Χρήσιμα

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΑΠΟ: Ενωτική Πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων», 3ης Σεπτεμβρίου 48β, 10433 Αθήνα.

enotiki.vyronas@gmail.com

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Πολιτικά Κόμματα, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, Έντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο.

Θέμα: «Το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών»

Τόσο το δευτεροβάθμιο σωματείο «Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος» (ΟΙΕΛΕ) όσο και το ιστορικό πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και Σχολών Ελλάδας “ο Βύρων”» (από το 2006 «Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής “Βύρων”», στοχεύοντας στη «διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζόμενων» (Νόμος 1264/1982 περί «συνδικαλιστικών Οργανώσεων»), συνυπέγραφαν, αδιαλείπτως, από το 1975 συλλογικές συμβάσεις εργασίας με εργοδοτικές οργανώσεις των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών μέχρι πρόσφατα, οι οποίες ρύθμιζαν το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών κέντρων ξένων γλωσσών στο Νομό Αττικής και σε όλη τη χώρα.

Το 2004 μερίδα των εργοδοτών των Φροντιστηρίων (Κέντρων) Ξένων Γλωσσών αποσπάστηκε από την εργοδοτική «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ» (PALSO) και δημιούργησαν τον «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ», το γνωστό EUROPALSO. Τότε, κατά κοινή ομολογία, παιδιά, σύζυγοι και λοιποί συγγενείς εργοδοτών μελών του EUROPALSO δημιούργησαν το διασπαστικό κλαδικό «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ». Το κλαδικό αυτό πρωτοβάθμιο σωματείο δεν συμμετέχει σε καμία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά ούτε και ποτέ έχει συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προστασίας και διεκδίκησης των εργατικών συμφερόντων. Από κοινού οι δύο αυτές διασπαστικές οργανώσεις (ΕUROPALSO και ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ) προχώρησαν σε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες απορύθμισαν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων καθηγητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και υπονόμευσαν το επαγγελματικό τους μέλλον. Στις 9.12.2008, μετά από αίτηση του παραπάνω ψευδο-σωματείου, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, κήρυξε υποχρεωτική την τελευταία μεθοδευμένη Σ.Σ.Ε. (Υ.Α. 838666/4221/9.12.2008, ΦΕΚ Β 2558/19.12.2008). Ωστόσο, όπως απερίφραστα ομολογούν οι εργοδότες του Π.Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ. (περιοδικό EUROPALSO news, Μάρτιος 2010), ήταν το δικό τους Δ.Σ. που πέτυχε η παραπάνω σύμβαση να κηρυχτεί υποχρεωτική για τη διετία 2008-2010, μετά μάλιστα και τις σχετικές παρεμβάσεις των δικηγόρων τους κ.κ. Αλ. Λυκουρέζου, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Δημ. Βερβεσού, νυν Αντιπροέδρου του Δ.Σ.Α. Ο τελευταίος, για λογαριασμό των εργοδοτών, έφτασε σε σημείο να βάλλει κατά προηγούμενης απόφασης που όριζε ως υποχρεωτική τη σύμβαση που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ.

Πέρα από τη μεγάλη μείωση στην κατώτερη ωρομίσθια αμοιβή, οι εργοδότες και το «σωματείο» τους ακυρώνουν απολαβές που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης), ακυρώνουν επαγγελματικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, καθώς και τα σχετικά επιδόματα, αυξάνουν δραματικά την προϋπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος πολυετίας, μην αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των 8-9μηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου από έτος σε έτος, ακυρώνουν την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή των καθηγητών για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, δεν προστατεύουν ουδόλως την μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Μειώνουν απροκάλυπτα τις αποδοχές των εργαζομένων καθηγητών, ακόμα και πάνω από 40%. Παράλληλα οι εργοδότες άρχισαν έναν λυσσαλέο δικαστικό αγώνα από το 2007 (μετά την μετατροπή του Σωματείου του Βύρωνα σε «κλαδικό») προκειμένου να αναδείξουν το κίτρινο σωματείο σαν την πλέον αντιπροσωπευτική εργατική οργάνωση στο πεδίο ισχύος της σύμβασης. Έκτοτε, κάθε φορά που το σωματείο μας οργανώνει εκλογές, ταυτόχρονα οργανώνει εκλογές και το εργοδοτικό σωματείο, οι οποίες διεξάγονται με περιφρούρηση μπράβων, με αποκλεισμούς, με προκατασκευασμένες λίστες παραπλανημένων και τρομοκρατημένων εργαζομένων, και στις οποίες, βεβαίως, είναι εγγεγραμμένα συγγενικά πρόσωπα εργοδοτών. Αποκλειστικός τους στόχος είναι να συγκεντρώσουν με κάθε τρόπο και μέθοδο μεγαλύτερο αριθμό ψηφισάντων από το ιστορικό μας σωματείο.

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω τακτικές υποβαθμίζουν περαιτέρω την ξενόγλωσση εκπαίδευση και βάλλουν τόσο κατά των καθηγητών, όσο και κατά των μαθητών και των γονέων τους, που αναζητούν ποιοτική μόρφωση για τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και:

ΚΑΛΟΥΜΕ

• τους συλλογικούς φορείς της κοινωνίας
• τους εκπαιδευτικούς

να καταδικάσουν εμπράκτως τη σύμπραξη και μεθόδευση του κίτρινου συνδικαλισμού, ώστε να προστατευτεί η εργασία, ο μόχθος και το έργο εκατοντάδων εκπαιδευτικών των ξένων γλωσσών στα 2034 Κέντρα Ξένων Γλωσσών στην Αθήνα-Πειραιά και στα 7138 του Συνόλου της χώρας (Πηγή: ΥΠΕΠΘ, 2007).

Φορείς και πολίτες που υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, καταγγέλλουμε τις ενέργειες του ελεγχόμενου από εργοδοτικά συμφέροντα «Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής», καλούμε την πολιτεία, την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν σαφή θέση και να καταδικάσουν εμπράκτως τις παραπάνω ενέργειες κηρύττοντας υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. με εργοδοτικές οργανώσεις (Σ.Σ.Ε 18.12.2009, Π.Κ. Υπ. Εργ. 61/28.12.2009 και Διαιτητική Απόφαση 58/2009, Π.Κ. Υπ. Εργ. 36/31.12.2009), ως τη μοναδική που διαφυλάσσει στο ελάχιστο τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά συμφέροντα των εργαζομένων καθηγητών.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να θέσει τέλος στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις των εργοδοτών: 1) να μην κηρύξει ποτέ ξανά ως υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. που έχει υπογράψει το δήθεν «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής», 2) οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας δεν πρέπει ποτέ ξανά στο μέλλον να αποδεχτούν Σ.Σ.Ε. υπογεγραμμένες από το παραπάνω «σωματείο».

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
enotiki.vyronas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου