Χρήσιμα

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Καθηγητής με 8,5 ευρώ την ώρα μεικτά!

Σύμβαση… εξαθλίωσης στα κέντρα ξένων γλωσσών

Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ της αριστεράς
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Γραμμένο από Σύνταξη



Οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν με το ονομαζόμενο Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής. Καταργώντας τον μισθό, η σύμβαση αυτή αναγκάζει τους καθηγητές στα κέντρα ξένων γλωσσών να εργάζονται, αποκλειστικά, με την ώρα για το εξευτελιστικό ποσό των 8,5 ευρώ μεικτά, το οποίο το 2013 θα φθάσει τα 8,75!
Το σωματείο που έχει καταγγελθεί ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ίδιων των ιδιοκτητών, εδώ και λίγα χρόνια έχει ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. Η διαδικασία της σύναψης αυτής της σύμβασης για τρία χρόνια με ωρομίσθιο που θυμίζει αμοιβές οικονομικών μεταναστών, με κατάργηση κατακτημένων από χρόνια αμοιβών, όπως η πληρωμή των ημερών που κλείνουν τα φροντιστήρια στις εορτές, τα επιδόματα για μεταπτυχιακούς τίτλους κ.ά. δείχνουν το λόγο σύστασης αυτού του ψευτοσωματείου.

Η μεθόδευση ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια όταν, για πρώτη φορά, οι εργοδότες σύναψαν σύμβαση με το εν λόγω σωματείο και με τη συμβολή επώνυμων νομικών κατόρθωσαν να την επιβάλλουν ως υποχρεωτική για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών της Αττικής, παρ’ ότι στον κλάδο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης υπογράφεται και σύμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Για τη λειτουργία αυτού του σωματείου και τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη σύστασή του έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες από σωματεία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο Δρόμος έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών και των ψηφισάντων στις τελευταίες αρχαιρεσίες υπάρχουν συγγενείς πρώτου βαθμού επώνυμων ιδιοκτητών, μέλη που δηλώνουν την ίδια διεύθυνση κατοικίας ή ως διεύθυνση αυτή του κέντρου που εργάζονται, ενώ έχει καταγγελθεί ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται με τη συνδρομή μπράβων. Με την επίμονη αυτή προσπάθεια των ιδιοκτητών το σωματείο-κατασκεύασμα εμφανίζει ως ψηφίσαντες περισσότερους από αυτούς που ψηφίζουν στο ιστορικό σωματείο του κλάδου το Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων» και άρα διεκδικεί την αντιπροσωπευτικότητα που ορίζει ο νόμος.
Όπως καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία του σωματείου «Βύρων», με τη σύμβαση αυτή οι αποδοχές των καθηγητών μειώνονται, συνολικά, κατά 40-50% και στο τέλος της τριετίας κατά 60-70%. Αλλάζει, δε, όλο το καθεστώς απασχόλησης, αφού οι καθηγητές δεν θα ασφαλίζονται για 8-9 μήνες που λειτουργούν τα κέντρα ξένων γλωσσών, αλλά μόνο για τις ώρες απασχόλησης, θα χάνουν χρήματα από τον υπολογισμό των τριετιών κ.λπ.
Το προκλητικό είναι ότι οι εργοδότες ιδιοκτήτες που ανήκουν στον σύλλογο Europalso και υπόγραψαν αυτή τη σύμβαση μειωμένης αξιοπρέπειας διαφημίζουν αυτές τις μέρες με πολυτελή φυλλάδια τη δήθεν ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν!

Περίεργη σιωπή
Περίεργη είναι και η απραξία της πλειοψηφίας του σωματείου «Βύρων», η οποία όχι μόνο δεν έχει παρέμβει στη διαδικασία σύναψης αυτής της σύμβασης, αλλά και αρνήθηκε, στην τελευταία συνέλευση του σωματείου την περασμένη Κυριακή, να συζητήσει τρόπους αντίδρασης.

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, το οποίο σπεύδει να καταγγείλει μη αρεστές διοικήσεις σωματείων για συμβάσεις που υπογράφουν, όπως πρόσφατα τον Σύνδεσμο των Καθηγητών Φροντιστηρίων (ΣΕΦΚ). Κι ενώ στον «Βύρωνα» δεν ξεκίνησε καμιά διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, για τα κέντρα ξένων γλωσσών, τον περασμένο Ιούνιο, υπέβαλλε σχέδιο για ΣΣΕ όλης(!) της ιδιωτικής εκπαίδευσης, υπονομεύοντας τη δράση άλλων συλλόγων που δρουν στο χώρο και προβάλλοντας απαράδεκτες υποχωρήσεις έναντι της εργοδοσίας, το οποίο τελικά απέσυρε.

Γ.Κ.
Περισσότερα στοιχεία στο: http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com/, όπου έχει αναρτηθεί και κείμενο συλλογής υπογραφών που απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας και καταγγέλλει την παραπάνω σύμβαση και το συγκεκριμένο σωματείο.

2 σχόλια:

  1. εμένα μου έχουνε πει για 7.50 την ώρα μικτά... και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να βγούμε και να πούμε την αλήθεια για τα σύγχρονα ¨παιδευτήρια"... Να αποκαλύξουμε τον ρόλο της "συδικαλιστικής μαφίας του εδρεύει στον Πειραιά"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή