Χρήσιμα

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες 21.9.2010 και ώρα 14:30 συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων» (πρώην Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και σχολών Ελλάδας «ο Βύρων») με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημοσθένη Δασκαλάκη.
Η πρόεδρος (ΑΣΚ-ΠΑΜΕ) και ο γενικός γραμματέας (ΑΣΚ-ΠΑΜΕ) του συλλόγου προσπάθησαν να αποκλείσουν από την συνάντηση αυτή παρευρισκόμενο εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Συζητήθηκαν όσα αναφέρονται σε υπόμνημα που είχε υποβληθεί την προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη (βλ. παρακάτω), υπόμνημα που συντάχθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει συγκληθεί το Δ.Σ. του συλλόγου προκειμένου να συζητηθεί και να εγκριθεί, στη γνώριμη τακτική που μονίμως ακολουθεί η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης; Ουσιαστικά μηδέν. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κύριος Δασκαλάκης, περιορίστηκε σε ευχολόγια και στο ότι δεν θα κηρύξει υποχρεωτική την κατάπτυστη σ.σ.ε. του ψευδοσωματείου, πιστός στη γνωστή αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική εφαρμογής του μνημονίου. Αυτή η πολιτική είναι που στηρίζει τον εργασιακό μεσαίωνα και ευνοεί την σύσταση κίτρινων σωματείων που οδηγούν στην κοινωνική και εργασιακή βαρβαρότητα.

Και ο αγώνας συνεχίζεται…

Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρο το υπόμνημα, οι διατυπώσεις του οποίου γεννούν πολλά ερωτηματικά...

"ΒΥΡΩΝΑΣ"
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
κα Κατσέλη Λούκα
Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κο Κουτρουμάνο Γεώργιο
Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Νταλάρα Άννα
Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Κεγκέρογλου Βασίλειο
Γενικό γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κο Δασκαλάκη Δημοσθένη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής κάνει διάβημα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να σας εκθέσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα του κλάδου, αυτό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έχει προηγηθεί συνάντησή μας με τον προηγούμενο Γραμματέα του Υπουργείου κο Ροβέρτο Σπυρόπουλο στις 11/6 μετά από αίτημα που καταθέσαμε στις 7/6 η οποία όμως απέβη άκαρπη.
Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών δέχονται από το 2004 μία - μέχρι τότε - πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά τους. Οι εργοδότες μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - EUrOPALSO "έστησαν" διασπαστικό σωματείο για τους εργαζόμενους, αποτελούμενο κατ'αρχάς από συγγενείς τους και συνάπτουν με αυτό Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καταργεί θεμελιώδη δικαιώματά μας όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας, επιδόματα, δώρα, αργίες κλπ. κατακρεουργεί στην κυριολεξία τις απολαβές μας και μας αφήνει έρμαιο στην εργοδοτική αυθαιρεσίας και ασυδοσία.
Οργανώνουν μάλιστα και εκλογές στις οποίες "σέρνουν" τους εργαζόμενους εκβιαστικά και τρομοκρατώντας τους με μπράβους ενώ το γεγονός πως το σωματείο που έστησαν με την επωνυμία "Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής" δεν ανήκει σε καμία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και υπάρχει μόνο ως σφραγίδα, δεν εμπόδισε ούτε τις μέχρι τώρα ηγεσίες του Υπουργείου να το αναγνωρίσουν παρ' ότι σύμφωνα με τον Ν. 1264/1982 είναι παράνομος διότι στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το αποκορύφωμα ήταν ότι τελικά η Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη μεταξύ τους στις 28.8.2008 με 2ετή ισχύ (έληγε στις 21.8.2010) κηρύχτηκε υποχρεωτική από την πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου (Υ.Α. 8386666/4221/9.12.2008 ΦΕΚ Β 2558/19.12.2008). Στις αρχές Αυγούστου δε το ψευτο-σωματείο προχώρησε και σε υπογραφή νέας σ.σ.ε. μηδενικής αύξησης φυσικά, με πρωτάκουστους και ακόμα πιο απεχθείς όρους και μάλιστα με τριετή ισχύ (λήξει τον Αύγουστο του 2013) ! ! ! Χρειάζεται σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και να καταγγείλουμε για μία ακόμη φορά την αποφασιστική συμβολή επιφανών δικηγόρων και μάλιστα με επίσημη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, των κκ Δ. Βερβεσού - ο οποίος είναι συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στον Δ.Σ.Α. και ο ιθύνων νους και πρωτεργάτης των εργοδοτικών μεθοδεύσεων - και Αλ. Λυκουρέζου.
Η κατάσταση όμως πλέον δεν περιορίζεται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών όπου ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει επιβάλλει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα Ιδιωτικά Σχολεία και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης όπου οι εργοδότες βρήκαν αρωγούς την πλειοψηφία της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και των συνδικαλιστικών της και υπογράφουν και σε αυτούς τους κλάδους σ.σ.ε. μηδενικών αυξήσεων ενώ ταυτόχρονα καταργούν μια σειρά κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς καμία απολύτως αντίδραση και με την απόλυτη σύμπνοια από τα Σωματεία που υπάγονται στην Ομοσπονδία σε επίπεδο Νομού Αττικής!
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1975 και είναι μέλος του Ε.Κ.Α. από την ίδια περίοδο. Κατ' αρχάς κάλυπτε τον χώρο των καθηγητών ξένων γλωσσών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αλλά από το 2006, μετά από απόφαση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, μετατράπηκε από ομοιοεπαγγελματικό σε κλαδικό Σωματείο και καλύπτει όλο τον χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Από την ημέρα της ίδρυσής του αγωνίζεται συνεχώς και με συνέπεια για τα συμφέροντα του κλάδου, κατακτώντας δικαιώματα για τους συναδέλφους μας, υπερασπίζοντας τα κεκτημένα μας αταλάντευτα μαζί με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται σε διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη ζωή και την εργασία.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για μία ακόμη φορά για την έως τώρα στάση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο από την αρχή με λόγια και έργα όχι μόνο στήριξε τη δράση της EUROPALSO αλλά επίσης παραχώρησε και δια της νομίμου οδού στο ψευτοσωματείο το δικαίωμα υπογραφής Σ.Σ.Ε., κηρύσσοντάς την υποχρεωτική, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για το σύνολο των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

ΖΗΤΑΜΕ :
• Να κηρυχθεί οποιαδήποτε σύμβαση υπογράφει το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής» παράνομη.
• Να κατοχυρωθεί και πάλι η αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου μας για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) οι οποίες στη συνέχεια να κηρύσσονται υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση στο Νομό Αττικής, όπως άλλωστε είναι και ο χώρος εργασίας και δράση των μελών του Σωματείου μας.
• Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
• Επίδομα ανεργίας για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, χωρίς προϋποθέσεις.
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
• Συλλογική Σύμβαση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για το συμφέρον των εργαζομένων όχι των εργοδοτών.


Επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι το λιγότερο δυνατόν - και παρ' όλ 'αυτά αναγκαίο - που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να βελτιωθεί η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου να λύσει το ζήτημα υπέρ των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών
Αθήνα, 20/9/2010

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Υ.Γ. (1): Σε αναμονή συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου ώστε να εκθέσουμε ξανά λεπτομερώς τα προβλήματα του κλάδου μας σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο του Σωματείου μας 210-8218982, και στα εξής κινητά τηλέφωνα:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Υ.Γ. (2): Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας παραπέμπουμε στον φάκελο που είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο κατά την προηγούμενη συνάντησή μας στις 11/6/2010 με τον πρώην Γενικό Γραμματέα κο Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48 Β', Τ.Κ. 10433. Τηλ/ΦΑΧ: 210.82.18.982
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.vyronas.net . ΒΥΡΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου