του μαθήματος, ανά (10) δέκα ώρες διδασκαλίας), όπως προβλέπεται και από την 31/2004 ΔΑ (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας) οπότε και έπαυσε η ξεχωριστή καταβολή της παροχής αυτής.

ΑΡΘΡΟ 3 : ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στα κέντρα ξένων γλωσσών Νομού Αττικής για 18 ώρες εβδομαδιαίως είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Στην περίπτωση που οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας υπερβαίνουν τις 18 τότε για κάθε επιπλέον ώρα καταβάλλεται το αντίστοιχο ωρομίσθιο κατά τα ανωτέρω. Τα ανωτέρω ισχύουν και για γραμματείς, υπαλλήλους γραφείου και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται στα κέντρα ξένων γλωσσών Νομού Αττικής με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας είτε με πλήρες (35 ώρες) είτε με μειωμένο ωράριο.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Οι κατωτέρω αναφερόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 4 έως και 6 αφορούν μόνο στους καθηγητές ξένων γλωσσών.

ΑΡΘΡΟ 4 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΕΤΙΑ
1. Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου και ανερχόμενου σε ποσοστό:
α. 5% με τη συμπλήρωση των πρώτων (27) μηνών υπηρεσίας.
β. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
γ. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
ε. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
στ. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
ζ. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
η. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
θ. 5% με τη συμπλήρωση των αμέσως επόμενων είκοσι επτά (27) μηνών υπηρεσίας.
Ως προϋπηρεσία υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη του κλάδου.
Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας γίνεται με βάση τους μήνες παρουσίας ανεξαρτήτως των ημερών παρουσίας του καθηγητή.
Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με πιστοποιητικό εργασίας των προηγούμενων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας από τα βιβλιάρια ενσήμων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

ΑΡΘΡΟ 5 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ
Στους καθηγητές κατόχους MASTER ή διδακτορικού διπλώµατος ξένης γλώσσας ή φιλολογίας που χορηγούνται από αναγνωρισµένα δηµοσίου χαρακτήρα πανεπιστήµια ή ισοτιµία προς αυτά πανεπιστήµια καταβάλλεται επίδοµα 5% και 8% αντίστοιχα επί του ως άνω βασικού ωροµισθίου και µισθού.

ΑΡΘΡΟ 6: ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ¬ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
1. α) Το πρόγραµµα διδασκαλίας κάθε καθηγητή καθώς και η επιλογή βιβλίων αποφασίζεται και συντάσσεται ύστερα από κοινή συµφωνία και παραµένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της σύµβασης, εκτός εάν τα µέρη αποφασίσουν από κοινού αλλαγή οπότε θα υπογράφεται και η σχετική τροποποίηση της σύµβασης εργασίας που θα αναγγέλλεται στους αρµόδιους φορείς
β) Η διάρκεια της διδασκαλίας ορίζεται σε 50 λεπτά της ώρας και το διάλειµµα σε 1 Ο λεπτά της ώρας Ο καθηγητής αµείβεται για 60’λεπτά
γ) Το µήνα Μάιο οι καθηγητές πληρώνονται µε βάση το ωρολόγιο πρόγραµµα που είχαν τους προηγούµενους µήνες.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Οι κατωτέρω αναφερόµενες ρυθµίσεις των άρθρων 4 έως και 6 αφορούν µόνο στους γραµµατείς, υπάλληλους γραφείου και το διοικητικό προσωπικό।

ΑΡΘΡΟ 7 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΕΤΙAΣ
Το επίδοµα προϋπηρεσίας καταβάλλεται σε αυτές τις ειδικότητες σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην εκάστοτε συλλογική ρύθµιση για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας στην οποία παραπέµπει η παρούσα.
Για τους γραµµατείς, υπάλληλους γραφείου και το διοικητικό προσωπικό υπολογίζεται η προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη.
Ο υπολογισμός προϋπηρεσίας γίνεται µε βάση τους µήνες παρουσίας ανεξαρτήτως των ημερών παρουσίας του εργαζόμενου.
Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται µε πιστοποιητικό εργασίας των προηγούμενων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειµενικής αδυναµίας από τα βιβλιάρια ενσήµων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

ΑΡΘΡΟ 8 : ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Α) Στους γραµµατείς, υπαλλήλους γραφείων και το διοικητικό προσωπικό χορηγούνται τα επιδόµατα γάµου και πτυχίων, γενικά ή ανά ειδικότητα που προβλέπονται από την συλλογική ρύθµιση για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας, στην οποία παραπέµπει η παρούσα.
Β) Επιπλέον χορηγείται επίδοµα οθόνης (ηλεκτρονικού υπολογιστή) το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί των βασικών καταβαλλόµενων αποδοχών.
ΚΟΙΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (Χάριν συντοµίας θα ονοµάζονται όλοι ως «εργαζόµενοι»).

ΑΡΘΡΟ 9 : ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωµένος να δηλώνει την πρόσληψη των εργαζοµένων στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσµίας που ορίζει ο νόµος (8 ηµέρες), καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.
2. Οι εργαζόµενοι εφόσον απασχοληθούν κατόπιν συµφωνίας µε τον εργοδότη για επιτήρηση, συνάντηση µε γονείς, σύσκεψη διδακτικού ή υπαλληλικού προσωπικού ή άλλη εκδήλωση πέραν των προγραµµατισµένων ωρών διδασκαλίας / απασχόλησης, αµείβονται µε το καταβαλλόµενο ωροµίσθιο τους ή µε το ωροµίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλόµενου µηνιαίου µισθού τους.
3. Σε περίπτωση αργίας των κέντρων ξένων γλωσσών λόγω εξαιρέσιµων εορτών για µία ή περισσότερες ηµέρες την εβδοµάδα, για την συµπλήρωση της 18ωρης εβδοµαδιαίας εργασίας, υπολογίζονται και οι ώρες των ηµερών κατά τις οποίες οι καθηγητές θα δίδασκαν και οι λοιποί εργαζόµενοι θα παρείχαν την εργασία τους, αν δεν συνέπιπταν µε ηµέρες αργίας.
Επίσης σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιµων εορτών για µία ή περισσότερες ηµέρες την εβδοµάδα όλοι οι εργαζόµενοι δικαιούνται να παίρνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συµφωνήθηκε, εφόσον φυσικά οι ηµέρες αυτές περιλαµβάνονται στη συµφωνηµένη διάρκεια της σύµβασης εργασίας. Σαν ηµέρες αργίας θεωρούνται και οι ηµέρες διακοπών των κέντρων ξένων γλωσσών, λόγω εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, Ν. Έτους. Η παρούσα ρύθµιση ισχύει τόσο για τους καθηγητές που απασχολούνται µε 18ωρη εβδοµαδιαία απασχόληση όσο και για καθηγητές που απασχολούνται µε ωροµίσθιο. Ισχύει. επίσης για τους γραµµατείς, υπαλλήλους γραφείου και διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται είτε µε πλήρες είτε µε µειωµένο ωράριο.
4. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόµενους στην παρούσα εργαζόµενους αναλυτικό µηνιαίο εκκαθαριστικό σηµείωµα µισθοδοσίας, σύµφωνα µε την διάταξη του άρθρου 5 του Ν 3227/2004.
5. Σε περίπτωση εγκυµοσύνης εργαζόµενης που απασχολείται στο ίδιο κέντρο τουλάχιστον για δεύτερο διδακτικό έτος, εφόσον αυτή καταστεί έγκυος κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους απασχόλησής της, ο εργοδότης είναι υποχρεωµένος να την επαναπροσλάβει για το επόµενο διδακτικό έτος, εκτός εάν δεν προσληφθεί κανένας εργαζόµενος στην αντίστοιχη ειδικότητα, και τουλάχιστον για τα 3/5 του ωραρίου που απασχολήθηκε η εργαζόµενη κατά το έτος που κατέστη έγκυος.
6. Οι εργαζόµενοι έχουν υποχρέωση να βρίσκονται στο κέντρο µόνο κατά τις ώρες που καθορίζει το πρόγραµµά τους. Τα κέντρα ξένων γλωσσών δεν µπορούν να λειτουργήσουν πριν από τις 8 Π.µ. και µετά τις 10.30 µ.µ.
7. Προγραµµατισµένες ώρες διδασκαλίας / εργασίας που δεν πραγµατοποιούνται για λόγους που αφορούν το κέντρο, αµείβονται ως χρόνος πραγµατικής υπηρεσίας.
8. Σε όλους τους εργαζόµενους καταβάλλεται επίδοµα γάµου (οικογενειακό) 10% και τέκνου 5% για κάθε τέκνο µέχρι και το τέταρτο τέκνο. Το επίδοµα γάµου και τέκνου δικαιούνται και οι άγαµοι γονείς καθώς και οι ευρισκόµενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγµένοι.
9. Η απασχόληση των εργαζοµένων κατά τις Κυριακές και τις αργίες δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση απασχόλησης τους, πληρώνονται επί πλέον, µε τις αντίστοιχες αποδοχές, προσαυξηµένες κατά 75%.
10. Οι αποδοχές των δεδουλευµένων καταβάλλονται στο τέλος κάθε µήνα. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόµενους στην παρούσα µισθωτούς, αναλυτικό µηνιαίο εκκαθαριστικό σηµείωµα µισθοδοσίας σύµφωνα µε την διάταξη του άρθρου 18 του Ν.1082/80.

ΑΡΘΡΟ Ι0 : ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
α) Οι εργοδότες είναι υποχρεωµένοι να προειδοποιούν τους εργαζόµενους µε τους οποίους είχαν συνάψει σύµβαση εργασίας ορισµένου χρόνου, προφορική ή γραπτή, το προηγούµενο διδακτικό έτος, για την µη ανανέωση των συµβάσεων τους, το αργότερο έως τις 1 Σεπτεµβρίου. Αν η σύµβαση αυτή δεν ανανεωθεί µε ευθύνη του εργοδότη, Οεργαζόµενους δικαιούται αποζηµίωση ίση µε τις αποδοχές ενός µέσου µηνιαίου µισθού του προηγούµενου διδακτικού έτους. Την αποζηµίωση αυτή δικαιούνται οι εργαζόµενοι που είχαν εργασθεί στο φροντιστήριο από το οποίο απολύονται κατά τη διάρκεια του προηγούµενου διδακτικού έτους τουλάχιστον για δυο µήνες.
β) Σε κάθε νέο διδακτικό έτος προσλαµβάνονται πρώτα όσοι εργάζονταν το προηγούµενο διδακτικό έτος στο κέντρο ξένων γλωσσών αυτό, εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες ώρες εργασίας. Εάν το φροντιστήριο έχει διευρυµένες ανάγκες, τότε προσλαµβάνει νέους εργαζόµενους.
γ) Η απασχόληση εργαζοµένων µε σύµβαση ορισµένου χρόνου αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη συ µφωνία, η οποία υπογράφεται και από τα δύο µέρη, τον εργοδότη και τον εργαζόµενο. Ο εργαζόµενος λαµβάνει αντίγραφο αυτής. Στην αντίθετη περίπτωση η σύµβαση εργασίας είναι αορίστου χρόνου. Η σύµβαση που υπογράφεται θα είναι διάρκειας τουλάχιστον 8 µηνών - όχι λιγότερο.
Σε περίπτωση δυο ή περισσότερων διαδοχικών συµβάσεων ορισµένου χρόνου µε τον ίδιο εργοδότη για διάστηµα άνω των 16 µηνών, η σχέση εργασίας θεωρείται αορίστου χρόνου, ακόµη και αν µεσολάβησε χρονικό διάστηµα µεταξύ των δυο ανανεώσεων µέγιστης διάρκειας 5 µηνών. Εργαζόµενος που απολύεται µετά από 3 ή περισσότερα χρόνια συνεχούς εργασίας ή 3 διαδοχικές -κατά τα αµέσως ανωτέρω οριζόµενα¬ συµβάσεις στο ίδιο κέντρο ξένων γλωσσών δικαιούται αποζηµίωση ίση µε τρεις µέσους µηνιαίους µισθούς για κάθε χρόνο εργασίας. Ο µέσος µηνιαίος µισθός υπολογίζεται στη βάση των µηνιαίων µισθών των τριών τελευταίων διδακτικών ετών.

ΆΡΘΡΟ 11 : ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Για ζητήµατα αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στα κέντρα στα κέντρα ξένων γλωσσών του Νοµού Αττικής, που δεν ρυθµίζονται µε την παρούσα, γίνεται παραποµπή στις διατάξεις των συλλογικών ρυθµίσεων, είτε προηγούµενων είτε ισχυουσών, για τους όρους αµοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας, καθώς και για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας, οι οποίες ενσωµατώνονται στην παρούσα και ισχύουν εφεξής.
2. Καταβαλλόµενες αποδοχές που είναι ανώτερες από αυτές που καθορίζει η σύµβαση αυτή δεν επιτρέπεται να µειωθούν. Όροι εργασίας σε ατοµική σύµβαση που είναι ευνοϊκότερες από αυτή τη σύµβαση για το µισθωτό υπερισχύουν των όρων αυτής της σύµβασης και δεν µπορούν να µεταβληθούν σε βάρος του µισθωτού.
3. Ευνοϊκότερες για τους εργαζόµενους ρυθµίσεις που προβλέπονται σε νόµους, διατάγµατα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισµούς, συλλογικές ή ατοµικές συµβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
4.Η ισχύς των όρων της παρούσας αρχίζει από ... .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου